Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Οι οινοχόοι προτείνουν... γιορτινά!

Οι οινοχόοι προτείνουν... γιορτινά!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μέσα Δεκέμβρη σχεδόν και τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών! Έτσι συνεχίζουμε τα γιορτινά θέματα που ξεκίνησαν από τις αρχές του μήνα και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του έτους! Αυτή την φορά όμως το κείμενο δεν είναι ένας ΄μονόλογος’ με μόνο δικές μου προτάσεις! Με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, ζήτησα από 9 οινοχόους της ‘πρώτης γραμμής΄, να αφήσουν για λίγο τους γρήγορους ρυθμούς των ημερών και τις προετοιμασίες για τα ρεβεγιόν στα εστιατόρια τους, να μπουν στο site του House of Wine, να διαλέξουν ένα κρασί να μας προτείνουν για τις γιορτές, να μας πουν τον λόγο και με τι θα το συνδύαζαν.

Και τι δεν θα έδινα για να έχω όλα αυτά τα κρασιά στο γιορτινό μου τραπέζι’ είναι το μόνο που θέλω να συμπληρώσω εγώ, μαζί με τις ευχαριστίες μου προς τους οινοχόους που θα ομορφύνουν τις γιορτές μας, με τις προτάσεις τους!

Η σειρά των προτάσεων παρουσιάζεται με αλφαβητική σειρά, ξεκινώντας όμως με τις κυρίες.

Η Μαρία Δελίτσικου, Head Sommelier στο εστιατόριο Vassilenas & Wine Consultant προτείνει Segura Viura Reserva Brut Heredad Cava

Έχουμε την τάση να συσχετίζουμε την Champagne, με εορταστικές εκδηλώσεις όπως τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα μπορούσαμε να ευχηθούμε ή να γιορτάσουμε και με μία Cava που παράγεται με την ίδια μέθοδο αλλά στην Ισπανία και να απολαύσουμε ένα παρόμοιο σε στιλ κρασί με αυτό που παράγεται στην Καμπανία, αλλά από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών και πολλές φορές στο ¼ της τιμής της Champagne. Η φιάλη της Segura Viudas Heredad Brut Reserva, χάρη στην περίτεχνη μεταλλική του βάση και το ανάλογο μεταλλικό οικόσημο, αρκεί για να τραβήξει όλα τα βλέμματα, όλοι θέλουν να το πιάσουν, να το επεξεργαστούν, με αποτέλεσμα να αποτελεί επίσης ένα καταπληκτικό δώρο.

Στην ποικιλιακή του σύνθεση κυριαρχεί το Macabeo, στο οποίο οφείλεται η φρεσκάδα και η οξύτητα στο κρασί, ενώ η 30μήνη παραμονή με τις οινολάσπες του προσδίδει περισσότερο σώμα και πολυπλοκότητα. Πίνεται ως απεριτίφ αλλά στην συνέχεια, οπωσδήποτε πρέπει να συνοδεύσει κάποιο finger food οποιουδήποτε βασικού συστατικού επιθυμείτε. Αν αγαπάτε το ψάρι και τα θαλασσινά, το καπνισμένο σκουμπρί, το λαυράκι Carpaccio και το μηλοκόπι ψητό μπορεί να αποτελούν υπέροχο συνδυασμό, αλλά και όλα τα θαλασσινά (στρείδια, γαρίδες, καραβίδες, καβούρι, αχινός, είναι κάποια από αυτά που μπορείτε να δοκιμάσετε). Αν προτιμάται το κρέας, γαλοπούλα με πλούσια κρεμμώδη σάλτσα, αλλά και ψητό χοιρινό ή αρνί και μοσχαρίσιο χτένι είναι κάποιες από τις επιλογές.

Η Γιοβάννα Λύκου, Oινοχόος στο εστιατόριο Σπονδή, εισηγήτρια της σχολής Le monde, αρθρογράφος στο bitterbooze.com και sherry educator προτείνει Οloroso Dun Nuno, Bodegas Lustau.

Τα γιορτινά τραπέζια και κατά συνέπεια οι λιχουδιές που τα στολίζουν ενδείκνυνται για περιπετειώδεις και εύγευστους οινικούς συνδυασμούς. Οι επιλογές είναι πάμπολλες και τελικά πέραν αυτών που κάνουν το επονομαζόμενο 'perfect match' σημασία έχει το προσωπικό γούστο και φυσικά οι συναισθηματικές συνδέσεις με κάθε κρασί. Λαμβάνοντας δε υπ' όψιν το μεσογειακό ταμπεραμέντο των ελληνικών γιορτινών συναθροίσεων και τα τόσα (πολλά και) διαφορετικά φαγητά που υπάρχουν στο τραπέζι, ένα κρασί χαμαιλέων είναι απαραίτητο.

Έτσι λοιπόν, από τη δική μου γιορτινή εικόνα δε θα μπορούσε να απουσιάζει ένα Sherry.

Το Oloroso Don Nuno της Lustau. Το μαγικό αυτό ενισχυμένο αλκοολικά κρασί της Ισπανίας φέρνει Ανδαλουσιανό αέρα στην γεύση και λειτουργεί επικουρικά πλάι σε συνταγές κατσαρόλας, όπως ένα λαχταριστό Bourguignon με μελωμένα καρότα. Δουλεύει εξαίσια με παλαιωμένα τυριά όπως το Αλσατικό Muenster και βεβαίως κλείνει με επιτυχία ένα γεύμα παρέα με ένα πικάντικο πούρο και υπό τη συνοδεία αποξηραμένων σύκων γεμισμένα με καρύδια και μαύρο φρέσκο πιπέρι. Το Οloroso Dun Nuno της Lustau είναι μεταξένιο και ο αρωματικός του χαρακτηρίζεται από καραμέλα, καρύδια, σύκα και βερίκοκα. Η μύτη του σε ταξιδεύει σε όμορφα παραδοσιακά αρτοποιεία και η γεύση του γεμίζει το στόμα με μια βελούδινη πληθωρικότητα την οποία νοστιμεύει μια υπέροχη αλμυρή πινελιά.

Η Λεμονιά Παναγάκου, Oινοχόος του Hilton Αθηνών προτείνει Σύνορο Σκούρα.

Όμορφα δομημένο κρασί από Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο, με πλούσιο σώμα, αρώματα μαύρων φρούτων, φυτικότοτα αλλά και πολλά γήινα αρώματα. Ένα πολύπλοκο κρασί που θα στολίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε συνδυασμό με γεμιστή φραγκόκοτα με duxelle (κάτι σαν μους φανταστείτε) μανιταριών, δαμάσκηνα, κουκουνάρι και σάλτσα φασκόμηλο. Εκλεπτυσμένο πιάτο, όπως αρμόζει στα εορταστικά τραπέζια, όπου συνδυάζεται το φρούτο και ο γήινος χαρακτήρα του πιάτου με τα αντίστοιχα αρώματα του, επίσης, εκλεπτυσμένου κρασιού.

Η Μαριάννα Λαναρά, Beverage Manager & Head Sommelier στο Matsuhisa προτείνει Καβαλιέρο Σιγάλα.

Ο Καβαλιέρος πιστεύω ότι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο Ασύρτικο που ταιριάζει εξαιρετικά με στρείδια, γυαλιστερές, κυδώνια και αχινό, που κάποιοι δεν αποχωρίζονται ούτε στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό γιατί σε αυτά τα θαλασσινά όταν τα καταναλώνουμε ωμά και με μοναδικό συνοδευτικό το λεμόνι, υπάρχει πολύ έντονη η γεύση της θάλασσας και σε συνδυασμό με την ορυκτότητα του Καβαλιέρου δίνουν ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα απογειώνοντας το ένα τη γεύση του άλλου.

Ο Κλέαρχος Κανελάκης, Sommelier στο 67 Pall Mall στο Λονδίνο, προτείνει Syrah Κίκονες.

Μία από τις αγαπημένες μου ποικιλίες είναι το Syrah, ποικιλία που συνδυάζει τη δύναμη με την κομψότητα, όμως και ένα από τα αγαπημένα μου Ελληνικά κτήματα είναι οι Κίκονες στη Θράκη, λόγω του ότι φτιάχνουν κρασιά με συμπύκνωση φρούτου, ώριμου αλλά με αρκετή φρεσκάδα, ισορροπία στο βαρέλι και αρκετά ραφιναρισμένες τανίνες. Θα το συνδύαζα με μία Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σταφίδες ή δαμάσκηνα, κουκουνάρια, μέλι, κάστανα και γλυκά μπαχάρια όπου τα αρώματα του κρασιού θα ταιριάξουν τέλεια με αυτά του πιάτου καθώς και οι μεταξένιες τανίνες και η δροσιστική οξύτητα θα δέσουν με το μαλακό ζουμερό κρέας. Σαν γαρνιτούρα αντί για γήινα αρώματα από πατάτες και λαχανικά θα προτιμούσα σοτέ σταφύλια ή πουρέ γλυκιάς κολοκύθας ώστε να έχουμε ακόμα πιο αρμονικό συνδυασμό.

Ο Μανώλης Κεντικελένης, Head Sommelier στο Costa Navarino-Navarino Dunes προτείνει Coyam, Emiliana Vineyards

Τα τελευταία χρόνια για πολλούς καταναλωτές όταν ένα προϊόν είναι βιολογικό η κατάταξη του στην κατηγορία της υψηλής ποιότητας είναι ‘de facto’. Ανήκω σε αυτούς που η άποψη αυτή δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Το συγκεκριμένο κρασί όμως με αυτή την περίπλοκη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ποικιλιακή σύνθεση, που παρεμπιπτόντως αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, έρχεται να δώσει το ίδιο με τα γευστικά του χαρακτηριστικά πρόσθετη αξία στον όρο βιολογικό. Πλούσια αρώματα που θυμίζουν μαύρα φρούτα και ξηρούς καρπούς, με βελούδινες τανίνες και μια λαχταριστή επίγευση που διαρκεί. Απολαύστε το με ψητά κόκκινα κρέατα, με ένα ζουμερό rib eye να απογειώνει τις αισθήσεις.

Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2017 προτείνει Freedom Κτήμα Αβαντίς.

Ένα φυσικό - ελεύθερο (χωρίς θειώδη) Syrah, που γοητεύει με το καθαρό συμπυκνωμένο φρούτο και τις νότες μπαχαρικών που ακολουθούν, ενώ όλα αυτά συνδυάζονται με την αισθητή οξύτητα, τις ώριμες γλυκές τανίνες και την στιβαρή δομή του, δίνοντας έναν άλλο αέρα στο γιορτινό τραπέζι σας, ιδίως αν το συνοδέψετε με πρέζα iberico με παντζάρι, σος από βατόμουρο και σουσάμι ή πιο παραδοσιακά, μία γαλοπούλα με γέμιση ξηρών καρπών και Μαυροδάφνη.


Ο Θεολόγος Πλακόπουλος, Sommelier στο Danai Beach Resort and Villas στην Νικήτη Χαλκιδικής, wine consultant στο εστιατόριο Radikal στην Θεσσαλονίκη και 2ος καλύτερος Οινοχόος για το 2017, προτείνει Vega Sicilia, Alion 2012, Ribera del Duero.

Θα πρότεινα με αυτό το κρασί ένα Ιβηρικό χοιρινό με κρέμα πορτοκάλι και καρότο, μαϊντανό και σάλτσα από μοσχολέμονο καφίρ. Το πιάτο χαρακτηρίζεται από την πρωτεΐνη του χοιρινού, ένα κρέας με όξινη δηκτική οσμή, γεγονός που απαιτεί αρωματική ένταση για να την διασχίσει και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αρωματική πολυπλοκότητα στο πιάτο. Οι βοτανικές και φυτικές νότες του κρασιού συμβαδίζουν με τα υλικά που συνοδεύουν το ιβηρικό χοιρινό, ενώ τα βαλσαμικά αρώματα της ποικιλίας το συμπληρώνουν. Παράλληλα οι τανίνες του κρασιού είναι αρκετές για να ισορροπήσουν με την πρωτεΐνη, ενώ η οξύτητα του, συγκρατεί και προλαμβάνει την λιπαρή αίσθηση του κρέατος, αναβαθμίζοντας το γευστικό σύνολο στον ουρανίσκο και εναρμονίζεται με την οξύτητες των εσπεριδοειδών.

O Άρης Σκλαβενίτης, οινοχόος στο Oinoscent, αρθρογράφος στο περιοδικό Οινοχόος και καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2016, προτείνει Louis Roederer Brut Vintage 2009

Η Champagne είναι ένα εορταστικό κρασί που το ανοίγουμε σε χαρές και επιτυχίες, έτσι λοιπόν θα διαλέξω την Louis Roederer Brut Vintage 2009 για τις γιορτές των Χριστουγέννων, μία Champagne με βάθος και διάρκεια, αρώματα ζυμών και με ένα διακριτικό μανιταρένιο χαρακτήρα. Η σαμπάνια ως γνωστό μπορεί να συνδυαστεί και να συνοδεύσει τα πάντα, πόσο μάλλον μία Vintage. Συγκεκριμένα θα προτείνω να την συνδυάσετε με γαλοπούλα με γέμιση κάστανου ή με κάτι πιο γήινο όπως τα μανιτάρια, καθώς ο όγκος αλλά και ο ξηροκαρπάτος χαρακτήρας της Σαμπάνιας θα σταθεί δίπλα στο κάστανο ή το μανιτάρι δίπλα στον γήινο χαρακτήρα του κρασιού. Θα μπορούσατε βέβαια να την συνδυάσετε με λιπαρά και ξηροκαρπάτα τυριά όπως το Comte ή το Beaufort, στο τέλος του γεύματος.

O Φαίδωνας Δερνίκος, Οινοχόος στο Fanky Gourmet προτείνει Karanika Brut Rose.

Λόγω της γιορτινής ατμόσφαιρας προτείνω το αφρώδες Karanika Brut Rose, από Ξινόμαυρο. Θεωρώ ότι ένα άρτιο ροζέ αφρώδες, όπως το συγκεκριμένο, θα μπορούσε να συνοδέψει το τραπέζι από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι ένα πολύ ευχάριστο ξεκίνημα σε συνδυασμό με κάποια αλλαντικά ή καναπεδάκια, στην συνέχεια θα μπορούσε να συνδυαστεί και με πιο γλυκιές γεύσεις, όπως Xριστουγεννιάτικη γέμιση με σταφίδες ή πάπια με αποξηραμένα βερίκοκα και για το κλείσιμο μπορεί να ταιριάξει με κάποια τάρτα με κόκκινα φρούτα, κρέμα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: