Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Οινοποιεία κοντά σε χιονοδρομικά ή χιονοδρομικά κοντά σε οινοποιεία;

Οινοποιεία κοντά σε χιονοδρομικά ή χιονοδρομικά κοντά σε οινοποιεία;
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχουμε διάθεση για εκδρομούλες και ταξιδάκια αυτή την εβδομάδα και τι καλύτερο από το να πάρουμε τα βουνά και να πάμε στα καλύτερα χιονοδρομικά της χώρας! Το ‘καλύτερα’ βέβαια είναι σχετικό, γιατί για εμάς τα καλύτερα χιονοδρομικά είναι αυτά που έχουν και οινικό ενδιαφέρον! Και δεν εννοούμε να σερβίρουν 20 κρασιά σε ποτήρι στα σαλέ! Θα ψάξουμε λοιπόν να βρούμε οινοποιεία κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα ώστε να συνδυάσουμε τις χιονοδρομίες με το κρασί και τον οινοτουρισμό. Υπάρχει άλλωστε και η περίπτωση που κάποιοι από την παρέα δεν θα κάνουν σκι και θα βαρεθούν αν μείνουν όλη μέρα στο σαλέ του χιονοδρομικού, οπότε είναι ευκαιρία να επισκεφτούν ένα οινοποιείο, όσο κάποιοι ‘κατεβαίνουν’ το βουνό!

Θα ξεκινήσουμε από τα βορειοανατολικά της χώρας και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού στο Νευροκόπι της Δράμας. Επιθυμήσατε τα γοητευτικά και αρωματικά χαρμάνια με το Sauvignon Blanc (Αμέθυστος - Λευκός, Thema λευκός, Τέχνη Αλυπίας, Φεγγίτες Λευκός), τα βαρελάτα Chardonnay (Emphasis Chardonnay, Ήδυσμα Δρυός Chardonnay), βορειοελλαδίτικα Ασύρτικα (Chateau Julia Ασύρτικο), αλλά και εξαιρετικά ερυθρά Μπορντωλέζικα χαρμάνια (Φεγγίτες - Ερυθρός, Château Nico Lazaridi - Ερυθρός)? Τότε πηγαίνοντας προς αυτό το χιονοδρομικό επιβάλλεται να κάνετε στάση σε κάποια από τα οινοποιεία της περιοχής. Στα Κοκκινόγεια και σε χρόνο περίπου 40 λεπτών από το χιονοδρομικό, βρίσκεται το Κτήμα Παυλίδη, σε κάτι λιγότερο από 1 ώρα βρίσκεται το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι και σε κάτι περισσότερο από μία ώρα θα συναντήσουμε τα οινοποιεία του Κώστα Λαζαρίδη και το Κτήμα Οινογένεσις στην Αδριανή αλλά και το Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη στην Αγορά.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρό-Νευροκόπι
Συνεχίζουμε τώρα στην Ημαθία και πάμε για σκι στο χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια που απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από την Νάουσα. Αν εδώ αποφασίσετε να πάτε σε όλα τα κοντινά οινοποιεία, μάλλον δεν θα προλάβετε να κάνετε σκι, εκτός και αν μείνετε ολόκληρη εβδομάδα! Για σκεφτείτε το γιατί αξίζει, να δοκιμάσετε τα καλύτερα Ξινόμαυρα της περιοχής και μάλλον όλης της χώρας! Έχουμε και λέμε: Το οινοποιείο Αργατία στο Ροδοχώρι απέχει περίπου 22 χλμ, το Κτήμα Κυρ Γιάννη στο Γιαννακοχώρι (Ράμνιστα, Κτήμα Κυρ Γιάννη) και το Κτήμα Φουντή στην Στράντζα (Κτήμα Φουντή Λευκός Blanc de noir, Ναουσαία) απέχουν περίπου 29 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό, το Κτήμα Διαμαντάκου στο Μαντέμι (Διαμαντάκος Νάουσα, Διαμαντάκος Πρεκνάδι) και το Κτήμα Δαλαμάρα περίπου 25 χλμ, το Κτήμα Καρυδά (Νάουσα Καρυδά) στην Γάστρα 26 χλμ, ενώ το οινοποιείο Μπουτάρη στην Στενήμαχο (Νάουσσα Μπουτάρη, Μπουτάρης Grande Reserve Naoussa) περίπου 30 χλμ. Αν επιλέξετε το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, το Οινοποιείο Μπουτάρη και το Κτήμα Φουντή απέχουν 25 χλμ, το Κτήμα Καρυδά και το Κτήμα Διαμαντάκου 23, το οινοποιείο Δαλαμάρα 20 και το Κτήμα Κυρ Γιάννη 27 χλμ. περίπου.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Βάζουμε πλώρη για Φλώρινα, όπου και εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το αγαπημένο μας Ξινόμαυρο (Καλή Ρίζα, Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος), ευχάριστα λευκά (Κτήμα ΑΛΦΑ Sauvignon Blanc, Τέσσερις Λίμνες) και ροζέ κρασιά (Κτήμα ΑΛΦΑ Ροζέ, Ακακίες, L’ Esprit du Lac) αλλά και εξαιρετικά αφρώδη (Karanika Brut Cuvée Prestige, Karanika Brut Rose, Ακακίες Sparkling). Το Κτήμα Άλφα και το Κτήμα Καρανίκα απέχουν λιγότερο από μία ώρα (περίπου 45 χιλιόμετρα) από το χιονοδρομικό του Βόρα-Καιμάκτσαλαν αλλά και από το χιονοδρομικό Πισοδερίου. Από το Κτήμα Κυρ Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα θέλουμε περίπου 50 λεπτά για μία απόσταση 40 χλμ μέχρι το Καιμάκτσαλαν ενώ για το χιονοδρομικό Πισοδερίου θα χρειαστούμε 10 λεπτά παραπάνω.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καιμακτσαλάν

Θα πάμε τώρα δυτικά στο Μέτσοβο, όπου το Κτήμα Αβέρωφ είναι πολύ κοντά στα χιονοδρομικά της περιοχής. Σε 5 και 10 λεπτά από το ιστορικό οινοποιείο, όπου θα δοκιμάσουμε κρασιά από διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon (Rossiu di Munte Γινιέτς) αλλά και Βλάχικο (Rossiu di Munte Βλάχικο), φτάνουμε στα χιονοδρομικά Καρακόλι και Προφήτης Ηλίας αντίστοιχα, ενώ στο χιονοδρομικό του Ανηλίου θα φτάσουμε σε λιγότερο από μισή ώρα.

Ταξιδεύοντας νοτιότερα, δεν θα μπορούσαμε να μην περάσουμε από το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από την Αράχωβα και άλλα τόσα από την Αμφίκλεια. Σε λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια βρίσκεται το Κτήμα Αργυρίου, όπου θα μπορούσαν να κάνουν μία στάση οι οινόφιλοι και να δοκιμάσουν κρασιά όπως το Μαντείο. Αν πηγαίνετε από Αθήνα ή γυρίζετε προς Αθήνα και έχετε διάθεση για ακόμα περισσότερο κρασί μπορείτε να πάτε από Θήβα-Αλίαρτο και να κάνετε μία παράκαμψη περίπου 15 λεπτών για να πάτε να δοκιμάσετε ένα Μούχταρο (Κτήμα Μουσών Μούχταρο) και πολλά ακόμα κρασιά και αποστάγματα, στο Κτήμα Μουσών που βρίσκετε στην Άσκρη Θηβών.

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Πάμε τώρα στην Πελοπόννησο και σε ένα χιονοδρομικό σχετικά κοντά στην Αθήνα, αυτό των Καλαβρύτων που βρίσκετε περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από το ομώνυμο χωριό. Για να πάτε στα Καλάβρυτα, στο Άνω Διακοπτό (περίπου 50 λεπτά πριν φτάσετε στο χιονοδρομικό) θα περάσετε έξω από το οινοποιείο Τετράμυθος! Κάντε στάση για να δοκιμάσετε μεταξύ άλλων το σπάνιο Μαύρο Καλαβρυτινό (Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό), Ροδίτες (Τετράμυθος Λευκό) αλλά και μία υπέροχη ρετσίνα (Τετράμυθος Ρετσίνα). Αν ‘ανηφορήσετε’ λίγο ακόμα προς το Μέγα Σπήλαιο, θα δείτε τον αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου που εκμεταλλεύεται από την Cavino που εδρεύει στο Αίγιο και είναι επισκέψιμο οινοποιείο. Σε αυτόν τον πανέμορφο αμπελώνα, με θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού, καλλιεργούνται ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό), το Cabernet Sauvignon (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon) και το Λαγόρθι (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Λευκό). Αν έρχεστε από την Πάτρα, έχετε την επιλογή να επισκεφθείτε (περίπου 60 χλμ από το χιονοδρομικό) το οινοποιείο του Άγγελου Ρούβαλη στον Σελινούντα και τα Αχαιών Οινοποιητική και οινοποιείο Κιντώνη στο Αίγιο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Τελειώνουμε με την χειμωνιάτικη εξόρμηση μας, με το χιονοδρομικό του Μαινάλου στην ορεινή Αρκαδία όπου σε αρκετά κοντινή απόσταση θα απολαύσουμε εκτός όλων των άλλων το εξωστρεφές Μοσχοφίλερο! Το οινοποιείο Μπουτάρη (Οροπέδιο Μπουτάρη) και το Κτήμα Τρουπή (Μαντινεία Τρουπή) απέχουν περίπου 20 χλμ (20 λεπτάκια περίπου), το Κτήμα Σπυρόπουλου (Φρουροί Μαντινεία) 25 χλμ και το Κτήμα Τσέλεπου (Μαντινεία Τσέλεπου) 45 χλμ (περίπου 40 λεπτά)

Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουΣτην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: