| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πάμε μια βόλτα στην Napa Valley;

Η Napa Valley είναι η πιο γνωστή και η πιο ‘πρεστιζάτη’ περιοχή όχι μόνο της Καλιφόρνιας αλλά και όλου του Νέου Κόσμου. Τα πυκνά συμπυκνωμένα Cabernet Sauvignon, τα πλούσια και βαρελάτα Chardonnay και Sauvignon Blanc, τα αμέτρητα, πια, κρασιά με τριψήφιο αριθμό τιμής, τα εμβληματικά πολυτελή οινοποιεία και οι θρυλικοί παραγωγοί όπως ο Robert Mondavi και o Joseph Phelps είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό στο άκουσμα της Napa Valley σαν οινοπαραγωγική περιοχή.

Η κοιλάδα βρίσκεται στην βόρεια ακτή της Καλιφόρνιας και σχηματίζεται από τα όρη Mayacamas στα δυτικά και τα Vaca στα ανατολικά, παρουσιάζοντας μεγάλη ποικιλομορφία εδαφών. Εκτείνεται βόρεια από τον κόλπο San Pablo μετά από τις πόλεις της Napa και της St. Helena μέχρι την Calistoga, σε υψόμετρο μέχρι 600 μέτρα, δεχόμενη την επιρροή του δροσερού αέρα του ωκεανού.

Στην Νapa παράγεται κρασί από τον 19ο αιώνα, όμως την δεκαετία του 1960 άρχισε να μπαίνει δυναμικά στoν παγκόσμιο οινικό χάρτη. Τώρα δραστηριοποιούνται στην περιοχή περισσότερα από 550 οινοποιεία. Ο Robert Mondavi, ήταν ένας από τους πρωτοπόρους παραγωγούς που συνετέλεσε τα μέγιστα στο χτίσιμο του ‘brand’ της Napa Valley. Ίδρυσε το πρώτο μεγάλο οινοποιείο μετά την ποτοαπαγόρευση, με την πρώτη εμφιάλωση να έρχεται από την σοδειά του 1966. Το 1968, δημιούργησε ένα Sauvignon Blanc που είχε παλαιώσει σε δρυ που το ανέφερε στην ετικέτα σαν Fumé Blanc, ένας όρος που καθιερώθηκε στην περιοχή για τα βαρελάτα κρασιά αυτής της ποικιλίας.

Η φήμη της περιοχής εκτοξεύθηκε, μετά από μία τυφλή γευσιγνωσία, γνωστή ως το ‘1976 judgement of Paris’. Τα αποτελέσματα αυτής της γευσιγνωσίας, που διοργάνωσε ο νεαρός τότε Steven Spurrier, εξέπληξαν όλον τον κόσμο, καθώς δύο κρασιά της Napa Valley το Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon και το Chateau Montelena Chardonnay κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις πάνω από ‘first growth’ κρασιά του Bordeaux, και premier cru και grand cru της Βουργουνδίας. Η περιοχή προσέλκυσε ξένες επενδύσεις ενώ αυξήθηκε το ενδιαφέρον της εγχώριας αγοράς.

Το 1978, το Diamond Creek Cabernet Sauvignon ήταν το πρώτο κρασί της Napa Valley που κυκλοφόρησε σε τιμή μεγαλύτερη των $100. Το 1978 η φυλλοξήρα επανεμφανίστηκε στους αμπελώνες της Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα περίπου οι μισές εκτάσεις να ξεριζωθούν και να ξαναφυτευτούν. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς να επαναπροσδιορίσουν τις ποικιλίες αλλά και τους κλώνους που θα φυτεύσουν. Την δεκαετία του ‘90 υπήρξε μία στιλιστική αλλαγή στα κρασιά με πολλούς παραγωγούς να στρέφονται σε ώριμα, πλούσια και με υψηλό αλκοόλ κρασιά. Ένα νέο κύμα cult παραγωγών όπως το Screaming Eagle και Harlan Estate έκανε την εμφάνιση του με κρασιά που χρέωναν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές, που μέχρι τότε αξίωναν μόνο τα πρωτοκλασάτα γαλλικά κρασιά. Την τάση αυτή για την παραγωγή ακριβών κρασιών ακολούθησαν πολλοί παραγωγοί. Τώρα πια μιλάμε για πολλά κρασιά με τετραψήφια τιμή.

Το Cabernet Sauvignon

Η πιο ‘κλασική’ ερυθρή ποικιλία της Napa είναι το Cabernet Sauvignon, καταλαμβάνοντας το 50% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Τα κρασιά φημίζονται για τον πλούτο, τη συμπύκνωση, το πυκνό μαύρο φρούτο, τη γλυκόριζα, αλλά και την βανίλια και τον καπνό από την δρυ. Παραδείγματα μεγάλων κρασιών είναι τα σπουδαία Cabernet Sauvignon Joseph Phelps, Duckhorn Cabernet Sauvignon και Ulysses αλλά και το μεγαλειώδες Insignia και το εμβληματικό Promontory, των οποίων οι τιμές βρίσκονται σε ασύλληπτα επίπεδα.

Το Chardonnay

Αν το Cabernet Sauvignon είναι ο βασιλιάς της περιοχής, τότε το Chardonnay είναι η βασίλισσα. To πιο χαρακτηριστικό στυλ του είναι αυτό με τον πλούτο, το βουτυρένιο και φρουτώδες άρωμα, το υψηλό αλκοόλ αλλά και τα αισθητά στοιχεία της δρυός.

Το Sauvignon Blanc έχει και αυτό παρουσία με πολλά κρασιά να ωριμάζουν σε δρυ και να έχουν και αυτά ώριμο και πλούσιο χαρακτήρα.

Τα Zinfandel, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah και Sangiovese έχουν επίσης παρουσία στην περιοχή. Με εξαίρεση το Zinfandel που συναντάμε αρκετές μονοποικιλιακές εκφράσεις, οι υπόλοιπες ποικιλίες συμμετέχουν συνήθως σε χαρμάνια. Στην πιο ψυχρή περιοχή του Carneros καλλιεργείται Pinot Noir όπου χρησιμοποιείται τόσο για ξηρά ερυθρά όσο και για αφρώδη κρασιά.

Μοιραστείτε το άρθρο: