Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Οινικό ταξίδι στη Χιλή

Οινικό ταξίδι στη Χιλή
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αφού γιορτάσαμε το παραδοσιακό Ελληνικό Πάσχα με όλες τις τιμές, φάγαμε, ήπιαμε όπως μας αρμόζει, είπαμε να αρχίσουμε τα οινικά μας ταξίδια! Και θα ξεκινήσουμε με ένα πολύ μακρινό προορισμό! Θα πάμε στο νότιο ημισφαίριο, στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στην Χιλή! Έχουν άλλωστε τρύγο εκεί και τα πρώτα κρασιά του 2018 είναι ήδη στις δεξαμενές.

Η Χιλή συγκεντρώνει ότι χρειάζεται μία περιοχή για να χαρακτηριστεί ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγή. Η διαφορές στην τοπογραφία και το κλίμα, η ηλιοφάνεια, το χαμηλό ποσοστό βροχοπτώσεων, τα δροσερά ρεύματα (Humboldt Current ) που έρχονται από τον Ειρηνικό ωκεανό και δροσίζουν, η επίδραση των Άνδεων που ‘ρίχνει’ τις θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα ‘προμηθεύουν’ με νερό από τα χιόνια που λιώνουν και τέλος η έλλειψη ασθενειών και ζιζανίων, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας. Όλες αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με τα χαμηλά εργατικά κόστη προσέλκυσαν σπουδαίους Αμερικάνους, Γάλλους και Ισπανούς οινοποιούς όπως οι Rothschilds του Chateau Lafite, o Marnier Lapostolle του Grand Marnier και ο Miguel Torres, που επένδυσαν στην Χιλή και παρήγαγαν εξαιρετικά κρασιά με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας.

Γενικότερα το κλίμα της Χιλής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεσογειακό. Πρόκειται για μία στενή λωρίδα περίπου 4300 χιλιομέτρων από βόρεια προς νότια και 350 χλμ από δυτικά προς τα ανατολικά, με τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής να συγκεντρώνεται νότια από το Santiago, την πρωτεύουσα της χώρας. Bόρεια του Santiago βρίσκονται η Valle de Aconcagua (εδώ βρίσκουμε το Errázuriz, ένα σπουδαίο παραγωγό της χώρας) και η Limari Valley. Νότια συναντάμε την περιοχή της Central Valley με πιο γνωστές υποπεριοχές τις Maipo, Cachapoal, Colchaguα, Curico και Maule Valleys, ενώ ακόμα νοτιότερα βρίσκουμε τις κοιλάδες Itata και Bio Bio. Διαθέτει 6 Ονομασίες Προέλευσης (DOs), οι οποίες από Βόρεια προς Νότια είναι οι: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central (Central Valley), Sur και Austral Region. Η νομοθεσία στην Χιλή ορίζει ότι αν μια χρονιά, μία ποικιλία ή μία ονομασία προέλευσης αναφέρεται στην ετικέτα, τότε τουλάχιστον το 75% πρέπει να προέρχεται από την χρονιά, την ποικιλία ή την περιοχή που αναφέρεται. Τα περισσότερα οινοποιεία όμως χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 85% από ‘αυτό’ που αναφέρουν, προκειμένου να μπορούν να εξάγουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λόγω των διαφορών σε τοπογραφία και κλίμα, η γκάμα των κρασιών που παράγονται είναι τεράστια. Μπορούμε να βρούμε τα πάντα στην Χιλή, από καθημερινά οικονομικά, μέχρι παγκόσμιας κλάσης κρασιά, αυτό που λέμε ‘icon’ (BoRoBo, Montes Folly) με υψηλές τιμές. Σε επίπεδο παραγωγών, περίπου το μισό της παραγωγής ελέγχεται από 7 μεγάλες εταιρείες, τις Concha y Toro, Lapostolle, Montes, Emiliana, Veramonte, San Pedro και Santa Rita.

Οι ερυθρές ποικιλίες καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο από 70% στους αμπελώνες της Χιλής, με το Cabernet Sauvignon να κυριαρχεί. Παράγονται διάφορα στιλ, από οικονομικά και μαζικής παραγωγής κρασιά μέχρι ιδιαίτερα πολύπλοκα και συμπυκνωμένα ερυθρά κρασιά (Errazuriz Cabernet Sauvignon Max Reserva, Montes Alpha Cabernet Sauvignon). Τα κρασιά εμφανίζουν αρώματα μαύρων φρούτων και φυτικά στοιχεία. Το Cabernet Sauvignon όπως και σε όλο το υπόλοιπο οινικό κόσμο, συχνά αναμιγνύεται με ποικιλίες όπως το Merlot (Escudo Rojo), το Syrah, το Melbec ή το Carmenere (ViBo Viñedo Centenario, Limited Selection Cabernet Carmenere). Εκτός από τα χαρμάνια συναντάμε το Merlot σε φρέσκα φρουτώδη κρασιά με μέτριο σώμα αλλά και σε πιο σύνθετες εκδοχές. Το Syrah (Montes Alpha Syrah) είναι μία σχετικά ‘νέα άφιξη’ για την Χιλή αλλά ‘ανεβαίνει’ κερδίζοντας συνεχώς έδαφος. Ανάλογα με την περιοχή ‘βγάζει’ το φρουτώδη ή τον μπαχαρένιο χαρακτήρα της ενώ εύκολα ξεδιπλώνει τον πλούσιο χαρακτήρα της. Εκτός από το Syrah έδαφος κερδίζουν και το Pinot Noir (Limited Selection Pinot Noir) στις ψυχρότερες περιοχές αλλά και το Malbec (Single vineyard Malbec, Viu Μanent) που εμφανίζει ζουμερό φρούτο, ευγενικές τανίνες και γεμάτο σώμα.

Παρόλο που το Cabernet Sauvignon είναι η πιο πολυφυτεμένη ποικιλία στην Χιλή, το ‘σήμα κατατεθέν’ είναι το Carmenere, το οποίο έφτασε στην χώρα στα τέλη του 19ου αιώνα, από το Μπορντώ, όταν Χιλιανοί αμπελοκαλλιεργητές, μετέφεραν κλίματα, θεωρώντας ότι ήταν Merlot. Το Carmenere δίνει πολύ γοητευτικά ερυθρά κρασιά (Purple Angel, Errazuriz Carmenere, Gran Reserva Carmenere Viu manent), ιδιαίτερα όταν καλλιεργείται στις πιο θερμές με πολύ ηλιοφάνεια περιοχές, που έχουν κατακτήσει τους οινόφιλους σε όλο τον κόσμο. Τα συνήθη χαρακτηριστικά τους είναι το βαθύ σκούρο και μωβ χρώμα, τα αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, πράσινης πιπεριάς, φρέσκου πιπεριού, βοτάνων και κέδρου, το μέτριο προς γεμάτο σώμα, η οξύτητα που βρίσκεται σε παραπάνω από μέτριο επίπεδο και οι αρκετές αλλά ευγενικές τανίνες. Εκτός από τα μονοποικιλιακά κρασιά, συναντάμε και πολλά σπουδαία χαρμάνια, που οφείλουν μεγάλο μέρος της γοητείας τους στο Carmenere (Coyam).

Εκτός από τα ερυθρά κρασιά στην Χιλή θα βρούμε και πολύ ωραίες εκφράσεις κλασικών λευκών ποικιλιών. Το Chardonnay είναι αυτό που κυριαρχεί στα λευκά κρασιά. Τα διαφορετικά μεσοκλίματα όπου καλλιεργείται έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή διαφορετικών στιλ κρασιών, σε όλα τα εύρη τιμών και σε διαφορετικά στιλ από απλά φρέσκα φρουτώδη (D’Alamel Chardonnay) κρασιά μέχρι σύνθετα βαρελάτα με δυνατότητα παλαίωσης λευκά (Cuvée Alexandre Chardonnay). Γενικότερα δίνει στρογγυλά κρασιά με αρκετά τροπικό χαρακτήρα. Τα Sauvignon Blanc (Casa Lapostolle Sauvignon Blanc, Secreto Sauvignon Blanc), ειδικά από τις πιο κρύες περιοχές, όπως η Casablanca, φημίζονται για τον δροσερό και ζωηρό χαρακτήρα τους αλλά και για την καλή σχέση τιμής ποιότητας. Συχνά αναμιγνύεται με το Semillon (όπως και στο Μπορντώ). Παρουσία έχει και το Viognier, ενώ αρωματικές ποικιλίες όπως το Riesling και το Gewürztraminer δίνουν γοητευτικά κρασιά στις ψυχρότερες περιοχές και οι φυτεύσεις τους συνεχώς αυξάνονται.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: