Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ονειρευόμαστε τις πρώτες εξορμήσεις σε οινοποιεία

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS


Αν δεν έρθουν όλα τούμπα λόγω των μετακινήσεων του Πάσχα, η μέρα που θα δοθεί το πράσινο φως ώστε να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε σε κάποια ‘κανονικότητα’, είναι κοντά. Σίγουρα δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα και τα πράγματα δεν θα είναι όπως πέρυσι τέτοια εποχή όμως ελπίζουμε ότι θα βρούμε τους ρυθμούς μας ακόμα και αν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα συνεχίσουν να ισχύουν! Όπως ακούμε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε την πολυκοσμία! Να τηρούμε του κανόνες υγιεινής (αυτονόητο!!) και άλλα πολλά. Όποιες και αν είναι οι οδηγίες θα τις ακολουθήσουμε!

Δεν ξέρουμε αν η πρώτη μας έξοδος θα είναι με τους φίλους μας και μία μπύρα στο παγκάκι, σε κάποιο σπίτι συγγενών, σε ένα τραπέζι με απόσταση μεταξύ μας ή μια βόλτα στην παραλία. Ότι έχει επιθυμήσει ο καθένας θα κάνει και φυσικά αν επιτρέπεται! Σε πολλούς από εμάς τους οινόφιλους έχει λείψει μια βόλτα που να συνδυάζει κρασί! Μπορούμε δειλά δειλά να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ή έστω να ονειρευόμαστε μικρές εξορμήσεις σε οινοποιεία, ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να πάμε τον ερχόμενο μήνα και χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα. Εκδρομείς στην εξοχή, σε αμπελώνες, στην φύση, σε φιλόξενες αυλές και οινοποιεία! Μπορώ να σκεφτώ πολλά οινοποιεία που τα συνδυάζουν όλα αυτά! Επιλέξαμε 6 από αυτά που θα φτάσουμε το πολύ σε 1,5 ώρα από την Αθήνα για να πάρουμε τον αέρα που χρειαζόμαστε και να ‘ανοίξει’ το μάτι μας! Το ξαναγράφουμε βέβαια, αυτά όλα εφόσον είναι ασφαλές και επιτρέπεται!

Δεν ξέρουμε πόσο σύντομα θα επιτραπεί η μετακίνηση μας σε άλλους νομούς όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα οινοποιεία της Αττικής όσοι βρισκόμαστε στην Αθήνα. Φανταστείτε μία βόλτα στο πανέμορφο Κτήμα Κοκοτού στην Σταμάτα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας! Το Κτήμα περιβάλλεται από τους αμπελώνες και αυτή την εποχή που τα φυτά αρχίζουν να ΄φορτώνουν’ είναι ακριβώς η ανάσα που χρειαζόμαστε. Να νιώσουμε την Άνοιξη και την φύση που δεν σταμάτησε να κάνει την δουλειά της. Να περπατήσουμε στον αμπελώνα και στο ελαιώνα και στο τέλος να απολαύσουμε κρασιά όπως το Τρεις Τρεις Παράδες, το Σαββατιανό Γ. Κοκοτός και το Kokotos Estate με θέα την Αθήνα αλλά στην εξοχή!

Μπορούμε να επιλέξουμε και το Κτήμα Παπαγιαννάκου στο Μαρκόπουλο για την πρώτη μας εξόρμηση. Σχεδόν προάστιο της Αθήνας η περιοχή, δεν θα μας πάρει πάνω από μισή ώρα για να φτάσουμε στο πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο της χώρας που βρίσκεται ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες. Θα περπατήσουμε πάνω από τις δεξαμενές και στο κελάρι και στο τέλος θα καταλήξουμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας για να γευτούμε Σαββατιανό (Παπαγιαννάκος - Σαββατιανό, Vientzi Single Vineyard), Ρετσίνα (Παπαγιαννάκος - Ρετσίνα) και πολλά ακόμα νόστιμα κρασιά.

Μία ακόμα πρόταση είναι το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια, εφόσον μπορούμε να πάμε! Σε περίπου μία ώρα θα είμαστε εκεί ακόμα και από το κέντρο της Αθήνας! Στην υπέροχη αυλή, δίπλα στον αμπελώνα και με την υπέροχη φιλοξενία που μας έχει συνηθίσει το Κτήμα είναι σίγουρο ότι θα αποφορτιστούμε από αυτό που ζήσαμε! Εννοείται ότι θα απολαύσουμε (με μέτρο) κρασιά όπως τα ωραία Syrah του Κτήματος ( π.χ. το Κτήμα Αβαντίς - Άγιος Χρόνος και το Κτήμα Αβαντίς - Syrah), την σπάνια Μαυροκουντούρα (Πλαγιές Γερακιών – Ροζέ) αλλά και εξωστρεφή λευκά όπως το Κτήμα Αβαντίς – Lenga.

Να συνεχίσουμε Βοιωτία? Τι λέτε για μία βόλτα στην Άσκρη Θηβών και στο Κτήμα Μουσών? Σε λιγότερο από 1,3 ώρα από την Αθήνα θα κάνουμε βόλτα στους αμπελώνες στην κοιλάδα των Μουσών, θα δούμε πως φτιάχνετε το τσίπουρο και φυσικά θα δοκιμάσουμε ωραία κρασιά όπως το σπάνιο Μούχταρο (Κτήμα Μουσών - Μούχταρο) και το ροζέ Κτήμα Μουσών - A.muse.

Ας αλλάξουμε κατεύθυνση τώρα και να πάμε δυτικά προς Πελοπόννησο! Σε 1,3 ώρα δρόμο θα βρεθούμε στην Νεμέα όπου μπορούμε να επισκεφθούμε πολλά οινοποιεία! Σε αυτή την βόλτα θα πάμε στο Κτήμα Παλυβού στην Αρχαία Νεμέα (800 μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο). Θα περπατήσουμε μέσα στον αμπελώνα ακριβώς δίπλα στο οινοποιείο, θα συνεχίσουμε μέσα στο οινοποιείο και στην αίθουσα παλαίωσης και στο τέλος θα κάτσουμε στην αυλή για να πιούμε, συζητώντας και γελώντας, ευχάριστα κρασιά όπως τα Αμπελώνας Παλυβού - Πέτρινες Πλαγιές, Κτήμα Παλυβού – Νεμέα, Βυσσινόκηπος και το Ίχνος.

Πρόκληση είναι και η επίσκεψη στο σύγχρονο, κομψό και καλαίσθητο οινοποιείο Σκούρα στο Μαλανδρένι του Άργους που βρίσκεται μέσα στην ζώνη της Νεμέας. Σε λιγότερη από 1,5 ώρα από την Αθήνα είμαστε εκεί! Αφού κάνουμε μία βόλτα στους χώρους παραγωγής και φωτογραφηθούμε στο εμβληματικό κελάρι του οινοποιείου με τα 1000 βαρέλια ή στον αμπελώνα που περιβάλει το οινοποιείο, θα απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί (και περισσότερα όσοι δεν οδηγούν) στο μπαλκόνι ανάμεσα στα κατακόκκινα γεράνια. Μπορούμε να συνδυάσουμε και την γυμναστική μας παίζοντας ένα σετάκι πινγκ πόνγκ, πριν αρχίσουμε να δοκιμάζουμε εκπληκτικά κρασιά όπως ο Μέγας Οίνος Σκούρα, η Αρμύρα Σκούρα, το Σκούρας - Αγιωργίτικο και το Peplo.

Καλό είναι πριν ξεκινήσουμε για την επίσκεψη μας σε όλα τα οινοποιεία, να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να βεβαιωθούμε ότι δέχονται και να κλείσουμε ένα ραντεβού για να είμαστε σίγουροι όλοι ότι όλα γίνονται με ασφάλεια!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: