Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πάσχα στο σπίτι... με συντροφιά την τεχνολογία

Πάσχα στο σπίτι... με συντροφιά την τεχνολογία
Από τον Τ. Πικούνη

Φέτος θα κάνουμε Πάσχα όπως δεν έχουμε κάνει ποτέ μέχρι σήμερα! Για την ακρίβεια, όπως δεν έχει γίνει ποτέ στην... ιστορία του θεσμού!

#μενουμεσπιτι φέτος στην γιορτή που συμβολίζει αλλά και καλεί για έξοδο στην ανοιξιάτικη φύση!

Ναι, είναι δυσάρεστο, ναι, είναι όμως απαραίτητο! Και εφ’ όσον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, ας προσπαθήσουμε να το δούμε... θετικά! Ας το δούμε σαν μια μοναδική εμπειρία, ας προσπαθήσουμε να χτίσουμε «μνήμες» από το μοναδικό γεγονός, ας εκτιμήσουμε θετικά οτι θα ζήσουμε ένα ανεπανάληπτο γεγονός... και ας προσπαθήσουμε να το περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, με κέφι και με... πασχαλινά καλούδια!

Αρχή κάνουμε με το περιβάλλον και τα... μέσα. Στολίζουμε το σπίτι μας, χρησιμοποιούμε τα καλά μας πιάτα και μαχαιροπήρουνα, το καλό μας τραπεζομάντηλο, σαν να επρόκειτο να έχουμε καλεσμένους! Και έχουμε βέβαια: τον... εαυτό μας, τον πιό σημαντικό καλεσλμένο! Και... ντυνόμαστε! Γιορτές με... πυτζάμες ή φόρμες είναι ότι χειροτερο για την ψυχολογία μας! Κάντε το, και θα με θυμηθείτε!

Πάμε τώρα στα «μέσα»: μέσω social media και τεχνολογίας μειώνουμε την κοινωνική απόσταση -social distancing. Όσοι επιμένουν να ζουν στη δεκαετία του 50, να σνομπάρουν τηλεόραση, internet, social media και τεχνολογία γενικότερα, θα πρέπει να αναθεωρήσουν, ή να μείνουν πραγματικά και απόλυτα...μόνοι!

Να ξεκινήσουμε από την Μεγάλη Πέμπτη, όταν θα βάψουμε αυγά! Όχι δεκάδες, όπως κάναμε παλιά, αλλά λίγα αυγουλάκια για να τσουγκρίσουμε την ανάσταση είτε με τον... εαυτό μας, είτε με όσους ζούμε μαζί! Έχοντας και πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να βάψουμε αυγά ένα-ένα, με πινέλο και νερομπογιές! Θα περάσει η ώρα, και θα κρατήσουμε και κάποια σαν ανάμνηση...

Την Μεγάλη Παρασκευή δεν θα βγούμε βέβαια για τον επιτάφιο! Αλλά... θα τον δούμε από την τηλεόραση! Με τη λαμπάδα μας αναμμένη.

Ανάσταση... Και αυτή τη σημαντική βραδιά θα κάνουμε ότι κάναμε πριν μείνουμε σπίτι, απλά με μέτρο! Αρχικά, το πρωί θα κάνουμε τα ψώνια μας. Θα έχουμε αγοράσει ένα μέρος από αρνάκι -μπουτάκι, παιδάκια κλπ για το φούρνο, λαχανικά για σαλάτα, μια πολύ μικρή σούβλα φούρνου -αν δεν έχουμε-, ένα πακέτο κάρβουνα (αν θα τα χρειαστούμε), μια ή δυο συκωταριές μαζί με τα έντερα. Η μία θα πάει για το κοκορέτσι (Ναι! Θα κάνουμε και κοκορέτσι!), ή άλλη για τα μεζεδάκια της Λαμπρής και για την μαγειρίτσα! Θα τις καθαρίσουμε, θα τις πλύνουμε καλά -ιδιαίτερα τα έντερα- και θα ετοιμάσουμε την μαγειρίτσα και το κοκορέτσι.

Απο εδώ ξεκινούν 2 δρόμοι: έχουμε αυλή ή μπαλκόνι; Έχουμε και μια μικρή ψησταριά; Τότε μπορούμε σε αυτή να ψήσουμε το κοκορέτσι ή και το αρνάκι στα κάρβουνα. Αν δεν έχουμε, τότε όλα θα γίνουν στο φούρνο! Και θα γίνουν εξαιρετικά!

Πάμε στην Ανάσταση! Και αυτή από την τηλεόραση! Θα έχουμε πρώτα στολίσει το αναστάσιμο τραπέζι μας. Και μετά το «Χριστός Ανέστη», θα ευχηθούμε σε συγγενείς, αγαπημένους και φίλους από το τηλέφωνο -η τεχνολογία επιτρέπει και να τους δούμε μέσα από skype, iphone messenger, Viber κλπ και από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Με τον ίδιο τρόπο, ένα tablet ή ένα laptop στο αναστάσιμο τραπέζι, μπορούμε να... συμφάγουμε online με δικούς μας!! Ναι, η τεχνολογία βοηθά στο να μείνουμε σπίτι χωρίς να στερηθούμε εντελώς την ανθρώπινη επαφή!

Και φθάνουμε στο Πάσχα!

Μόλις ξυπνήσουμε, θα βάλουμε μουσική, ή θα ανοίξουμε τηλεόραση. Ο ήχος στο υπόβαθρο ακούγεται σαν να υπάρχει παρεα! Και σήμερα δεν θα στερηθούμε τίποτα! Είτε στο φούρνο με πατάτες ή στην ψησταριά θα ψήσουμε το αρνάκι, θα τηγανίσουμε τα μεζεδάκια μας και θα ψήσουμε και το κοκορέτσι. Δυο λόγια ειδικά για το κοκορέτσι στο φούρνο: μπορεί να γίνει εξαιρετικό -ίσως και καλύτερο από τα κάρβουνα- αν ακολουθήσουμε τη συνταγή που περιγράφουμε στο άρθρο μας: #μενουμεσπιτι με κοκορέτσι στο φούρνο!

Όσο ψήνουμε, ταυτόχρονα απολαμβάνουμε τηγανητά συκωτάκια, νεφράκια, γλυκάδια, σαλάτα, μαζί με το κρασί μας, ένα syrah, ή ξινόμαυρο, ή αγωργήτικο που θα έχει φθάσει έγκαιρα στην πόρτα σας από το House of Wine! Και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όσους θα κάναμε μαζί Πάσχα υπο... νορμάλ συνθήκες! Απολαμβάνουμε, ακούμε μουσική, τρώμε και πίνουμε, επικοινωνούμε, ανταλάσσουμε εικόνες και μικρά video, μιλάμε (ή και βλέπουμε) τους δικούς μας από τα social media, να γιορτάζουν το δικό τους Πάσχα!

Ναι, ξέρω. Αν είστε εντελώς μόνοι, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα! Αλλά αν ακολουθήσετε τα προηγούμενα, αν δεν αφεθείτε στη θλίψη της μοναξιάς, όλα θα σας φανούν καλύτερα!!

#μενουμεσπιτι... για ένα ξεχωριστό, διαφορετικό Πάσχα. Λέμε όχι στη μιζέρια, στη μοναξιά. Χτίζουμε μνήμες, φυλάμε συναισθήματα, αποθηκεύουμε εικόνες, αποκτούμε εμπειρίες, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας (αφού είναι ο μοναδικός μας φίλος που μπορούμε να έχουμε παρέα!). Και κάποτε, όλα αυτά, θα τα διηγούμαστε σε ένα μελλοντικό ακροατήριο από παιδιά, εγγόνια, νεώτερους φίλους, που δεν θα πιστέυουν οτι αυτά συνέβησαν!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: