Οργανώνουμε Food & Wine pairing παιχνίδια στο σπίτι!

Και να που μάλλον είναι σώφρον να ‘μείνουμε’ πάλι στο σπίτι μας. Ή τουλάχιστον να αποφύγουμε χώρους με πολλά άτομα. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό που ζούμε πάλι, όμως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους. Και δεν μπορώ να φανταστώ ποιο ωραίο τρόπο από το να στήσουμε παιχνίδια ανακάλυψης του κρασιού αλλά και του συνδυασμού με το φαγητό. Ας μαζευτούμε λοιπόν μερικοί φίλοι, να πάρουμε μερικά κρασιά και κάποια εδέσματα και να απολαύσουμε και την παρέα και τα κρασιά και το φαγητό. Σας προτείνω λοιπόν κάποια θεματικά ‘flights’ 6 κρασιών και γευστικά ταιριάσματα για να αρχίσετε τα παιχνίδια! Προσοχή όμως, μετά από τέτοια περίσταση δεν οδηγούμε. Ταξάκι ή sleep over!!

Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνουμε το food and wine pairing. Ή δοκιμάζουμε όλα τα κρασιά με ένα έδεσμα ή δοκιμάζουμε με ένα κρασί όλα τα εδέσματα και μετά προχωράμε στο επόμενο. Επειδή ίσως δεν είναι εύκολο να δοκιμάζουμε με 6 ποτήρια μπροστά μας, μπορούμε να δοκιμάζουμε κάθε κρασί με όλα τα πιάτα. Για να γίνει ακόμα πιο παιχνιδιάρικο μπορούμε να βαθμολογούμε τους συνδυασμούς και στο τέλος να βγάλουμε τον πιο δημοφιλή. Τα κρασιά προτείνω να δοκιμαστούν με την σειρά που τα δείτε στα flights. Βέβαια σε περίπτωση που η παρέα είναι μικρή μπορούμε να πάμε και σε 3 ή 4 κρασιά και όχι στην εξάδα.

 

Αφρώδη & σούσι


Με πολλά φαγητά όπως τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα τυριά και τα αλλαντικά θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε ένα flight με 6 διαφορετικά αφρώδη. Προτείνω όμως το σούσι γιατί το παραγγέλνουμε εύκολα, δεν κρυώνει και είναι σχεδόν έτοιμο μπουκίτσες. Διαλέγουμε λοιπόν για παράδειγμα maki, nigiri και sashimi, ιδανικά με διαφορετική πρώτη ύλη (πχ καβούρι, τόνο, σολομό) σε ποσότητες που να τα δοκιμάσουμε με 6 κρασιά και απολαμβάνουμε κάνοντας κουβέντα για το τι πάει καλύτερα με τι. Έτσι θα ανακαλύψουμε και τις διαφορές στο στυλ των κρασιών αλλά και την ‘συμπεριφορά’ τους με το φαγητό.

1. Μία κλασική brut non vintage Champagne όπως οι Deutz Brut Classic, Billecart-Salmon Brut Reserve και Louis Roederer Collection.

2. Ένα λευκό αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο και από τις ποικιλίες της Σαμπάνιας (Pinot Noir, Chardonnay) εκτός Καμπανίας όπως τα Nyetimber Classic Cuvee, Ferrari Perle και Sparkling Angel.

3. Ένα ροζέ εκτός Καμπανίας φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο και όχι από τόσο κλασικές ποικιλίες, όπως τα Karanika Brut Rose και Amalia Rose.

4. Ένα λευκό αφρώδες με την μέθοδο της δεξαμενής όπως τα Godibile Prosecco Extra Dry, Παράγκα Sparkling και Ζίτσα Ημιαφρώδης.

5. Ένα ροζέ αφρώδες με την μέθοδο της δεξαμενής όπως τα Ακακίες Sparkling και Ωδή Πανός Ροζέ.

6. Στο τέλος βάλτε και ένα ημίγλυκο, ημιαφρώδες όπως τα Rosato by Elena, Moscato d' Ifestia και Leggenda Moscato d'Asti. Πιθανότατα να διαπιστώσουμε ότι δεν ταιριάζει η ζάχαρη με το σούσι, όμως αν δεν δοκιμάσουμε δεν μπορούμε να απορρίψουμε τον συνδυασμό. Μπορεί να είναι και μία θετική έκπληξη.

 

Ερυθρά κρασιά με κοπές βοδινού


Ποια ερυθρή ποικιλία ταιριάζει περισσότερο με μία σπαλομπριζόλα Charolais Γαλλίας, ένα T bone Ελληνικού βιολογικού μόσχου ή ένα rib eye Wagyu Ιαπωνίας; Το τανικό Ξινόμαυρο ή το πιο μαλακό Αγιωργιτίκο; Θέλουμε τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του Syrah ή τα γήινα στοιχεία του Pinot Noir; Διαλέγουμε 6 κρασιά από τον διεθνή και τον Ελληνικό αμπελώνα από 6 διαφορετικές ποικιλίες και τα βάζουμε δίπλα στο κρέας!

1. Ένα Αγιωργίτικο όπως τα Νεμέα Επιλεγμένoς Παρπαρούση, Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα και Κτήμα Γαία

2. Ένα Pinot Noir όπως τα Pinot Noir Cellar Selection και Louis Jadot Bourgogne Couvent Des Jacobins

3. Ένα Ξινόμαυρο όπως τα Ξινόμαυρο Boutari Naturally, Νάουσα Μαρκοβίτης και Διαμαντάκος Νάουσα.

4. Ένα Merlot όπως τα Cuvee Viva, Karipidis Merlot και ΑΕΝΑΟΝ Merlot

5. Ένα Syrah όπως τα Emphasis Syrah, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah, Κτήμα Αβαντίς Syrah και Yalumba CS Barossa Syrah.

6. Ένα Cabernet Sauvignon όπως το 1827 Ερυθρό, Rossiu di Munte Γινιέτς, Catena Alta Cabernet Sauvignon και Errazuriz Cabernet Sauvignon Max Reserva

 

Λευκά κρασιά με γραβιέρες


Ποια λευκά κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με τις γραβιέρες, τα πιο δημοφιλή ελληνικά τυριά για κρασί; Τα φρέσκα, τα παλαιωμένα ή μήπως τα βαρελάτα; Και ποια ποικιλία από όλες αυτές; Να έχει υψηλή οξύτητα ή να μείνουμε σε μέτρια επίπεδα; Ξηρό ή γλυκό; Αλλά και ποιο στυλ γραβιέρας; Ώριμή ή πιο φρέσκια, από την Κρήτη ή την Νάξο, πικάντικη ή πιο γλυκιά; Έχουμε πολλά ερωτήματα να απαντήσουμε παίζοντας! Ας πάρουμε λοιπόν 3-4 διαφορετικά είδη γραβιέρας και 6 λευκά κρασιά και ας απολαύσουμε.

1. Ένα σχετικά ελαφρύ και αρωματικό Μοσχοφίλερο όπως τα Anosis, Οροπέδιο και Semeli Μαντινεία.

2. Μία Μαλαγουζιά με μέτρια αλλά ισορροπημένη οξύτητα όπως η Μαλαγουζιά Μάρκου, Μαλαγουζιά Μάτσα και Συμεωνίδη Μαλαγουζιά.

3. Ένα Ασύρτικο με υψηλή οξύτητα όπως το Σαντορίνη Σιγάλα, το Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment και το Ασύρτικο Τέχνη Οίνου

4. Ένα Chardonnay βαρελάτο όπως τα Chardonnay Barrel Fermented Κοκοτού, Αρβανιτίδη Chardonnay και Cuvee Alexandre Chardonnay.

5. Ένα ημίξηρο Gewurtzraminer όπως το Κτήμα Αβαντίς Lenga

6. Ένα γλυκό κρασί από Μοσχάτο όπως τα Samos Nectar και Μοσχάτος Ρίου Πατρών

 

Κρασιά και Carbonara


Η αγαπημένη μακαρονάδα, μικρών και μεγάλων, με τι κρασί να πηγαίνει άραγε; Με λευκό, ροζέ ή κόκκινο ή μήπως ταιριάζει και με τα τρία χρώματα ανάλογα με το στυλ του κρασιού; Ας το δοκιμάσουμε φτιάχνοντας μία λαχταριστή μακαρονάδα και βάζοντας την δίπλα σε κρασιά διαφορετικού στυλ και από τα τρία χρώματα! Τις ίδιες ‘δοκιμές’ θα μπορούσαμε να κάνουμε και με άλλες μακαρονάδες όπως αυτή με τον κιμά ή την ναπολιτέν.

1. Ένα φρέσκο, μετρίου σώματος λευκό όπως τα Icon R και Synastry Sauvignon Blanc.

2. Ένα πλούσιο με οξύτητα λευκό όπως τα Sandhi Central Coast Chardonnay και Κτήμα Γεροβασιλείου Chardonnay.

3. Ένα ροζέ από αρωματική ποικιλία όπως το Ροζέ Μορόπουλου και η Μικρή Κιβωτός Ροζέ.

4. Ένα πλούσιο ροζέ όπως τα Merlin Ροζε και ο Βυσσινόκηπος.

5. Ένα ερυθρό μαλακό από ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο (Ιδέα Νεμέα, Αγιωργίτικο της Γαίας) και η Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη)

6. Ένα πλούσιο στιβαρό ερυθρό από ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon (Κτήμα Χατζημιχάλη - Καπνίας Ερυθρός "Αμπελοτόπι Ζυγός") και το Syrah (Montes Folly, Φλέβα Σκούρα)

Μοιραστείτε το άρθρο: