Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Ροζέ κρασιά από σπάνιες ερυθρές ποικιλίες

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το Καλοκαίρι είναι εδώ και επίσημα με τις πρώτες ζέστες να έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους, αν και άργησαν λιγάκι φέτος. Μαζί με αυτές θα έρθουν και τα άρθρα για καλοκαιρινά, δροσερά, ελαφριά κλπ κλπ …κρασιά, αυτά δηλαδή που ‘ταιριάζουν’ περισσότερο στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στην καλοκαιρινή κουζίνα που είναι σίγουρα πιο ελαφριά από τους υπόλοιπους μήνες.

Εμείς σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για σπάνιες ερυθρές ποικιλίες και συγκεκριμένα για Βουδόματο, Λημνιώνα, Αυγουστιάτη, Βραδιανό, Μαυροκουντούρα και Μαυροτράγανο που αν παρακολουθείτε το House of Wine τις έχετε σίγουρα ξανακούσει. Μην φοβάστε όμως, δεν σας κάναμε την εισαγωγή για τις ζέστες για να σας πούμε ότι θα τις αψηφήσουμε και θα ασχοληθούμε με ερυθρά κρασιά. Θα ασχοληθούμε με αυτές τις σπάνιες ερυθρές ποικιλίες γιατί μπορούν να δώσουν απολαυστικότατα και δροσερά ροζέ κρασιά που αρμόζουν στην εποχή και αξίζουν μία θέση στο τραπέζι μας.

Πάμε λοιπόν να ‘εξερευνήσουμε’ 7 ροζέ κρασιά που θα μας συντροφεύσουν όλο το καλοκαίρι και δεν παράγονται από τις πιο διαδεδομένες ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο ή από διεθνείς ερυθρές ποικιλίες αλλά από τους σπάνιους θησαυρούς τους Ελληνικού αμπελώνα.

Βουδόματο Γαβαλά

Ξεκινάμε από το Βουδόματο, μία εξαιρετικά σπάνια ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης, όπου γίνονται μεμονομένες προσπάθειες για την αναβίωση της. Μία από αυτές είναι και το ροζέ Βουδόματο του Γιώργου Γαβαλά που βγάζει ένα όμορφο φρουτένιο χαρακτήρα με κυρίαρχα τα κεράσια και τις φράουλες αλλά και κάποια ορυκτά στοιχεία ενώ η οξύτητα του αν και δεν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα χαρίζει φρεσκάδα. Δεν είναι από τα πολύ εξωστρεφή και παιχνιδιάρικα ροζέ κρασιά που πίνονται και σαν απεριτίφ αλλά από αυτά που ‘βγάζουν’ μπροστά το ‘σοβαρό’ τους προφίλ και χρειάζονται συνοδεία φαγητού για να ξεδιπλωθούν!

San Rose, Κτήμα Γράμψα.

Συνεχίζουμε με την Ζάκυνθο και τον Αυγουστιάτη, μία ποικιλία που την συναντάμε σποραδικά κυρίως στα Ιόνια νησιά και στην δυτική Πελοπόννησο με το Κτήμα Γράμψα ννα επενδύει σε αυτή και να εξερευνά τις δυνατότητες της. Το San Rose είναι ένα ζουμερό και γεμάτο φρεσκάδα ροζέ κρασί με απαλό χρώμα (αυτό που λέμε στο στιλ της Προβηγκίας), που βγάζει τα αρώματα των γλυκών κόκκινων φρούτων και των βοτάνων που εμφανίζει η ποικιλία αλλά και κάποιες ανθικές νότες που ξετρελαίνουν.

Βραδιανό Ίαμα ροζέ.

Τώρα θα πάμε στην Εύβοια αλλά θα κατευθυνθούμε βόρεια και συγκεκριμένα στην περιοχή των Γιάλτρων και της Αιδηψού, εκεί που οι άνθρωποι του οινοποιείου Βρυνιώτη έχουν βαλθεί όχι μόνο να ανακαλύψουν όλες τις πτυχές του σπάνιου Βραδιανού αλλά και να την ‘βάλουν’ μέσα στις σπουδαίες ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα. Το ροζέ Βραδιανό Ίαμα είναι ένα γοητευτικό κρασί με ευχάριστο τριανταφυλλένιο χαρακτήρα αλλά και ζωηρά φρούτα του δάσους, αναζωογονητική οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Απολαύστε το με ή χωρίς φαγητό!

Λημνιώνα Ζαφειράκη

Η Λημνιώνα είναι από τις σπάνιες ποικιλίες που έχουν αποδείξει τις μεγάλες δυνατότητες τους και σε λίγα χρόνια, μάλλον δεν θα μπορούμε να την κατατάξουμε στην κατηγορία των σπάνιων. Προέρχεται από την Θεσσαλία και συγκεκριμένα την περιοχή του Τυρνάβου και οφείλει μεγάλο μέρος της ανάδειξης και της καταξίωσης της στον Χρήστο Ζαφειράκη που μας χαρίζει και αυτό το τραγανό και φινετσάτο ροζέ κρασί. Κράνα, φράουλες, βότανα και γλυκά μπαχαρικά συνθέτουν το αρωματικό προφίλ της Λημνιώνας Ζαφειράκη, με την οξύτητα του να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και να μας φέρνει κύματα δροσιάς. Πίνεται ευχάριστα και σαν απεριτίφ.

Edenia rose, Κτήμα Θεόπετρα

Επειδή στο καλοκαίρι, τα αφρώδη κρασιά μας πάνε πολύ, έχουμε και ροζέ αφρώδες από Λημνιώνα, το Edenia rose . Και είναι ελκυστικότατο με άφθονα αρώματα βατόμουρων, φλούδας εσπεριδοειδών, βοτάνων και γλυκών μπαχαρικών, ευγενικές φυσαλίδες και μπισκοτένια επίγευση. Ένα κρασί που προδίδει ότι είναι φτιαγμένο από γυναικείο χέρι, αυτό της Ιωάννας Τσιλιλή!

Πλαγιές Γερακιών ροζέ, Αβαντίς

Δεύτερη στάση στην Εύβοια, αλλά θα μείνουμε στα κεντρικά και θα πάμε στο Κτήμα Αβαντίς για να γνωρίσουμε την Μαυροκουντούρα (Μαύρη Κουντούρα Κύμης), έναν σπάνιο κλώνο της Μανδηλαριάς που εντόπισε ο Απόστολος Μούντριχας σε ένα παλιό αμπέλι στην Κύμη και τον αξιοποίησε χαρίζοντας μας μεταξύ των άλλων κρασιών και αυτό το Πλαγιές Γερακιών ροζέ ακαταμάχητο και εκφραστικό ροζέ κρασί, τις Πλαγιές Γερακιών ροζέ με ζουμερά αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με ένα απίστευτα δροσερό και φινετσάτο στόμα και γεύσεις που μένουν αξέχαστες.

ΕΑΝ ροζέ Σιγάλα.

ξεκινήσαμε από την Σαντορίνη και καταλήγουμε πάλι εδώ, αυτή την φορά για να πιούμε ένα ροζέ από Μαυροτράγανο, την ερυθρή ποικιλία που μεγαλουργεί και σιγά σιγά ξεφεύγει από τα όρια του νησιού αλλά και από τον χαρακτηρισμό ‘σπάνια’ αφού πια σχεδόν όλοι οι Σαντορινιοί παραγωγοί την αξιοποιούν. Τα ροζέ κρασιά όμως είναι ελάχιστα αλλά μπορούμε να βρούμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα χέρια του Πάρι Σιγάλα, το ΕΑΝ ροζέ. Ώριμα σκούρα μικρά φρούτα, ποτ πουρί λουλουδιών, καραμέλα και ορυκτά είναι τα κυρίαρχα αρώματα ενώ η γεύση του είναι πλούσια με κάποιες ανεπαίσθητες τανίνες. Είναι και αυτό ένα ροζέ που αναζητά για παρέα φαγητό.

Κοιτώντας πάλι τα κρασιά, παρατηρώ ότι με εξαίρεση τα δύο από Λημνιώνα που παράγονται στην Θεσσαλία, τα υπόλοιπα μας έρχονται από νησιά. Οπότε δεν πρέπει να έχετε παράπονο! Σας προτείναμε κρασιά για το Καλοκαίρι, σας πήγαμε και βόλτα στα νησιά!

Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: