Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Παπαγιαννάκος και Σαββατιανό: 100 χρόνια

Παπαγιαννάκος και Σαββατιανό: 100 χρόνια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι θα λέγατε να πάμε μια βόλτα λίγο έξω από την Αθήνα, μέσα από ένα κείμενο, και να «συναντήσουμε» έναν σπουδαίο παραγωγό, τον Βασίλη Παπαγιαννάκο? Αφορμή για αυτή την βόλτα ήταν η πρόσφατη επίσκεψη μου στο οινοποιείο Παπαγιαννάκος στο Μαρκόπουλο και το νέο επετειακό κρασί για τους 100 τρύγους της οικογένειας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία της οικογένειας Παπαγιαννάκου ξεκινάει το 1919, όταν ο παππούς Παπαγιαννάκος γεμίζει το πρώτο βαρέλι. Σήμερα στο τιμόνι του οινοποιείου είναι η τρίτη γενιά, ο Βασίλης Παπαγιάννακος που, με την σύζυγο του Αντωνία στο πλευρό του, έδωσε άλλη ώθηση τόσο στο οικογενειακό οινοποιείο όσο και στον Αττικό αμπελώνα, την γη του Σαββατιανού. Το 2007 δημιουργεί το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο στην Ελλάδα, στην θέση Καλογέρι στο Μαρκόπουλο στην καρδιά των αμπελώνων. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός οινοποιείου που να σέβεται το περιβάλλον, να δίνει έμφαση στην επισκεψιμότητα ((40 λεπτά δρόμος από το κέντρο της Αθήνας), να διευκολύνει την διαδικασία της οινοποίησης αλλά και να είναι εφικτή η διοργάνωση εκδηλώσεων στο εσωτερικό του οινοποιείου αλλά και στον υπαίθριο χώρο του αμπελώνα. Στο ‘παιχνίδι’ σήμερα έχει μπει για τα καλά και η τέταρτη γενιά με την Αγγελική να έχει οικονομικές σπουδές και το μεταπτυχιάκο “Wine Business” στο Burgundy School of Business, τον Γιάννη που σπουδάζει στο γεωπονικό πανεπιστήμιο και ασχολείται ήδη με τον αμπελώνα και την Μαρία που σπουδάζει βιοτεχνολογία.

Το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί του οινοποιείου κυκλοφόρησε το 1995 και δεν θα μπορούσε να είναι άλλο κρασί από το Σαββατιανό. Το Παπαγιαννάκος Σαββατιανό, είναι διαχρονικά ένα από τα πιο value for money κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα και όχι μόνο! Και εδώ ξεκινάει η «τρέλα»! Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος είναι ο πρώτος που έβαλε την λέξη Σαββατιανό στην ετικέτα! Τότε όλοι τον πέρασαν για τρελό! Ακόμα και οι πωλητές των κρασιών αντέδρασαν και του ζήτησαν να βγάλει την ποικιλία από την ετικέτα. Πως θα μπορούσαν να πουλήσουν ένα κρασί από Σαββατιανό, μία ποικιλία που μέχρι τότε κανείς δεν εκτιμούσε παρά μόνο λίγοι «τρελοί» σαν τον Βασίλη? Ακόμα και η λιτή ετικέτα με το κοκοράκι, το στυλ της οποίας παραμένει μοντέρνα μέχρι σήμερα, τότε φάνταζε σαν τρέλα! Πόσο μάλλον όταν φιγούραρε σε αυτή το όνομα μιας ‘κακοποιημένης’ ποικιλίας. Θα τολμήσω να πω πως αν τότε δεν είχε επιμείνει ο Βασίλης ίσως η ποικιλία να αντιμετωπιζόταν με τον ίδιο τρόπο και σήμερα ή τουλάχιστον να είχε καθυστερήσει πολύ η ανάδειξη τόσο του Σαββατιανού όσου και του Αττικού αμπελώνα.

Σήμερα μιλάμε όχι μόνο για μία εξαιρετική ποικιλία που μπορεί να δώσει ευχάριστα καθημερινά κρασιά αλλά για κρασιά που έχουν και δυνατότητα παλαίωσης. Έχουμε δοκιμάσει παλαιότερες χρονιές από το ‘απλό’ Σαββατιανό Παπαγιαννάκος που μας έχουν ενθουσιάσει. Θυμάμαι στο οινόραμα του 2016 όλοι στους διαδρόμους μιλούσαν έκπληκτοί για τα ‘παλαιωμένα’ Σαββατιανά του Παπαγιαννάκου από τις χρονιές του 2008 και του 2012. Τότε το να παρουσιαστούν Σαββατιανά 4 και 8 ετών αντίστοιχα ήταν έκπληξη!

Κοιτώντας στο βιβλίο επισκεπτών στο οινοποιείο, το μάτι μου έπεσε σε ένα μήνυμα από το 2014 της Tara Q. Thomas από το Wine & Spirits magazine. Σε αυτό ευχαριστούσε τον Βασίλη για όλα όσα έχει κάνει για το Σαββατιανό, για το Μαρκόπουλο και τα κρασιά της Αττικής, ενώ ανέφερε πως τα Σαββατιανά από το 1998 και το 2000 (16 και 14 ετών κρασιά) ήταν «amazing» και «world class» κρασιά. Και μιλάμε για την ετικέτα που ακόμα και σήμερα η τιμή του δεν έχει ξεπεράσει τα 8,5€. Το μάτι μου επίσης έπεσε σε ένα απόκομμα του περιοδικού Decanter από τον Νοέμβριο του 2003, σε ένα άρθρο όπου οι wine experts του περιοδικού είχαν ξεχωρίσει το Σαββατιανό 2002 ανάμεσα στα εκατοντάδες κρασιά που δοκίμασαν στην έκθεση International Wine and Spirits Fair. Το να φιγουράρει ένα Ελληνικό κρασί το 2003 ανάμεσα στα 10 λευκά που ξεχώρισαν σε μία τέτοια έκθεση και μάλιστα δίπλα σε σαμπάνιες και κρασιά με πολλαπλάσια τιμή ήταν μία σπουδαία διάκριση όχι μόνο για το οινοποιείο αλλά για όλο το Ελληνικό κρασί.

Ας γυρίσουμε όμως πάλι στο σήμερα! Το 2019 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για το οινοποιείο Παπαγιαννάκου καθώς ήταν ο εκατοστός τρύγος της οικογενείας. Συμπλήρωσε 100 χρόνια οινοποίησης, 100 χρόνια δημιουργίας! Για τον λόγο αυτό κυκλοφορεί τώρα το ‘100’, ένα κρασί ορόσημο που συμπυκνώνει όλη την αγάπη και την αφοσίωση της οικογένειας για τον Αττικό αμπελώνα και το Σαββατιανό. Ο «εκατοστός τρύγος» γιορτάζεται με μία μοναδική εμφιάλωση 500 συλλεκτικών magnum φιαλών. Πρόκειται για ένα κρασί που παράγεται από δύο παλαιά αμπέλια στο Μαρκόπουλο, η ηλικία των οποίων αγγίζει τα 100 χρόνια, η διαλογή γίνεται ρόγα ρόγα και ζυμώνει σε δύο δεξαμενές των 500 λίτρων με ζύμες που έχουν απομονωθεί στο οινοποιείο. Ένα μέρος του γλεύκους ζυμώνει με ολόκληρα τα τσαμπιά. Τα κρασιά ωρίμασαν για 6 μήνες στις δεξαμενές, στην συνέχεια έγινε το blend και συνέχισε να ωριμάζει για ακόμα 6 μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο κρασί με ωραίο φρουτώδη χαρακτήρα, ορυκτά στοιχεία και μέλι, δροσιστική οξύτητα και αρκετά πλούσιο σώμα. Είναι ένα κρασί που έχει την δομή ώστε να εξελιχθεί όμορφα στην magnum για μερικά χρόνια. Είναι ένα κρασί αντάξιο της ιστορίας του οινοποιείου.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης δοκίμασα-θυμήθηκα και κάποια κρασιά! Η Αττική είναι ‘λευκή’ περιοχή, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη που τα περισσότερα κρασιά του οινοποιείου είναι λευκά!

Το Σαββατιανό Οld Vines 2019 με μέσο όρο ηλικίας αμπελιών τα 58 χρόνια έβγαζε ένα πολύ ωραίο αρωματικό χαρακτήρα εσπεριδοειδών και ορυκτών ενώ στην γεύση έβγαζε ένα πιο τροπικό προφίλ με ωραίες νότες μπανάνας. Το Vientzi Single Vineyard από την χρονιά του 2017, που προέρχεται από ένα μικρό αμπελοτόπι (παράγονται μόλις 2956 φιάλες) με παλαιά αμπέλια διαμορφωμένα σε κύπελα, με κέρδισε με τα ώριμα στοιχεία που θύμιζαν πυρηνόκαρπα φρούτα, άνθη και κερύθρα σε συνδυασμό με έντονες νότες ορυκτότητας αλλά και την αισθητή οξύτητα, την κομψότητα και την μακρά επίγευση. Αν θέλετε να διαπιστώσετε την ικανότητα εξέλιξης του Σαββατιανού στην φιάλη αυτό το κρασί που έχει ήδη τρία χρόνια στην πλάτη του είναι πραγματική ευκαιρία.

Σειρά είχε το ‘φυσικό’ Σαββατιανό του οινοποιείου από το 2018. Το naturally Σαββατιανό, που έχει παραχθεί χωρίς την προσθήκη θειώδους είναι ένα από τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά αυτού του στυλ. Φανταστικό γλυκό φρούτο, ωραία έκφραση της ορυκτότητα, ζωηρή οξύτητα, πλούσια γεύση και ατελείωτη διάρκεια! Πραγματικά με ενθουσίασε και είμαι από αυτούς δεν ενθουσιάζονται συχνά από ‘φυσικά’ κρασιά καθώς όλο και κάποιο ελάττωμα εντοπίζω. Το tip από τον Κο Στέφανο Γέωργα που δοκιμάσαμε μαζί τα κρασιά, ήταν να το απολαύσουμε με ψαρόσουπα!

To Καλογέρι Μαλαγουζιά είχε πολύ εκφραστικό άρωμα, φινέτσα και ζωηρή οξύτητα που δεν συναντάμε συχνά σε κρασιά από αυτή την ποικιλία. Στο navitas, έν κρασί από Greco di tufo σε κέρδιζε η τραγανή οξύτητα, ενώ το Παπαγιαννάκος - Ασύρτικο 2019 αν και αρκετά κλειστό ακόμα δείχνει ότι η ποικιλία εκφράζεται πολύ ωραία και στον Αττικό αμπελώνα. To ροζέ Granatus είναι απίστευτα νόστιμο και λιγουρευτικό με πολύ ζωηρό φρούτο. Και για το τέλος ένα κόκκινο από το Καλογέρι - Cabernet Sauvignon που προδίδει πολύ εύκολα την ποικιλία με τα ωραία τυπικά αρώματα των μαύρων φρούτων και την πιπεριάςΣτην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: