Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Παγκόσμιο "Μουσείο Οίνου" στο Πεκίνο το 20121

Παγκόσμιο "Μουσείο Οίνου" στο Πεκίνο το 20121
Σε μια εποχή που η Κίνα αναμένεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κρασιού μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2021, η πρωτεύουσα του Μεσαίου Βασιλείου σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τους κατοίκους και τους τουρίστες στην κουλτούρα του οίνου. Ένα τεράστιο μουσείο, το οποίο θα βρίσκεται στην καρδιά ενός χωριού αποκλειστικά αφιερωμένου σε όλα τα οινολογικά δρώμενα, πρόκειται να ανοίξει το επόμενο έτος.

Οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του 18.000 τετραγωνικών μέτρων Mουσείου Οίνου του Πεκίνου, («Musée Universel du Vin») που σχεδιάζεται να ανοίξει το 2021. Αναμένεται ότι θα κοστίσει περίπου 60 εκατομμύρια Ευρώ δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος Cité du Vin του Bordeaux, το οποίο θα «αδελφοποιηθεί» με το νέο μουσείο και το οποίο βοήθησε στη σχεδίασή του.

Βρισκόμενο στην περιοχή Fangshan, περίπου 40χλμ. από την Απαγορευμένη Πόλη, το μουσείο του Πεκίνου θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία ενός «διεθνούς χωριού κρασιών». ένα είδος θεματικού πάρκου κρασιού που θα περιλαμβάνει βιολογικούς αμπελώνες, ένα Σπα, ξενοδοχείο και εστιατόρια. Τα κτίρια του Μουσείου έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζουν με το χωριό St-Emilion στη Δεξιά Όχθη του Μπορντό και η δομή θα περιβάλλεται από αμπελώνες. «Ελπίζουμε ότι το μουσείο του Πεκίνου θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του κρασιού στην Κίνα», δήλωσε το Ίδρυμα Πολιτισμού και Κουλτούρας του Κρασιού, το οποίο είναι ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το Cité du Vin του Μπορντό.

Τα κλασσικά κτίρια, οι κυβιστικές γραμμές, οι πέτρινες κατασκευές, το εμβληματικό μεσαιωνικό χωριό Saint-Emilion, το οποίο αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, αποτέλεσαν την κύρια πηγή έμπνευσης για το μελλοντικό "Universal Wine Museum" στο Πεκίνο. Σχεδιάστηκε από το γαλλικό ίδρυμα, το οποίο συμμετείχε στον σχεδιασμό του Cité du Vin στο Μπορντώ της Γαλλίας. Το έργο αποσκοπεί στο να γίνει το κύριο κέντρο της Κίνας και της Ασίας για όλα όσα σχετίζονται με τον οίνο.

Όπως και το Cité du Vin στο Bordeaux, η νέα εγκατάσταση θα προσφέρει πολυαισθητηριακά εκθέματα για να εκπαιδεύσει τους επισκέπτες σε όλες τις πτυχές της γευσιγνωσίας, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπίας της οξύτητας και της γλυκύτητας και της έκφρασης των τανινών. Θα είναι επίσης η έδρα ενός σχολείου, όπου οι μαθητές θα μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα για να αναπτύξουν την κατανόησή τους για το πώς να συνδυάσουν και να σερβίρουν κρασί. «Η ιδέα του μουσείου είναι η ίδια με την Cité du Vin, αλλά το DNA του έχει πάρει μια διαφορετική μορφή», επισημαίνει ο Philippe Massol, διευθύνων σύμβουλος του Fondation de la culture et des civilizations du vin. "Η επίσκεψη στο νέο Μουσείο θα ακολουθήσει μια σταθερή προκαθορισμένη διαδρομή, επειδή πολλοί Κινέζοι επισκέπτες θα επωφεληθούν από μια πιο καθοδηγούμενη προσέγγιση, σε αντίθεση με το Cité du Vin στο Μπορντό, όπου οι επισκέπτες έρχονται και πηγαίνουν όπως θέλουν". Μια άλλη σημαντική διαφορά θα είναι η απουσία διαδραστικών παιδαγωγικών εγκαταστάσεων. "Οι Κινέζοι τουρίστες προτιμούν πιο συγκεκριμένα εκθέματα" εξηγεί ο Massol.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος Sylvie Cazes μίλησε στο περιοδικό Decanter για τη σημασία του κρασιού στην παγκόσμια κληρονομιά. «Έχει διαμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον τους για χιλιετίες. Η αποστολή μας με το Musée Universel du Vin στο Πεκίνο είναι να μοιραστεί αυτή την σπουδαία ιστορία με τους Κινέζους επισκέπτες ».

Θα υπάρχει μόνιμος εκθεσιακός χώρος έκτασης 6.700 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων, κελάρι κρασιών, αίθουσα σεμιναρίων και εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας. Ενώ θα εκτίθενται κρασιά από όλο τον κόσμο, εντούτοις το Μουσείο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κινέζικα και τα γαλλικά κρασιά.

Το Μουσείο στοχεύει να φιλοξενήσει μισό εκατομμύριο επισκέπτες κατά το πρώτο έτος. Οι οικοδομικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο Απρίλιο. Θα είναι το πρώτο βήμα σε ένα σχέδιο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνει ο πρόεδρος του Μουσείου και ο ιδρυτής του, Weinxing Tang, σε μια παρουσίαση του έργου.

Το νέο Μουσείο θα είναι ένας μόνο προορισμός σε ένα "χωριό κρασιού" που θα εκτείνεται σε οκτώ τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπου οι ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν αρκετές ημέρες εξερεύνησης στον κόσμο του Βάκχου. Υπάρχουν σχέδια για ένα πολυτελές ξενοδοχείο που θα χτιστεί στους πρόποδες του βουνού Wulan, ενώ περισσότεροι επισκέπτες με μικρότερο προϋπολογισμό θα μπορούν να επιλέξουν ένα δεύτερο, πιο προσιτό ξενοδοχείο. Οι οικογένειες θα μπορούν να επιλέξουν εξοχικές κατοικίες στο εκπαιδευτικό αγρόκτημα του χωριού και στους στάβλους ιππασίας. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα υπάρχει ένα εμπορικό κέντρο με καταστήματα και εστιατόρια, το οποίο θα εμπνευστεί και πάλι από τη γαλλική αστική αρχιτεκτονική.

Αν και η Κίνα είναι περισσότερο παραδοσιακά προσανατολισμένη προς την μπύρα και τα ισχυρά αλκοολούχα ποτά όπως το maotai, το κρασί γίνεται  όλο και πιο δημοφιλές στο Μεσαίο Βασίλειο. Σύμφωνα με τη μελέτη του 2018 της Vinexpo, η κινεζική αγορά αντιπροσωπεύει 1,46 δισεκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως, γεγονός που την καθιστά την πέμπτη μεγαλύτερη σε μέγεθος στον κόσμο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σημερινό επίπεδο κατανάλωσης αναμένεται να αυξηθεί κατά 18,5% μέχρι το 2021, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του νέου «Παγκοσμιου Μουσείου Οίνου» του Πεκίνου.


Μοιραστείτε το άρθρο: