Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Σήμερα σπίτι με συκώτι μοσχαρίσιο...

Σήμερα σπίτι με συκώτι μοσχαρίσιο...
Από τον Τ. Πικούνη

Σήμερα σπίτι με συκώτι μοσχαρίσιο και τις σπέσιαλ πατάτες τηγανητές μου: σπέσιαλ γιατί πρώτα βράζονται σε νερό και όταν μαλακώσουν «ξεκουράζονται» στο ψυγείο για όση περισσότερη ώρα. Σκοπός το στέγνωμά τους. Στη συνέχεια πέφτουν σε καυτό λάδι ώστε να ροδίσουν, και σερβίρονται τραγανές απ’ έξω και μαλακές μέσα, χωρίς όμως τη γνωστή λαδίλα!

Πάμε τώρα στο συκώτι... Δύσκολος partner για το κρασί! Το συκώτι διαφέρει αρκετά από τα άλλα κρέατα στην υφή του, που είναι διαφορετική και πιο ‘συμπαγής’. Εδώ δεν αναζητάμε κρασιά με υψηλό επίπεδο τανινών, αλλά κομψά και πολύπλοκα κρασιά με ώριμα αρώματα.

Εδώ έχουμε απλό ψήσιμο συκωτιού στο τηγάνι, χωρίς «πρόσθετα», σάλτσες κλπ που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή του κρασιού.

Ο δικός μου προσανατολισμός ήταν προς ένα παλαιωμένο ερυθρό κρασί με αρκετή οξύτητα, από ποικιλίες όπως το Syrah - το εξαιρετικο Freedom  του Κτήματος Avantis είναι η δική μου επιλογή σε αυτή την περίπτωση, αλλά και πολλά ακόμα Syrah όπως το Vriniotis Syrah Wild Fermentation 2015 ή η αγαπημένη μου Fleva Σκούρα, ή το πολυβραβευμένο Αναντίς Άγιος Χρόνος. Το Οπούς ΙΒ Cabernet Franc του Χατζημιχάλη, το υπέροχο αυτό Cabernet Franc θα ήταν επίσης μία πολύ καλή επιλογή για εμένα πέρα απο τα Syrah, που τα θεωρώ την καλύτερη ποικιλιακή επιλογή.

Γιατί τελικά διάλεξα το Freedom ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές; Πολύ απλά γιατί ήταν... διαθέσιμο! Έχοντας καθημερινή πρόσβαση στις 1000+ ετικέτες του House of Wine, δεν έχω ανάγκη να διατηρώ κάβα στο σπίτι, και αυτό το... πληρώνω άλλες φορές, ευτυχώς όμως όχι τη συγκεκριμένη!

Αλήθεια, εσείς τι θα διαλέγατε; Υπάρχουν για εσάς άλλες -ή καλύτερες επιλογές από ένα Syrah όπως το περιέγραψα παραπάνω; Ή -για να γίνω πιο τολμηρός: Θα επιλέγατε κάποιο λευκό κρασί, και με ποια χαρακτηριστικά;

Την ερώτηση αυτή έθεσα σε φίλους στο Facebook και πήρα ενδιαφέρουσες απαντήσεις:

«Στην παραπάνω περιγραφή το Syrah φαντάζει (αν δεν είναι) μονόδρομος. Αν έπρεπε να επιλέξω λευκό θα τολμούσα ένα ξηρό Gewurztraminer , ενδεχομένως υψηλόβαθμο όπου το αλκοόλ θα του δώσει όγκο ο οποίος θα συνεισφέρει στην πολυπλοκότητα. Την οποία δεν στερείται αφού η μύτη με τα ανθικά στοιχεία, τα εξωτικά φρούτα και τα μπαχάρια σε συνδυασμό με το πλούσιο στόμα και την δροσιστική οξύτητα χαρίζουν έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα

Είναι μια πολύ σωστή επιλογή, και θα συνιστούσα το εξαιρετικό "Comtes d'Eguisheim" 2008, ένα συγκλονιστικό Αλσατικό Gewurztraminer από τα κορυφαία αμπελοτόπια της περιοχής αλλά και του οίκου Leon Beyer.

Μιά άλλη σωστή πρόταση φίλου συνιστά ότι «αν προσθέσουμε λεμόνι θα έλεγα ξηρό sherry, αν οχι μια rioja riserva, αν πρέπει να είναι ελληνικό θα προτιμούσα ένα ραφιναρισμένο ξινόμαυρο... boutari legacy 2007?»

Περιτό να σας πω ότι απόλαυσα το συκώτι μαζί με τις special πατάτες και το κρασί...


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: