Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Οινοτουρισμός στην Αιγιάλεια

Οινοτουρισμός στην Αιγιάλεια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Αιγιάλεια είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου αμπελουργικές περιοχές. Όχι μόνο γιατί είναι πανέμορφη και γιατί παράγει εξαιρετικά κρασιά αλλά και για συναισθηματικούς λόγους, καθώς από εδώ ξεκίνησε η επαγγελματική μου πορεία στο κρασί, κάνοντας την 6 εξάμηνη πρακτική μου άσκηση ως οινολόγος στο οινοποιείο του Άγγελου Ρούβαλη. Είναι μία περιοχή που, δίχως αμφιβολία, θα αγαπηθεί από όλους όσους την επισκεφθούν. Φανταστικός προορισμός τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές διακοπές αλλά και για οινοτουρισμό!

Εμβληματικά μοναστήρια όπως αυτό του Μεγάλου Σπηλαίου, εκκλησίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, σπήλαια όπως το σπήλαιο των Λιμνών, προστατευόμενες περιοχές Natura, ποτάμια, λίμνες, φαράγγια, έλατα, αμπελώνες, ατελείωτες ακτές και θάλασσα συνθέτουν έναν συγκλονιστικό τοπίο με απίστευτα ενδιαφέρουσες επιλογές για τους επισκέπτες. Κερασάκι στην τούρτα, τα υπέροχα κρασιά της περιοχής και τα φιλόξενα οινοποιεία. Και όλα αυτά μόνο 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα.

Σε μία εξόρμηση στην Αιγιάλεια, για Σαββατοκύριακο ή για πολλές μέρες, επιβάλλεται να κάνει κανείς την διαδρομή από το παραθαλάσσιο Διακοφτό μέχρι τα χιονισμένα Καλάβρυτα με τον οδοντωτό, δίπλα στο ποτάμι, πάνω στην πιο στενή (75 εκατοστά πλάτους ) οδοντωτή σιδηροδρομική γραμμή στον κόσμο. Αν είναι χειμώνας θα κάνετε σκι ή έστω θα πιείτε ένα καφέ στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Χειμώνα καλοκαίρι, θα επισκεφθείτε την λίμνη Τσιβλού, το χωριό Ζαχλωρού και θα περιπλανηθείτε στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού.

Επιβάλλεται όμως να επισκεφθείτε και τα οινοποιεία της περιοχής. Τα επτά ποτάμια, ο Κριός, ο Κράθις, ο Βουραϊκός, ο Κερυνίτης, ο Σελινούντας, ο Μεγανίτης και ο Φοίνικας και η λίμνη Τσιβλού, οι απότομες πλαγιές, το μεγάλο υψόμετρο, με τα βουνά που κυριολεκτικά βουτούν στην θάλασσα αλλά και η επίδραση της θάλασσας δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια αμπελώνων. Η ερυθρωπή ποικιλία Ροδίτης (Icon R) κυριαρχεί στη περιοχή, δίνοντας τα δροσερά λευκά κρασιά ΠΟΠ Πάτρα. Η Μαυροδάφνη (Laura Nera) και το Μαύρο Καλαβρυτινό (Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό) κερδίζουν συνεχώς έδαφος με πολύ όμορφες εκφράσεις ερυθρών κρασιών τόσο μονοποικιλιακών όσο και blends (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό). Ο Σιδερίτης (Iron S), το Μοσχάτο (Moschato di Rio, Deus - Ημιαφρώδες), το Λαγόρθι (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Λευκό), η Μαλαγουζιά και το Αγιωργίτικο ολοκληρώνουν το παζλ των γηγενών ποικιλιών. Από τις διεθνείς ποικιλίες, σημαντική παρουσία έχoυν το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Viognier, το Syrah (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah, Deus - Rosato Ημιαφρώδες), το Cabernet Sauvignon (Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon, Ιριδα Cabernet Sauvignon) αλλά και το Merlot. Λόγω του υψομέτρου γίνονται προσπάθειες με ποικιλίες όπως, το Riesling, το Gewurtzraminer και το Pinot Noir. Αν ψάχνετε για σούπερ πληθωρικά κρασιά, δεν θα βρείτε πολλά στην Αιγιάλεια, αν όμως αναζητάτε φινέτσα, δροσιά, οξύτητες και φρεσκάδα τότε έχετε ‘έρθει’ στην σωστή περιοχή, καθώς τα κρασιά εμφανίζουν όλα τα χαρακτηριστικά των κρασιών από ψυχρά κλίματα.

Στην είσοδο της πόλης του Αιγίου βρίσκεται η Αχαιών Οινοποιητική, ένα επισκέψιμο οινοποιείο όπου θα δοκιμάσετε κομψά και μοντέρνα κρασιά από γηγενείς ποικιλίες. Η Cavino, με ένα οινοποιείο στο Αίγιο αλλά και με τους αμπελώνες του Μεγάλου Σπηλαίου στο δρόμο Διακοφτού Καλαβρύτων, ακριβώς κάτω από το ιστορικό ομώνυμο μοναστήρι προσφέρει πολλές επιλογές για τους ‘οινοτουρίστες’. Το επισκέψιμο οινοποιείο Οινοφόρος Άγγελος Ρούβαλης, βρίσκεται στο χωριό Σελινούντα, λίγο έξω από το Αίγιο με θέα προς τον Κορινθιακό. Ο Άγγελος Ρούβαλης είναι ένας από τους πρώτους παραγωγούς της περιοχής, που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της περιοχής αλλά και της ζώνης ΠΟΠ Πάτρα, με το Ασπρολίθι, τον πιο γνωστό Ροδίτη και ένα από τα πιο εμπορικά κρασιά της δεκαετίας του ’90. Συνεχίζοντας προς τα Καλάβρυτα, στο Άνω Διακοφτό θα συναντήσετε το οινοποιείο Τετράμυθος και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κρασιά από γηγενείς αλλά και διεθνείς ποικιλίες αλλά και κρασιά εναλλακτικών πρακτικών όπως τα κρασιά χωρίς θειώδη. Ο Τετράμυθος διαθέτει και πανέμορφους ξενώνες με τζάκι και απίστευτη θέα. Η Οινοποιία Κιντώνη στο Αίγιο, η Εδανός Οινοποιητική στον Καλαμιά της Ακράτας, οι Αμπελώνες Rira στην θέση Ρίρα, Αρραβωνίτσας και το οινοποιείο Κανακάρη στην Ελίκη Διακοφτού συμπληρώνουν τον χάρτη των οινοποιείων της περιοχής.

Μαζί με τα κρασιά δοκιμάστε τα τοπικά φαγητά, την φέτα Καλαβρύτων, την σφέλα, τα τοπικά ζυμαρικά αλλά και την Ροδοζάχαρη, το τοπικό γλυκό κουταλιού από ροδοπέταλα. Η ταβέρνα Ρομάντζο στην Κάτω Ζαχλωρού, η ταβέρνα Περι.. ορέξεως, το Σπίτι της Μαριώς στον δρόμο Διακοφτού Καλαβρύτων και η ταβέρνα Θανάσης κάτω από το Μέγα Σπήλαιο είναι κάποιες εγγυημένες επιλογές για φαγητό. Για το τέλος του γεύματος μπορείτε να δοκιμάσετε το τοπικό λικεράκι Τεντούρα (Tentura Vantana Classic, Tentura Vantana 1950 Especial) που βασίζεται στην κανέλα και στο γαρίφαλο.

Καλό ταξίδι!


Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip. WSET

Μοιραστείτε το άρθρο: