Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πολύχρωμα Κρασιά για καλοκαιρινά barbeque

Πολύχρωμα Κρασιά για καλοκαιρινά barbeque
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μπορεί το άναμμα μίας φωτιάς ή έστω μίας ψησταριάς υγραερίου, να ανεβάζει ακόμα περισσότερο τις ήδη υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όμως είναι μία από τις πιο αγαπημένες μας συνήθειες. Αγαπημένη συνήθεια είναι φυσικά και το κρασί, γι’ αυτό και θα τα ‘παντρέψουμε’ σε αυτό το κείμενο. Έχουμε ξαναγράψει προτάσεις για τα κρασιά που επιλέγουμε για τα barbeque, επειδή όμως άλλα κρασιά θα επιλέξουμε αυτή την εποχή θα εστιάσουμε στα κρασιά των καλοκαιρινών ‘barbeque’.

Στις ‘δροσερές’ εποχές τα κόκκινα κρασιά έχουν τον πρώτο λόγο! Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά! Και εδώ θα μπορούσαν τα κόκκινα κρασιά να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά με επιλογές που ταιριάζουν περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες. Επειδή όμως στο συνδυασμό κρασιού και φαγητού δεν υπάρχουν όρια και ότι μας ‘αρέσει’ πίνουμε, θα σας προτείνουμε τρεις επιλογές για κάθε ‘ψητό’, μία για κάθε χρώμα κρασιού. Αν δηλαδή θέλετε να πιείτε λευκό κρασί με την πλούσια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα δεν θα σας αποτρέψουμε από το να πιείτε λευκό, αλλά θα σας προτείνουμε το λευκό που θα έρθει πιο κοντά στη μπριζόλα.

Κοτόπουλο

Νόστιμο, σχετικά ελαφρύ και διαιτητικό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κάρβουνο κολακεύει πολύ το κοτόπουλο! Ακόμα περισσότερο αν το μαρινάρουμε με μυρωδικά (και μουστάρδα για όσους τους αρέσει) για μερικές ώρες. Σε σχέση με άλλα ‘κρέατα’, το κοτοπουλάκι μας πάει από μόνο του σε λευκά και ροζέ κρασιά, χωρίς όμως να αποκλείονται τα κόκκινα. Ένα πολύ διακριτικά βαρελάτο λευκό κρασί, που να εστιάζει στο φρούτο και στα βότανα, όπως το Πλαγιές Γερακιών λευκό είναι μια ιδανική επιλογή. Σε ροζέ θα επιλέξουμε ένα λαχταριστό φρουτένιο Αγιωργίτικο όπως το 14-18h της Γαίας και σε κόκκινο ένα φρέσκο με απαλές τανίνες όπως το Φτέρη Τρουπή Ερυθρός.

Χοιρινό

Χοιρινές μπριζολίτσες, πανσετούλες ή ακόμα και σουβλάκι να επιλέξουμε θα προτιμήσουμε κρασιά γεμάτα φρεσκάδα και ζωηρή οξύτητα για να ‘αντισταθμίσουμε’ το λιπάκι του χοιρινού. Σε λευκό θα προτείνουμε ένα κρασί με πάχος και στοιχεία δρυός όπως το Χίλια Χρόνια Λευκός, σε ροζέ το πληθωρικό και τραγανό Ξινόμαυρο Κτήμα ΑΛΦΑ - Ροζέ και σε ερυθρό το μαλακό, με υψηλή οξύτητα, Κτήμα Μουσών - Μούχταρο

Μοσχάρι

Το ψήσιμο αυτού του κρέατος, είτε είναι σπαλομπριζόλα, φιλέτο, πικάνια ή οποιοδήποτε άλλο μέρος, είναι το πιο δύσκολο και αυτό που συνήθως προκαλεί κόντρες ανάμεσα στους ψήστες και σε αυτούς που θα το απολαύσουν. Να είναι καλοψημένο, medium ή rare? Καθένας το θέλει διαφορετικά, οπότε ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον στα κρασιά. Στα λευκά θα προτείνουμε τη πληθωρική και σύνθετη Μαλαγουζιά Natura και σε ροζέ θα πάμε στο αντισυμβατικό Rose de Xinomavro του Απόστολου Θυμιόπουλου γιατί έχει αισθητές τανίνες και πλούτο που θα ‘σηκώσουν’ τις πρωτεΐνες του κρέατος. Σε κόκκινο θα επιλέξουμε ένα σχετικά ευκολόπιοτο ερυθρό, το Gran Reserva Carmenere, Viu Manent, ενώ εδώ θα βάλουμε και 4ο χρώμα στο ‘παιχνίδι’ και θα σας παροτρύνουμε να δοκιμάσετε με το μοσχάρι σας ένα orange κρασί με μπόλικες τανίνες, το Orange DR-Debina Respect.

Αρνίσια παϊδάκια

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν κάποιος αποφασίσει να ψήσει αρνί ή κατσίκι, θα προτιμήσει τα πεντανόστιμα, με εμφανές λίπος, παϊδάκια. Αυτό που θα αναζητήσουμε και στα τρία κρασιά είναι η ζωηρή οξύτητα. Σε λευκό προτείνουμε ένα βαρελάτο Chardonnay όπως το Emphasis - Chardonnay, σε ροζέ θα πάμε σε μία ιδιαίτερη ρετσίνα, το Ρόζα του οινοποιείου Κεχρή (αν πασπαλίσουμε τα παϊδάκια με λίγο δεντρολίβανο, θα έχουμε τον απόλυτο συνδυασμό) και σε ερυθρό σε ένα κομψό Ξινόμαυρο όπως το Ξινόμαυρο Akrathos.

Ψάρια ψητά

Δεν ανάβουμε κάρβουνα μόνο για να ψήσουμε κρέας αλλά και ψάρια. Εδώ η ‘πρόκληση’ είναι να βρούμε το κατάλληλο ερυθρό κρασί γιατί ροζέ και λευκά θα βρούμε πολλά! Μία Σαντορίνη όπως την Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού θα την ευχαριστηθούμε σίγουρα με οποιοδήποτε ψάρι και αν ρίξουμε στην σχάρα, όπως επίσης και ένα ζουμερό ροζέ όπως το Delear. Για το κόκκινο για να ‘παίξουμε’ εκ τους ασφαλούς και να είναι σίγουρη η επιτυχία θα πάμε σε ένα κόκκινο που το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές με ψάρι, το Δάφνιος ερυθρός Δουλουφάκη.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: