Πάμε μια βόλτα στην οινική Ηλεία

Η Ηλεία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου. Βρέχεται στα δυτικά από τον κόλπο της Κυπαρισίας και το Ιόνιο πέλαγος. Είναι μία περιοχή με μακρά οινική παράδοση που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχέως. Σύμφωνα με την μυθολογία η μάχη του Ηρακλή με τον Κένταυρο έγινε στο οροπέδιο της Φολόης, με αφορμή ένα πιθάρι, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αμπελοκαλλιέργεια ήταν διαδεδομένη στην περιοχή της Ηλίας από την αρχαιότητα. Το ίδιο πιστοποιούν και αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το αρχαίο πατητήρι, στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στην περιοχή τουλάχιστον της Πίσας γινόταν συστηματική αμπελοκαλλιέργεια.

 

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές μέχρι το υψόμετρο των 400 μέτρων. Οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται γύρω από την περιοχή του Πύργου, την Αρχαία Ολυμπία και την Αμαλιάδα,δεχόμενοι την επίδραση  των ποταμών Αλφειού και Πηνειού. Η εγγύτητα με το Ιόνιο Πέλαγος έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή υγρασία και πολλές βροχοπτώσεις ακόμη και το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ζώνη ΠΟΠ στην Ηλεία όμως η περιοχή διαθέτει 3 ζώνες ΠΓΕ (Προστατευόμενης γεωγραφικής Ένδειξης), τις ΠΓΕ Ηλεία, ΠΓΕ Λετρίνοι και ΠΓΕ Πισάτις. Καλλιεργούνται περίπου 28.000 στρέμματα αμπελώνων, 18.500 από τα οποία αφορούν τις προστατευόμενές γεωγραφικές ενδείξεις. Τα 6 πιο σημαντικά οινοποιεία της Ηλείας αναφέρονται παρακάτω.

 

Οι ποικιλίες που συναντάμε κυρίως είναι οι ερυθρές Αυγουστιάτης, Μαυροδάφνη, Refosco, Mourvedre και Grenache Rouge, οι ερυθρωπές Ροδίτης και Φιλέρι και οι λευκές Τινακτορώγος, Ασύρτικο και Viognier. Ο Τινακτορώγος είναι σπάνια ποικιλία της περιοχής (ανήκει στην οικογένεια των Ασπρούδων), τόσο παλιά που την αναφέρει ο Όμηρος. Δίνει κομψά κρασιά με δροσερή οξύτητα. O Αυγουστιάτης είναι μία ιδιαίτερα ανερχόμενη ποικιλία που δίνει απαλά και βελούδινα κρασιά με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και κάποια μπαχαρένια στοιχεία. Χρησιμοποιείται τόσο για την παραγωγή μονοποικιλιακών κρασιών όσο και σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες. Η Μαυροδάφνη παρόλο που ταυτίζεται με την περιοχή της Αχαΐας, έχει σημαντική παρουσία και στην Ηλεία δίνοντας κυρίως ξηρά αλλά και γλυκά κρασιά.

 

Η Ηλεία είναι μια περιοχή που ενδείκνυται για οινοτουρισμό, καθώς συνδυάζει το κρασί και τις επισκέψεις σε πανέμορφα οινοποιεία με την αρχαία Ολυμπία, το μουσείο της ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων, το λαογραφικό μουσείο της Ανδρίτσαινας, την λίμνη Καϊάφα, το δρυόδασος της Φολόης και πολλά ακόμα αξιοθέατα αλλά και ωραίες παραλίες.

 

Το Κτήμα Μερκούρη, που βρίσκεται στο Κοραχώρι πολύ κοντά στο Κατάκολο, είναι το πρώτο οινοποιείο που ιδρύθηκε στην περιοχή και ένα από τα πρώτα της Ελλάδας, κουβαλώντας ιστορία μεγαλύτερη των 140 χρόνων. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα οινοποιεία της χώρας με εντυπωσιακά κτίρια που περιλαμβάνουν το πέτρινο οινοποιείο, το μουσείο αγροτικών εργαλείων και ντοκουμέντων της ιστορίας του Κτήματος και της περιοχής, το παλιό πέτρινο εκκλησάκι και βέβαια την επιβλητική κατοικία, Ιταλικής αρχιτεκτονικής, της οικογένειας από το 1870. Οι πρώτοι αμπελώνες που φυτεύτηκαν ήταν από Refosco, μια Ιταλική ποικιλία που έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με το κτήμα που καλείται στην περιοχή «Μερκουρέικο». Στο τιμόνι του Κτήματος σήμερα βρίσκεται η 4η και 5 η γενιά, που αξιοποιούν εκτός από το Refosco και γηγενείς ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη (Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός, Daphne Nera, Χόρταις) ο Αυγουστιάτης, ο Ροδίτης (Φολόη) και το Ασύρτικο (Καλλιστώ).

 

Το Κτήμα Μπριντζίκη, που βρίσκεται στο χωριό Λαντζόι πολύ κοντά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ένα ακόμα σημαντικό οινοποιείο της περιοχής που αξίζει να επισκεφθούμε. Ιδρύθηκε το 1994 και το 2012, χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο στην Ελλάδα, λόγο της χρήσης της γεωθερμικής ενέργειας που καλύπτει τις ανάγκες ψύξης και θέρμανσης των δεξαμενών και των χώρων, καθώς και των φωτοβολταϊκών συστημάτων που εξασφαλίζουν τις ανάγκες ρεύματος του οινοποιείου. Εφαρμόζεται πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια σε όλους τους αμπελώνες παράγοντας έτσι κρασιά που τείνουν να έχουν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Το Κτήμα Μπριντζίκη τα τελευταία χρόνια δίνει έμφαση στην παραγωγή κρασιών ήπιων παρεμβάσεων χωρίς την προσθήκη θειώδους όπως το Κτήμα Μπριντζίκη Esperos. Αξιοποιεί της σπάνια λευκή τοπική ποικιλία Τινακτορώγος , αλλά και τον Αυγουστιάτη δίνοντας μας τόσο ροζέ (Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης Ροζέ) όσο και ερυθρές εκφράσεις (Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης).

 

Το 2014 ‘φτάνουν’ στην περιοχή ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής εξαγοράζοντας το Κτήμα Κόκκαλη στα Σκαφίδια. Το οινοποιείο τώρα καλείται ‘Κτήμα Δύο Ύψη’ και παράγονται κρασιά από Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο (Dialogos ερυθρός), Ασύρτικο και Κυδωνίτσα (Dialogos Λευκό).

 

Το Κτήμα Σταυρόπουλου στο Παλαιοχώρι Γαστούνης Πηνειού, ιδρύθηκε το 2000 και καλλιεργεί βιολογικά τους αμπελώνες με ποικιλίες όπως ο Αυγουστιάτης και το Ασύρτικο. Η οινοποιία Μαρκόγιαννη δραστηριοποιείται από το 1982 στην καλλιέργεια αμπελώνων. Καλλιεργεί βιολογικά τους αμπελώνες και εστιάζει στα κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων από ποικιλίες όπως ο Ροδίτης, οι Ασπρούδες, το Φιλέρι, το Refosco, και η Mαυροδάφνη. Το οινοποιείο Ολύμπια γη, που βρίσκεται στο χωριό Κοσκινά, πολύ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησε να παράγει κρασί το 2000 και καλλιεργεί ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Αγιωργίτικο, ο Αυγουστιάτης και το Merlot.

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: