Oenovation: Η Στροφιλιά αγαπάει την Καινοτομία.

Oenovation: Η Στροφιλιά αγαπάει την Καινοτομία. Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Οινοποιείο Στροφιλιά στο εστιατόριο Fuga για να παρουσιάσει τα καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει αλλά και το ολοκαίνουριο κρασί της. Με αφορμή αυτή την όμορφη βραδιά, θα αφιερώσουμε ένα κείμενο σε ένα από τα πιο ιστορικά και πιο πρωτοπόρα οινοποιεία της χώρας.

Δύο οινοποιεία, περισσότερα από 40 χρόνια δημιουργίας και αμέτρητες διακρίσεις ‘μετράει’ το οινοποιείο Στροφιλιά. Είμαι σίγουρη ότι αν κάναμε ένα γκάλοπ σε οινόφιλους ρωτώντας να μας πείτε ποια είναι τα πρώτα ‘brands’ κρασιών με διαχρονική αξία που σας έρχονται στο μυαλό, είμαι σίγουρη ότι η λέξη ‘Στροφιλιά’ θα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις.

Από το 1980 που ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης αποφάσισαν να ασχοληθούν δοκιμαστικά με την αμπελουργία, φυτεύοντας το οικογενειακό κτήμα του Γιάννη, στην Ανάβυσσο Αττικής, οι δημιουργοί της Στροφιλιάς δεν σταματούν να πειραματίζονται, να επενδύουν και να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, ανοίγοντας νέους δρόμους για την παραγωγή οινικών προϊόντων ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα.

 


Το πρώτο τους οινοποιείο ιδρύθηκε στην Ανάβυσσο, το οποίο περιβάλλεται από ιδιόκτητους αμπελώνες 35 στρεμμάτων. Σε αυτούς κυριαρχεί το Σαββατιανό που δίνει το φρούτο για το υπέροχο Πέρασμα, ενώ καλλιεργείται και Μαλαγουζιά (Διαδρομές Μαλαγουζιά) και Ασύρτικο. Το 2000 έρχεται και το δεύτερο οινοποιείο στον Ασπρόκαμπο της Νεμέας, έναν χαρισματικό τόπο μέσα σε αυτή την ζώνη. Συνολικά τα ιδιόκτητα αμπέλια στην περιοχή της Νεμέας ανέρχονται στα 120 στρέμματα.

 


Οι δημιουργοί της Στροφιλιάς ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν στους αμπελώνες τους στην Νεμέα το σύστημα διαμόρφωσης Lyra. Οι καινοτομίες των ανθρώπων της Στροφιλιάς δεν περιορίζονται μόνο σε αμπελουργικό και οινολογικό επίπεδο. Αν νομίζουμε ότι τα ‘wine bar’ είναι μία αρκετά πρόσφατα ιστορία, ίσως το ξανασκεφτούμε αν θυμηθούμε ότι την δεκαετία του 1980 ίδρυσαν το ομώνυμο wine bar στην Πλατεία Καρύτση. Τότε η πλατεία αυτή δεν είχε καμία σχέση με αυτό που είναι σήμερα, δεν υπήρχε ‘τίποτα’! Και ίσως να μην είχε την ‘ζωή’ που έχει σήμερα αν δεν είχε ανοίξει εκεί το wine bar Στροφιλιά.

Μία χρονιά σταθμός για την Στροφιλιά ήταν το 2017, όταν ο Γιάννης Μαλτέζος και ο Αχιλλέας Λαμψίδης αναθέτουν το δύσκολο έργο του επανασχεδιασμού του στυλ των κρασιών της Στροφιλιάς αλλά και την δημιουργία νέων πρωτοποριακών προϊόντων στον οινολόγο Γιάννη Λίγκα. Μετά τα τρία πρώτα χρόνια της συνεργασίας ο Γιάννης Λίγκας, αποδέχεται πρόσκληση των δημιουργών της Στροφιλιάς να συμμετέχει στο σχήμα ως μέτοχος, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για έρευνα και καινοτομία. Μία από τις πιο πρόσφατες και σημαντικές επενδύσεις είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, και αφορά σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να αναλύουν τα αρώματα των κρασιών, σε πραγματικό χρόνο».

Μία από τις πρώτες αλλαγές που έφερε η έλευση του Γιάννη Λίγκα στην Στροφιλιά, ήταν η απόφαση να αξιοποιούνται ξεχωριστά σε πειραματικές οινοποιήσεις τα σταφύλια από τον αμπελώνα που είναι διαμορφωμένος σε lyra. Από αυτές τις πειραματικές οινοποιήσεις έχουν προκύψει όλα τα προϊόντα της σειράς Σπάνιες Γαίες και ο Οδίτης.

Οι Σπάνιες Γαίες είναι κρασιά περιορισμένης παραγωγής ενώ ο Οδίτης ένα πολύ ωραίο ροζέ κρασί από Αγιωργίτικο. Στα ‘σπάνια’ κρασιά Σπάνιες Γαίες, "Βίδια", Σπάνιες Γαίες, "Γαλάρι", και Σπάνιες Γαίες, "Ταμπούρι" ήρθε να προστεθεί ένα νέο κρασί, το Σπάνιες Γαίες, Μαύρος Κώνος.

Ο Μαύρος Κώνος είναι ένα ερυθρό κρασί ΠΟΠ Νεμέα που προέρχεται από ιδιόκτητο αμπελώνα με σύστημα διαμόρφωσης LYRA, στο οροπέδιο της Στυμφαλίας στα 800 μέτρα υψόμετρο. Εκεί η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας συμβάλουν στην εξαιρετική ωρίμαση των σταφυλιών διατηρώντας την οξύτητα σε υψηλά επίπεδα και δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα αρωματικό και φινετσάτο χαρακτήρα στο κρασί. Κάτι που το διαπιστώσαμε στην πρώτη παρουσίαση του κρασιού στο fuga. Επιπλέον για την παραγωγή του αξιοποιήθηκαν αποτελέσματα εφαρμοσμένης έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν έγινε θείωση του σταφυλοπολτού στην αρχή της οινοποιητική διαδικασίας, ώστε στη συνέχεια, να πραγματοποιηθεί μερική μηλογαλακτική ζύμωση, πριν την αλκοολική ζύμωση (συνήθως η μηλογαλακτική ζύμωση γίνεται μετά την αλκοολική ζύμωση, προσδίδοντας βουτυρένιες πινελιές και στρογγυλεύοντας την οξύτητα). Και εδώ κολλάει το Oenovation: Η Στροφιλιά αγαπάει την Καινοτομία!

Αφού «συζητήσαμε» για τους κυρίους της Στροφιλιάς και για τα κρασιά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για την ‘ψυχή’ του οινοποιείου. Μπορεί οι κανόνες καλής συμπεριφοράς να λένε ότι ξεκινάμε με την κυρία, όμως εγώ το πήγα ανάποδα και άφησα την Μαρία Μαλτέζου τελευταία! Είναι αυτό που λέμε ότι αφήνουμε το καλό για το τέλος! Πριν από περίπου 16 χρόνια ανέλαβε δράση η Μαρία η κόρη του Γιάννη Μαλτέζου και είναι από τότε η ψυχή του οινοποιείου! Έχει σπουδάσει οινολόγος και είναι η υπεύθυνη Marketing και Δημόσιων Σχέσεων της Στροφιλιάς, η οποία πραγματικά σου δίνει την εικόνα ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσει πολύ για να το κάνει! Είναι ο ορισμός της εξωστρέφειας. Η Μαρία δημιουργεί, σχεδιάζει, συντονίζει, φιλοξενεί, φέρνει νέες καινοτόμες ιδέες. Φροντίζει για την εικόνα την Στροφιλιάς! Οργανώστε μία επίσκεψη στο οινοποιείο στην Ανάβυσσο και μέσα από την ξενάγηση και την γευστική δοκιμή θα καταλάβετε για τι ακριβώς σας μιλάω! H Μαρία οργάνωσε και αυτή την υπέροχη βραδιά όπου δοκιμάσαμε εκτός από το καινούριο κρασί και τις υπόλοιπες Σπάνιες Γαίες δίπλα στα νόστιμα και ευφάνταστα πιάτα του εστιατορίου.

Μοιραστείτε το άρθρο: