Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Ψάχνουμε για Cabernet Sauvignon στον παγκόσμιο αμπελώνα

Ψάχνουμε για Cabernet Sauvignon στον παγκόσμιο αμπελώνα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Θυμάμαι κάποια στιγμή πριν από αρκετά χρόνια είχαμε πάει για φαγητό σε ένα εστιατόριο με μία παρέα ανθρώπων που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, ούτε και ανήκουν στην κατηγορία των ‘φανατικών οινόφιλων’. Όταν κοιτάζαμε την λίστα για να επιλέξουμε κρασί, έχοντας καταλήξει ότι θέλουμε να πιούμε κόκκινο, κάποιος από το τραπέζι μας λέει: ‘εγώ από κόκκινα πίνω μόνο Cabernet Sauvignon, δεν μου αρέσει καμία άλλη ποικιλία’. Είμαι σίγουρη ότι αν του βάζαμε να δοκιμάσει 5 κρασιά από άλλες ποικιλίες, θα του άρεσαν όλα γιατί δεν θα μπορούσε να ξεχωρίσει το Cabernet Sauvignon. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι γνώριζε αυτή την ποικιλία! Είναι η δημοφιλέστερη και η πιο αναγνωρίσιμη ερυθρή ποικιλία παγκοσμίως! Είναι αυτό που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζει τις περισσότερες φυτεύσεις από κάθε άλλο λευκό ή ερυθρό οινοποιήσιμο σταφύλι!

Και πως να μην είναι άλλωστε, αφού είναι σπουδαία ποικιλία και μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά με βαθύ χρώμα, αισθητή οξύτητα, αιχμηρές τανίνες, συμπύκνωση και διάρκεια, ενώ τα καλύτερα παραδείγματα εμφανίζουν τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης. Λόγω της ικανότητας του να ωριμάζει αργά, μπορεί να καλλιεργηθεί και σε περιοχές με πιο θερμό κλίμα, έχοντας έτσι κατακλύσει τον παγκόσμιο αμπελώνα. Όπου και να ‘ταξιδέψουμε’, ένα Cabernet Sauvignon θα το βρούμε! Κάποιες όμως περιοχές έχουν ταυτιστεί με αυτή την ποικιλία και φημίζονται για τα περίφημα Cabernet τους. Ας δούμε λοιπόν που θα ψάξουμε να βρούμε τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα στον παγκόσμιο αμπελώνα. Κρασιά που να ‘βγάζουν’ αυτό τον μοναδικό χαρακτήρα που πλημμυρίζεται από φραγκοστάφυλα και από κέδρο, τσιγαρόχαρτα και καπνό όταν παντρεύεται με την δρυ αλλά και πολλά ακόμα αρώματα και γεύσεις ανάλογα με terroir που καλλιεργούνται.

Δεν γίνεται η πρώτη στάση στην ‘αναζήτηση Cabernet Sauvignon’ να μην είναι στην περιοχή του Μπορντώ και συγκεκριμένα στην ‘αριστερή όχθη’ (όπως καλείται η περιοχή αριστερά των ποταμών Garonne και Gironde) όπου το ‘Cab’ θεωρείται ο ‘βασιλιάς’ των ερυθρών ποικιλιών. Στο Bordeaux το Cabernet αναμιγνύεται κυρίως με το Merlot αλλά και με το Cabernet Franc και λιγότερο με το Petit Verdot. Στα κρασιά όμως του Medoc και του Graves το Cabernet κυριαρχεί στα χαρμάνια. Τα πιο διάσημα χωριά είναι το St Estephe όπου τα κρασιά εμφανίζονται αυστηρά και ‘σφιχτά’ (όπως το Château Montrose και το Château de Pez), το Pauillac με στιβαρά κρασιά που συχνά εμφανίζουν ορυκτότητα (Château Pontet Canet), το St Julien που φημίζεται για την κομψότητα και την ισορροπία (Chateau Beychevelle), το Margaux που εμφανίζονται πιο φινετσάτα και βελούδινα με ανθικό και πιο εξωτικό χαρακτήρα (Château d' Ιssan και Château Margaux) αλλά και η Ονομασία Προέλευσης Pessac Leognan όπου συχνά συναντάμε άρωμα που θυμίζει ζεστό τούβλο (Château Malartic-Lagravière). Σίγουρα αν θέλετε να πάρετε ένα κρασί που να το παλαιώσετε για μερικές δεκαετίες ή να επενδύσετε σε κρασιά βασισμένα στο Cabernet Sauvignon, τότε θα πρέπει να ‘περάσετε’ από αυτά τα χωριά. Βέβαια εδώ οι τιμές είναι αρκετά υψηλές αλλά αξίζει τον κόπο. Για πιο προσιτά Cabs μπορούμε να ψάξουμε στην περιοχή Entre-Deux-Mers, που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Garonne και Dordognay. Εκτός από το Μπορντώ Cabernet Sauvignon θα βρούμε και στην Νότια Γαλλία, τα οποία σε γενικές γραμμές θα είναι πιο οικονομικά και καθημερινά κρασιά (Fortant de France - Cabernet Sauvignon).

Συνεχίζουμε στις Μεσογειακές χώρες και πάμε στην Ισπανία όπου το Cabernet είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Navarra, το Penedes και το Somontano. Από αυτή την ποικιλία έχουν παραχθεί κάποια σπουδαία κρασιά με πιο τρανταχτό παράδειγμα το Unico του θρυλικού Vega Sicilia. Πολύ συχνά αναμιγνύεται με το Ισπανικό Tempranillo σε κρασιά όπως το Gran Coronas. Το Cabernet Sauvignon ‘ευθύνεται’ και για κάποια από τα πιο ξακουστά Ιταλικά ερυθρά κρασιά, στα οποία κυριαρχεί η ποικιλία (Le Volte, Ornellaia, Guado al Tasso), κυρίως στην περιοχή της Τοσκάνης, αλλά και στην πιο ζεστή Σικελία. Στην Τοσκάνη όπου συχνά αναμιγνύεται με το Sangiovese, το Cabernet εμφανίζεται με αρκετά σφιχτή δομή και με υψηλή αρωματική ένταση, ενώ και εδώ οι τιμές δεν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Μπορεί να ξεκινούν από λίγες δεκάδες ευρώ και να φτάνουν τις λίγες εκατοντάδες ευρώ. Αφού είμαστε στην Μεσόγειο να πούμε ότι εξαιρετικά Cabernet Sauvignon θα βρούμε και στην Ελλάδα! Έχουμε όμως γράψει ολόκληρο άρθρο για αυτό (‘Το διαχρονικό Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα’)!

Συνεχίζουμε την αναζήτηση μας στην Βόρεια Αμερική όπου θα βρούμε Cabernet σε όλες τις οινοπαραγωγικές πολιτείες, όμως θα σταματήσουμε στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην Napa Valley όπου παράγονται κάποια θαυμάσια κρασιά (όπως το Ridge - Monte Bello Cabernet Sauvignon), που έχουν ‘τολμήσει’ να τα βάλουν με αντίστοιχα Μπορντωλέζικα κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια. Τα Cabernet από τις πλαγιές της Napa Valley διακρίνονται για την συμπύκνωση, το πυκνό φρούτο, την δομή, την ικανότητα τους να διατηρούν υψηλά επίπεδα οξύτητας ακόμα και σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας αλλά και την δυνατότητα παλαίωσης. Αυτά από τις πιο πεδινές περιοχές εμφανίζονται πιο ευγενικά και με χαμηλότερη χρωματική ένταση. Cabernet όμως μπορούμε να βρούμε σε όλες τις περιοχές της Καλιφόρνιας, σε διαφορετικά επίπεδα ποιότητας και τιμές από κρασιά που μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας (Woodbridge by Robert Mondavi - Cabernet Sauvignon) μέχρι κρασιά που μπαίνουν σε λίστες όπως ‘τα 10 κρασιά που πρέπει να δοκιμάσω πριν πεθάνω’ και κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ.

Αλλάζουμε ήπειρο και ημισφαίριο και πάμε Αυστραλία, όπου το Cabernet Sauvignon έχει παρουσία σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές (Mawson's - Cabernet Sauvignon, Cyril Henschke - cabernet sauvignon). Το εύρος των τιμών είναι μεγάλο και βρίσκουμε από απλά καθημερινά κρασιά μέχρι super premium που πρέπει να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη. Εδώ ο πιο συχνός παρτενέρ, όταν αναμιγνύεται με άλλη ποικιλία, είναι το Shiraz (Rawson’s Retreat - Shiraz Cabernet). Οι περιοχές της Αυστραλίας που είναι συνώνυμες με το Cabernet είναι η Coonawara και το Margaret River. Στην Coonawarra, καλλιεργείται πάνω στο ‘terra rossa’ (κόκκινη γη) και βγάζει έναν χαρακτήρα ώριμου σκούρου φρούτου, κασσίς, γλυκών βοτάνων, ευκάλυπτου και μέντας, με την οξύτητα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τα Margaret River βγάζουν βότανα, πυκνό μαύρο φρούτο και κόκκινη πιπεριά.

Λίγο πιο δίπλα στην Νέα Ζηλανδία η περιοχή που φημίζεται και για τα Cabernet Sauvignon είναι το Hawkes Bay. Εκεί συναντάμε και μονοποικιλιακά Cabernet αλλά και χαρμάνια με Merlot. Στην Νότιο Αφρική το Cabernet Sauvignon είναι η κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία, με κάποια από τα καλύτερα και πιο διάσημα κρασιά να παράγονται αποκλειστικά από Cabernet Sauvignon, ιδιαίτερα στην περιοχή του Stellenbosh όπου η ποικιλία καταλαμβάνει το 20% των αμπελώνων. Τα κρασιά είναι πλούσια και στιβαρά, με αρκετές διαφορές στον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, ενώ συνήθως η σχέση τιμής ποιότητας είναι πολύ καλή.

Τελειώνουμε την αναζήτηση με την Νότια Αμερική, την Χιλή και την Αργεντινή δηλαδή.

Και στην Χιλή το Cabernet Sauvignon είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία. Τα καλύτερα κρασιά έρχονται από τις κοιλάδες Aconcagua (όπως το Errazuriz - Cabernet Sauvignon Max Reserva) και Central Valley (Santa Digna - Cabernet Sauvignon, Montes Alpha - Cabernet Sauvignon) και βγάζουν ένα ζουμερό χαρακτήρα με άφθονο σκούρο φρούτο, φυτικότητα και σοκολάτα γάλακτος. Στην Central Valley η υποπεριοχή Maipo Valley, θεωρείται η πιο ‘κλασική’ για την ποικιλία. Στην Αργεντινή, μπορεί τα ερυθρά Malbec και Bonarda να κυριαρχούν στους αμπελώνες, όμως το Cabernet έχει γράψει και εκεί την δική του ιστορία! Εμφανίζει χαρακτήρα ώριμου φρούτου, μαύρης σοκολάτας αλλά και πικάντικα στοιχεία. Στην Mendoza θα βρούμε πολλές επιλογές μονοποικιλιακών κρασιών ή χαρμάνια με Cab (συνήθως με Malbec) και σε όλα τα εύρη τιμών, ενώ εξαιρετικά κρασιά θα βρούμε και στην Salta.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: