Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Οι καλύτεροι συνδυασμοί - Καλοκαίρι 2019

Οι καλύτεροι συνδυασμοί - Καλοκαίρι 2019
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αρχές Σεπτέμβρη πια! Φύγαμε, φάγαμε, ήπιαμε, κάναμε μπάνια, διασκεδάσαμε επιστρέψαμε! Άλλοι γυρίζουν πίσω και έχουν να λένε για τις παραλίες, τα beach bar, τα club, τα γραφικά σοκάκια, τα ηλιοβασιλέματα και γενικά για πανέμορφα μέρη. Έχουμε και εμείς να πούμε γι’ αυτά (εκτός των clubs) αλλά έχουμε ακόμα περισσότερα να πούμε για φαγητά και κρασιά. Το έγραψα και πέρυσι, θα γράψω το ίδιο θέμα και φέτος και θα μοιραστώ μαζί σας τους καλύτερους συνδυασμούς ολόκληρου του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι εκτός από τον ‘πραγματικό’ συνδυασμό έχουν μάλλον να κάνουν και με την διάθεση και την ανεμελιά του καλοκαιριού. Τρεις συνδυασμοί με κρασί, ένας με μπίρα και ένας με τσίπουρο.


Στείρα στα κάρβουνα & Salto Σκούρα


Αν κάποιος μου έλεγε ότι ένας από τους τρεις κορυφαίους συνδυασμούς του καλοκαιριού θα είναι ένα Μοσχοφίλερο του 2017 με ένα ψάρι σαν την στείρα ψημένο (ίσως και στήρα, δεν είμαι σίγουρη για την ορθογραφία) στα κάρβουνα θα τον κοίταζα λίγο επιφυλακτικά. Και όμως το Salto όχι μόνο δεν αδικήθηκε από το λιπαρό αυτό ψάρι και το καπνιστό χαρακτήρα από το ψήσιμο στα κάρβουνα, αλλά συνέβαλε σε μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, που για να είμαι ειλικρινής ήρθε ‘από λάθος’. Το λάθος ήταν ότι ξεχάστηκε να μπει στο ψυγείο η Σαντορίνη που προορίζαμε για την στείρα. Το Salto του 2017, που είναι σίγουρα από τα Μοσχοφίλερα που μπορούν να ωριμάσουν πολύ καλά, ήταν ήδη στο ψυγείο παγωμένο. Οι γεύσεις των ώριμων εσπεριδοειδών, η ορυκτότητα που είχε ‘βγάλει’ αλλά και τα ωραία ανθικά στοιχεία σε συνδυασμό με την τραγανή οξύτητα ήρθαν και ‘έδεσαν’ πολύ καλά με το ψάρι και το λαδολέμονο που πασπαλίστηκε!

Γεμιστά (χωρίς κιμά) & Φιλέρι Νέστωρ

Τρεις φορές προσπάθησα να φτιάξω γεμιστά μέσα στο καλοκαίρι. Μόνο μία φορά πλησίασαν την γεύση των γεμιστών της γιαγιάς, αυτών χωρίς κιμά με το ζουμερό και μυρωδάτο ρύζι! Και αυτή την μία φορά η επιλογή του κρασιού ήρθε και τα απογείωσε. Τις περισσότερες φορές συστήνουμε ροζέ κρασί για γεμιστά, ειδικά για τις συνταγές χωρίς κιμά, επιβεβαιώθηκε και πάλι με το παραπάνω! Το φρουτώδες, αρωματικό και εξωστρεφές ροζέ Φιλέρι από το οινοποιείο Νέστωρ έδεσε πολύ όμορφα με το άρωμα των γεμιστών, με την ντομάτα, την πιπεριά, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Ένας συνδυασμός που αν και μοιάζει ‘προβλέψιμος’ εγώ θα τον θυμάμαι για καιρό!

Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες & Μούχταρο Κτήμα Μουσών

Τα καλά του χωριού είναι ότι μπορείς εύκολα να πετύχεις πραγματικά κόκορα αλανιάρη, ο οποίος αν σιγομαγειρευτεί με φρέσκια ντοματούλα και έχεις και ωραίες χυλοπίτες είναι σίγουρα ένα φαγητό που προκαλεί συγκίνηση. Το δύσκολο βέβαια είναι να βρεις και την κατάλληλη μαγείρισσα για να μην πάνε όλες οι πρώτες ύλες χαμένες! Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ‘θείες’ που αφήνουν υπομονετικά το φαγητό για πολλές ώρες στην κατσαρόλα και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε το κρασί! Τα χαρακτηριστικά του Μούχταρου με την αισθητή οξύτητα και τις πολύ καλά δουλεμένες τανίνες ‘έδειχνε’ στην θεωρία μία πολύ καλή επιλογή για αυτό το πιάτο. Στην πράξη όμως ο συνδυασμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ταίριαξε απίστευτα με τον κοκκινιστό, με τα μπόλικα μπαχάρια, κόκορα και τις λιπαρές χυλοπίτες που ‘θερμίστηκαν’ στο βούτυρο και πασπαλίστηκαν από κεφαλοτύρι.

Παϊδάκια στα κάρβουνα & Septem - Monday's Pilsner

Στην Εύβοια πέρασα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού, πριν ακόμα έρθουν οι διακοπές, δουλεύοντας! Όσο είμαι εκεί προσπαθώ να ‘τρώω’ και να ‘πίνω’ όσο γίνεται πιο ‘τοπικά’! Εκτός από τα αγαπημένα ‘Ευβοιώτικα’ κρασιά όπως αυτά του Κτήματος Αβαντίς, η Εύβοια μπορεί να υπερηφανεύεται και για τις μπίρες της και πρωτίστως για τις Septem, που έχω την χαρά να παράγονται μόλις 20 λεπτάκια από το σπίτι μου. Με δεδομένο ότι η μπίρα ‘τραβιέται΄ πολύ το καλοκαίρι, υπάρχουν πάντα κάποιες Septem στο ψυγείο. Η πιο φορτωμένη, εργασιακά, λοιπόν ημέρα του καλοκαιριού, αυτή που ανοίγεις τον υπολογιστή στις 8 το πρωί και τον κλείνεις, γιατί τα βλέπεις όλα θολά, κάπου στις 9 το βράδυ, ήταν στα μέσα Ιουλίου! Τι καλύτερο για να αποφορτιστείς από το να πιεις μερικές μπιρίτσες μαζί με τα κρέατα που έχει ήδη ξεκινήσει να ψήνει η παρέα δύο ‘σπίτια’ παρακάτω. Παίρνω λοιπόν τις φιάλες της ‘Monday’s’ και πάω! Κοτόπουλο, χοιρινές πανσέτες και αρνίσια παϊδάκια είχαν πάνω οι σχάρες! Αν και περίμενα ότι το κοτόπουλο και οι πανσέτες θα έρθουν πιο κοντά με την μπίρα μου φάνηκε τέλειος συνδυασμός με τα παϊδάκια. Η απαλή γλύκα της μπίρας ‘τράβηξε’ το αλάτι, η οξύτητα το λίπος του και τα αρώματα των λουλουδιών και των εσπεριδοειδών κόντραραν το έντονο άρωμα του κρέατος και του κάρβουνου.

Γαύρος μαρινάτος και Τσίπουρο Ηδωνικό χωρίς γλυκάνισο

Εδώ η ‘τοπικότητα’ πήγε περίπατο αλλά άξιζε τον κόπο. Το μενού για το μεσημεριανό γεύμα μετά την παραλία έλεγε ψαράκι ψητό και ένα λευκό κρασί! Όσο όμως περιμέναμε να ψηθεί το ψάρι, κόψαμε ένα αγγουράκι, λίγη ντοματούλα και βγάλαμε από το ψυγείο ένα βαζάκι γαύρο μαρινάτο, και συγκεκριμένα το γαύρο μαρινάτο του Τρικαλινού. Βάζουμε λίγο πάγο στα ποτήρια και γεμίζουμε από ένα ανοιχτό μπουκάλι 700ml τσίπουρο Ηδονικό χωρίς γλυκάνισο. Ταιριάζει τόσο πολύ το τσίπουρο με τον γαύρο που άδειασε το μπουκάλι χωρίς να το καταλάβουμε. Πόσο να είχε μέσα το μπουκάλι… λίγο? Μάλλον όχι.. ήταν ακριβώς στη μέση! Ανοίγουμε ακόμα ένα μπουκάλι γιατί το ψαράκι θέλει λίγο ακόμα ψήσιμο. Μέχρι να βγει το ψαράκι, έχει φτάσει και το δεύτερο μπουκάλι στην μέση έχοντας πει 5-6 φορές ο καθένας πόσο ταιριάζει ο γαύρος με το τσίπουρο! Το κρασί όπως καταλαβαίνετε, δεν άνοιξε σε αυτό το γεύμα!








Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: