Παντρέματα από τον ίδιο τόπο

Λέγεται συχνά ότι “What grows together, goes together”, δηλαδή ότι προέρχεται από τον ίδιο τόπο, ταιριάζει και στο τραπέζι! Το ταίριασμα τοπικών κρασιών με τοπικές συνταγές είναι τόσο παλιό όσο η ‘εφεύρεση’ του κρασιού. Tόσο τα κρασιά όσο και οι τρόποι μαγειρέματος έχουν αναπτυχθεί ανά τους αιώνες ώστε να ταιριάζουν μεταξύ τους. Είναι άλλωστε και ένας από τους πιο ασφαλείς ‘κανόνες’ του συνδυασμού κρασιού και φαγητού. Πόσες φορές έχουμε γράψει ότι τα κατσικίσια τυριά ταιριάζουν πολύ με τα Sauvignon Blanc της κοιλάδας του Λίγηρα. Δεν είναι τυχαίο ότι η κοιλάδα του Λίγηρα φημίζεται και για τα κατσικίσια τυριά. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα ακόμα.

 

Beef Bourguignon & Pinot Noir
Παραδοσιακή συνταγή της Βουργουνδίας που έγινε πασίγνωστη από την Julia Child και την ταινία Julie & Julia. Πρόκειται για ένα μοσχάρι μαγειρεμένο με μπέικον, καρότο, μανιτάρι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδια και φυσικά κόκκινο κρασί. Πλούσιο και πολύπλοκο πιάτο με αρκετά γήινο χαρακτήρα που μοιάζει να έχει φτιαχτεί για να συνοδεύσει τα γήινα και πολύπλοκα, με αρκετή οξύτητα Pinot Noir που παράγονται στην Βουργουνδία! Και μάλλον έτσι είναι! Έτσι με την πρώτη ευκαιρία ανοίξτε μία Βουργουνδία όπως οι Louis Jadot Bourgogne Pinot Noir, Beaune Premier Cru “Clos des Ursules”, Cote de Beaune Drouhin και το Bourgogne Rouge Serafin Pere & Fils δίπλα σε αυτή την συνταγή.

 

Jamon με ξηρά Sherry
To διάσημο Ισπανικό αλλαντικό Jamon Iberico  που παράγεται στην δυτική και νοτιοδυτική Ισπανία χρειάζεται ένα νόστιμο ψωμί και ένα ωραίο κρασί για να δημιουργήσει μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία. Το έχω δοκιμάσει με αρκετά λευκά και ερυθρά κρασιά και έχω ξεχωρίσει πολλούς επιτυχημένους συνδυασμούς. Το στυλ όμως των κρασιών που κάνει το ‘απόλυτο’ ταίριασμα είναι τα ξηρά Sherry που παράγονται στην περιοχή της Ανδαλουσίας. Δοκιμάστε το λοιπόν με ένα τραγανό Manzanilla (La gitana), ένα Fino (Tio Pepe Sherry, Fino Jarana) αλλά ακόμα και με ένα πιο ξηροκαρπάτο Amontillado (Amontillado Los Arcos).

 

Bistecca alla fiorentina & Chianti
Μιλάμε ίσως για το πιο διάσημο ‘meat-based’ πιάτο της περιοχής της Τοσκάνης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία μεγάλη μπριζόλα με το κόκκαλο σε σχήμα Τ, δηλαδή ένα μεγάλο Τ-bone. Για αυτή την κοπή (alla Fiorentina), χρησιμοποιείται η Chianina, μια συγκεκριμένη φυλή βοοειδούς της Ιταλίας. Παραδοσιακά σερβίρεται ‘rare’ με αλάτι, τοπικά βότανα και ελαιόλαδο. Για ποια κρασιά φημίζεται η Τοσκάνη; Για τα Chianti με την αισθητή οξύτητα και τον γήινο χαρακτήρα που θυμίζει βότανα. Αν λοιπόν βρεθεί στο πιάτο σας μία bistecca alla Fiorentina μην διστάσετε να την απολαύσετε με εκλεκτά Chianti όπως τα Benintende Chianti Superiore, Chianti Classico Riserva Capanelle, Castellare Chianti Classico και Casanuova di Nittardi Chianti Classico.

 

Barbaresco και Barolo & λευκές τρούφες
Πάμε στην βόρια Ιταλία τώρα. Η περιοχή της Alba στο Piemonte εκτός από υπέροχα Barbaresco και Barolo από την ποικιλία Nebbiolo φημίζεται και για την λευκή τρούφα. Το Φθινόπωρο άλλωστε στην περιοχή λαμβάνει χώρα φεστιβάλ αφιερωμένο σε αυτό το εκλεπτυσμένο προϊόν. Δεν μπορώ να σκεφτώ ιδανικότερα κρασιά από τα Barolo (Barolo Bava, Barolo Ceretto) και τα Barbaresco (Barbaresco Ceretto, Barbaresco "Violoncello") για πιάτα βασισμένα στην τρούφα. Αν βάλουμε τον γήινο και ρουστίκ χαρακτήρα αυτών των κρασιών δίπλα σε πιάτα που η τρούφα έχει χαρίσει τον επίσης γήινο χαρακτήρα της είναι σίγουρο ότι θα περάσουμε σε άλλο επίπεδο απόλαυσης.

 

Ratatouille &  Ροζέ Προβηγκίας
Το Ratatouille είναι φημισμένο πιάτο της Προβηγκίας που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο από την ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστή το ποντικάκι. Είναι φουλ στα μεσογειακά υλικά όπως οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, οι ντομάτες, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κουζίνα της Νότιας Γαλλίας. Για ποια κρασιά είναι διάσημη η Προβηγκία; Για τα ροζέ! Δεν θα βρούμε καλύτερο ταίρι για αυτό το πεντανόστιμο και αρωματικό πιάτο από ένα επίσης νόστιμο, δροσερό και κομψά αρωματικό ροζέ κρασί από την Προβηγκία όπως τα Miraval Rose, UP Ultimate Provence και The Palm by Whispering Angel.

 

Ντοματοκεφτέδες & Σαντορίνη
Δεν θα μπορούσα να μην δώσω παράδειγμα από την Ελληνική γη. Ποιος έχει πάει στην Σαντορίνη και δεν έχει φάει τοματοκεφτέδες φτιαγμένους από το άνυδρο ντοματάκι Σαντορίνης; Ποιος επίσης δεν έχει πάει Σαντορίνη και δεν έχει πιει ένα ποτήρι Ασύρτικο; Όσοι έχετε δοκιμάσει και τα δύο μαζί είμαι σίγουρη ότι έχετε διαπιστώσει ότι η οξύτητα και το αρωματικό προφίλ του Ασύρτικου ταιριάζει πολύ ωραία με τους ταυτόχρονα όξινους (λόγο ντομάτας) και λιπαρούς κεφτέδες. Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει τον συνδυασμό βάλτε στο ποτήρι Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού, Σαντορίνη Γαβαλά ή Σιγάλας Σαντορίνη, βρείτε την πιο καλή συνταγή για ντοματοκέφτεδες (το ντοματάκι Σαντορίνης βέβαια θα δυσκολευτείτε λίγο να το βρείτε) και απολαύστε!

 

Μοιραστείτε το άρθρο: