Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πατάτες και κρασί

Πατάτες και κρασί
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Υπάρχει σπίτι που δεν έχει στο καλάθι των λαχανικών πατάτες? Υπάρχει παιδί ή ενήλικας που να μην τις τρώει? Αγαπημένο υλικό και οικονομικό! Και τώρα είναι η εποχή που αρχίζει να βγαίνει η φρέσκια καλοκαιρινή πατάτα, που είναι πιο νόστιμη από κάθε άλλη εποχή. Οι πατάτες σερβίρονται πολύ συχνά σαν γαρνιτούρα σε πολλές συνταγές. Όμως μπορεί να είναι και το βασικό υλικό μιας συνταγής! Και φυσικά αυτή η συνταγή να ταιριάζει με ωραία κρασιά. Αν φάμε κάποιο κρέας με πατάτες στον φούρνο, τότε τον συνδυασμό θα μας τον δώσει το κρέας και όχι η πατάτα. Το ίδιο ισχύει και για το αν φάμε πουρέ πατάτας με ένα μαγειρεμένο φαγητό όπως για παράδειγμα με μία κοκκινιστή σάλτσα. Εμείς σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με τις συνταγές που βασίζονται στην πατάτα και θα προτείνουμε τα ιδανικά κρασιά για να τα συνοδεύσουμε.

Τηγανητές πατάτες

Ξεκινάμε με το πιο δημοφιλές πιάτο μικρών και μεγάλων! Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο λαχταριστό γρήγορο φαγητό μέσα στο καλοκαίρι από την φρέσκια πατάτα που τηγανίζεται σωστά! Ειδικά αν την συνοδεύσουμε με λίγη φέτα και μία τοματοσαλάτα! Πρόκειται για λιπαρό πιάτο από το τηγάνισμα που αναζητάει ένα ελαφρύ ή με μέτριο σώμα ροζέ ή λευκό κρασί, με αισθητή οξύτητα για να ισορροπήσει την λιπαρότητα. Ένας Ροδίτης όπως το Τετράμυθος Λευκό ή ένα χαρμάνι του όπως το Στροφιλιά Λευκή, μία Ντεμπίνα όπως το Ζίτσα Classico, αλλά και ένα Μοσχοφίλερο σε ροζέ ή λευκή εκδοχή όπως τα Ροζέ Μορόπουλου και Monograph Μοσχοφίλερο είναι ιδανικές επιλογές. Τα ίδια κρασιά θα επιλέξουμε αν δίπλα στις τηγανητές πατάτες βάλουμε και αυγά τηγανητά! Θα μπορούσαμε όμως να πιούμε και ένα δροσερό αφρώδες κρασί όπως τα Edenia Λευκό και Ωδή Πανός.

Πατάτες ογκρατέν

Τα τυριά, η κρέμα γάλακτος και ίσως κάποιο αλλαντικό που προστίθενται στις πατάτες οδηγούν σε ένα αρκετά πλούσιο και λιπαρό πιάτο, που αναζητεί αντίστοιχα πλούσια λευκά και ροζέ κρασιά με παραπάνω από μέτρια οξύτητα, ενώ δεν αποκλείουμε και τα μαλακά ερυθρά κρασιά. Τα λευκά Karipidis - Chardonnay, Μαγικό Βουνό - Λευκός, το ροζέ Merlin Ροζε και τα ερυθρά Laura Nera και Χείλια Σταφύλια είναι μόνο κάποια από τα κρασιά που θα ταιριάξουν με αυτή την πατατοσυνταγή!

Πατάτες γιαχνί

Απλό, νόστιμο, αρωματικό και ντοματένιο. Ένα εύκολο πιάτο με πολύ απλά υλικά. Λίγες πατάτες, λίγο κρεμμύδι, ντομάτα και αρωματικά. Αρχικά θα αναζητήσουμε ροζέ κρασιά από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο (Ακακίες) και την Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη). Μπορούμε όμως να πάμε και σε λευκά κρασιά από Sauvignon Blanc (Κτήμα ΑΛΦΑ - Sauvignon Blanc) αλλά και ένα φρέσκο κόκκινο από Αγιωργίτικο (Γιορτή – Ερυθρός) ή Λημνιό (Λημνιό Porto Carras).

Νιόκι πατάτας

Μοιάζουν με ζυμαρικά και φτιάχνονται από πουρέ πατάτας, αυγό, αλεύρι και κάποιο τυρί όπως η παρμεζάνα. Ακόμα και χωρίς κάποια σάλτσα, από τα υλικά και μόνο καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για πλούσιο έδεσμα. Πόσο μάλλον όταν σερβιριστούν με κάποια λιπαρή λευκή σάλτσα. Τότε σίγουρα θα πάμε σε κρασιά που έχουν όγκο όπως τα Perpetuus - Λευκός και Πάλπο. Αν πάλι σερβιριστούν με κόκκινη σάλτσα μπορούμε να επιλέξουμε και ροζέ κρασιά όπως τα Πλαγιές Γερακιών - Ροζέ και Sun Rose.

Πατάτες λεμονάτες στον φούρνο

Λίγες ωραίες λεμονάτες και ριγανάτες πατάτες φούρνου, θα μπορούσαν να είναι ένα ελαφρύ και διαιτητικό βραδινό γεύμα, το οποίο δίπλα σε ένα δροσερό ποτήρι λευκό κρασί θα μπορούσε να απογειωθεί. Δοκιμάστε το λοιπόν με ένα ποτήρι Βηλάνα (Ριζίτης Λευκός), μία Μονεμβασιά (Paros Λευκός) αλλά και ευχάριστα χαρμάνια όπως τα Χνάρια Λευκός και Αμπελώνας Παλυβού - Πέτρινες Πλαγιές.

Πατατοσαλάτα

Ακόμα μία ελαφριά εκδοχή όπου πρωταγωνιστεί η πατάτα με πολλές παραλλαγές. Για τις πιο light συνταγές θα πάμε σε πιο ελαφριά κρασιά όπως τα Μεθέα Λευκός, Μικρή Κιβωτός - Λευκός και Άρωμα Λόφου - Λευκό. Για πιο πλούσιες σαλάτες όπως αυτές με μαγιονέζα θα πάμε σε λίγο πιο γεμάτα κρασιά όπως μία Μαλαγουζιά (Μάτσα - Μαλαγουζιά), ένα Σαββατιανό (Σαββατιανό Α.Φράγκου) ή ένα Βιδιανό (Λύχνος Βιδιανό) αλλά και σε ζωηρά ροζέ κρασιά σαν το Λαμπαδίας και το Βυσσινόκηπος.

Πατάτα ψητή γεμιστή

Φανταστείτε μία ψητή πατάτα ανοιγμένη στα δύο και γεμισμένη με τυριά, κάποιο λαχανικό ή κάποιο αλλαντικό! Ωραίο δεν ακούγεται? Η πατάτα λοιπόν προικίζεται με ένταση, λιπαρότητα και αλμύρα και αναζητά σχετικά πλούσια λευκά και ροζέ κρασιά όπως τα Αρβανιτίδη - Chardonnay, Chardonnay Barrel Fermented Κοκοτού και Viognier Cuvee Larsinos.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: