| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Rum & Whisky Festival

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μόλις έχω επιστρέψει από ωραία εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκα και η οποία είχε πολύ ποτό. Ωστόσο, με καλεί το καθήκον και πρέπει να καθίσω μπροστά στον υπολογιστή για να γράψω το σημερινό άρθρο. Η εκδήλωση στην οποία πήγα ήταν το

Rum and Whisky Festival

Από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας είχα φροντίσει να προμηθευτώ τις απαραίτητες προσκλήσεις, οπότε το Σάββατο το απογευματάκι μπήκα στο αυτοκίνητο και μια και δυο ανηφόρισα τη Λεωφόρο Συγγρού και αφού συνάντησα μια τελείως αφύσικη για Σάββατο απόγευμα κίνηση, έφτασα με τα πολλά στο Χίλτον. Διοργανωτές της έκθεσης ήταν για ακόμη μια χρονιά, το Diffords Guide και το Baba Au Rum. Φυσικά δεν μιλάμε για μια έκθεση επιπέδου και μεγέθους Athens Bar Show, αφού ούτε η αίθουσα το επιτρέπει, ούτε και οι εκθέτες ήταν τόσοι σε αριθμό. Και θα έλεγα οτι περισσότερο έδωσα την προσοχή μου στο ρούμι, παρά στο whisky, αφού σχεδόν οτι υπήρχε από whisky στην έκθεση το είχα πιεί, όχι μια αλλά πολλές φορές.

Ξεκίνησα από το πολύ όμορφο, όπως πάντα, περίπτερο της εταιρίας Tsaknakis Premioum Brands. Εδώ είχε πάρα πολύ πράγμα και εξαιρετικές επιλογές. Είδα Chairmans Forgotten Cask, Chairmans Reserve, Clairin Casimir, Plantation Peru, είδα πολλά. Κι εκεί που ετοιμαζόμουν να πιώ το απίθανο JM XO, ο πάντα φιλόξενος και φευγάτος Αλέξανδρος Γκιγκόπουλος, βγάζει άσσο από το μανίκι και με κερνάει. Από την όμορφη Τζαμάικα, που βγάζει ρούμια τίγκα στους εστέρες, πίνω ένα εξαίσιο Worthy Park, σε ανεξάρτητη εμφιάλωση Velier.Όσοι δεν γνωρίζετε τίποτα από αυτά τα ονόματα, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο της περασμένης εβδομάδας. Το ρούμι ήταν απίθανο και ιδανική εισαγωγή για τα επόμενα που ήπια. Πήγα αμέσως μετά μια βόλτα από το περίπτερο της εταιρίας Consepts, που είναι και γειτονάκια μου στον Πειραιά. Πολύ και καλό whisky εδώ. Είδα δωδεκάρι Dalmore, είδα υπέροχο δεκάρι Benriach, είδα επίσης δωδεκάρι Glendronach, είδα πολύ και καλό whisky όπως προείπα, όμως δεν ήπια αφού τα έχω πιεί όλα και έπρεπε να αφήσω χώρο.

Και πήγα παρακάτω. Και το παρακάτω ήταν η εταιρία Άμβυξ. Εδώ βρήκαμε τον πάντα ευγενικό και ενημερωμένο Αργύρη Βενιαμίν, που μας έδωσε να πιούμε δυο whisky. Το πρώτο ήταν το πολύ ιδιαίτερο Grants Triple Wood και το δεύτερο το εξαίσιο Monkey Shoulder στην τυρφώδη εκδοχή του, που πρέπει να πω οτι με εντυπωσίασε. Θα ασχοληθούμε εκτενέστερα όταν θα έρθει Ελλάδα τον επόμενο μήνα.

Και αφού άρχισα να βρίσκω ρυθμό με whisky, πήγα στο πλέον κατάλληλο θα λέγαμε σημείο για να πιούμε κάτι ωραίο και παράξενο. Εδώ ο φίλος μας Γιάννης Εκατερινίδης μας κέρασε ένα Glen Garioch, σε ανεξάρτητη εμφιάλωση Maltman, το οποίο μου τρύπησε τον εγκέφαλο, αφού ήταν τρομακτική ουισκάρα. Και φαίνεται πως ήταν τόσο ωραίο, που λησμόνησα να αναφέρω σε ποιό περίπτερο το ήπια. Στο περίπτερο του Greek Whisky Association λοιπόν, εκτός αυτού που ήπια, υπήρχε μια μεγάλη συγκέντρωση σπάνιων και εκλεκτών whisky, από τα οποία, μιας και δεν μπορούσα να τα δοκιμάσω όλα, δοκίμασα το εξαίσιο και ακριβό Teeling 24 ετών.

Στο περίπτερο της Τρία Έψιλον, είδα Highland Park 12 ετών, καθώς επίσης και το δεκαοκτάρι του ίδιου αποστακτηρίου, ενώ από Macallan είδα δωδεκάρι και δεκαπεντάρι, χωρίς να πιώ τίποτα από αυτά, αφού τα έχω πιεί πολλάκις.

Ωστόσο, συνέχισα με ένα ουισκάκι, και αυτό ήταν ένα πολύ νόστιμο Arran Cask Strength, στημένο στο 55.8 τοις εκατό αλκοόλ και που μας το κέρασε ο Τεό Σπυρόπουλος, στο περίπτερο του Τσακνάκη, που αφορούσε στα whisky.

Κι αφού βολτάρισα σε πολλά περίπτερα, είπα να τελειώσω όπως άρχισα, δηλαδή με ρούμι. Κι αυτό επειδή ο Νίκος Σωτηρόπουλος στο περίπτερο της εταιρίας Bar Seed, μου είχε τάξει κάτι απίθανο και για αυτό το λόγο το άφησα τελευταίο. Ήπια ξανά Τζαμάικα, ξανά Worthy Park, αυτή τη φορά σε δωδεκαετή παλαίωση. Και μιλάμε για ένα ρούμι που χάλαγε κόσμο, από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει ποτέ. Παρεμπιπτόντως, στην εταιρία Bar Seed βλέπω σοβαρή δουλειά και ελπίζω να έχει και το ανάλογο αντίκρισμα. Πάντως το ρούμι που με κέρασε ο Νίκος ήταν ιδανικό τελείωμα.

Συμπερασματικά λοιπόν, δεν έχω να γράψω τίποτα, πριν ξαναπάω κι αύριο να πιω τα υπόλοιπα.

Ας βάλω τώρα ένα δεκαράκι Ardbeg και μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: