Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Στρώνουμε γιορτινό τραπέζι με ‘all-time classic’ κρασιά

Στρώνουμε γιορτινό τραπέζι με ‘all-time classic’ κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Προσπαθήστε να ανατρέξετε σε αναμνήσεις γιορτινών τραπεζιών. Ίσως χρειαστεί να γυρίσετε πίσω 15-20 χρόνια. Ποια κρασιά σας έρχονται στο μυαλό? Είμαι σίγουρη ότι κάποια από αυτά κρύβουν ένα μέρος της ιστορίας του εμφιαλωμένου επώνυμου κρασιού. Είναι αυτά που κέρδισαν πρώτα θέση σε γιορτινά τραπέζια, ανοίγοντας νέους ‘οινικούς’ ορίζοντες και σημαδεύοντας την πορεία του ελληνικού κρασιού. Ίσως δεν βρίσκονται τόσο συχνά στο τραπέζι μας τώρα, όχι όμως γιατί δεν αξίζουν αλλά γιατί υπάρχουν αμέτρητες επιλογές και η πίτα μοιράζεται. Είναι κρασιά διαχρονικά, που παραμένουν εξαιρετικά και απλά κοιτάζοντας τις ετικέτες τους έρχονται χαρούμενες αναμνήσεις. Προσωπικά δεν μπορώ να αποφασίσω αν αυτά τα κρασιά μου φέρνουν στο μυαλό γιορτινά τραπέζια ή τα γιορτινά τραπέζια μου φέρνουν αυτά τα κρασιά στο μυαλό. Μάλλον συμβαίνουν και τα δύο.

Διαλέξαμε κάποια από αυτά και σας προτείνουμε να τα βάλετε στο τραπέζι σας. Είμαι σίγουρη ότι όλοι τα ξέρετε και τα έχετε απολαύσει κάποια στιγμή! Σας δίνουμε και έτοιμες λύσεις ιδανικών συνδυασμών για τα πιάτα των Χριστουγεννιάτικων ‘περιστάσεων’.

Μαγικό Βουνό ερυθρό

Εμβληματικό κρασί του Ελληνικού αμπελώνα, που όποιος οικοδεσπότης κατάφερνε να βρει και να βάλει μερικές φιάλες στο γιορτινό του τραπέζι κέρδιζε τον θαυμασμό των φιλοξενούμενων του. Το πρώτο κρασί ήρθε από την σπουδαία χρονιά του 1990 και παραμένει έως τώρα ένα από το καλύτερα ερυθρά της χώρας. Ένα blend Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc από την Δράμα πoυ θα συνοδεύσει υπέροχα πλούσια πιάτα κρεατικών όπως σιγομαγειρεμένο κυνήγι και πιάτα με τρούφα ή μανιτάρια.

Κατώγι Αβέρωφ Ερυθρός

Παράγεται από το 1963 και αποτελεί ένα από τα πρώτα premium κρασιά στην χώρα. Αν φέρουμε εικόνες από γιορτινά τραπέζια είμαι σίγουρη ότι κάπου θα εμφανιστεί και αυτή η χαρακτηριστική ετικέτα. Σήμερα η ποικιλιακή του σύνθεση είναι Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο, εστιάζοντας στο φρούτο και στον βελούδινο χαρακτήρα που το καθιστούν κρασί ‘παρπαρτού’! Είναι ένα ερυθρό που θα μπορούσε συνδυαστεί και με τα ορεκτικά των γιορτών όπως ένα σουφλέ, μία τάρτα τυριών και μία μανιταρόπιτα αλλά και με κυρίως όπως η γαλοπούλα γεμιστή και το χοιρινό. Η τιμή του είναι ασυναγώνιστη!

Μπουτάρης Μοσχοφίλερο

Το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, το πασίγνωστο λευκό το βρίσκουμε παντού, σε Ελλάδα και σε εξωτερικό! Το να κυκλοφορεί ένα κρασί σε πολύ μεγάλη ποσότητα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και καλό! Αυτή η χαρακτηριστική λευκή φιάλη με το σταθερά απολαυστικά αρωματικό κρασί μέσα, έχει βοηθήσει πολύ στο να γίνει γνωστό το Μοσχοφίλερο από το 1986 που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα! Θα μπορούσε άνετα να σταθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι συνοδεύοντας ελαφριά ορεκτικά και σαλάτες ενώ θα μπορούσαμε να το απολαύσουμε και σαν απεριτίφ.

Αμέθυστος Sauvignon Blanc Fume

Ένα ακόμα ισχυρό brand του ελληνικού αμπελώνα, η σειρά των Αμέθυστων του Κώστα Λαζαρίδη είχε και έχει θέση στα οικογενειακά και γιορτινά τραπέζια. Από αυτά θα προτείνουμε το βαρελάτο Sauvignon Blanc, αυτό που έχει ταυτίσει το όνομα του με τον όρο ‘fume’ στην Ελλάδα. Απολαύστε το με πατέ, καναπεδάκια με μπρικ, σαγανάκια τυριών, ριζότο, κρέπες με σπανάκι αλλά και με κυρίως πιάτα που βασίζονται στα λευκά κρέατα.

Chateau Πόρτο Καρράς

Αν κάποιος αναφέρει ένα κρασί με το όνομα ‘Chateau’ τότε το μυαλό αυτόματα πάει στο θρυλικό κρασί Chateau Πόρτο Καρράς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1971. Ψάξτε την κάβα των γονιών σας ή των φίλων σας, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρείτε ένα ‘παλιό’ Chateau. Ένα κρασί που ωριμάζει για πολλά χρόνια στα κελάρια του Πόρτο Καρράς πριν έρθει στο ποτήρι μας ώριμο και σύνθετο. Βάλτε του δίπλα πιάτα όπως το γουρουνόπουλο στην γάστρα, η κιμαδόπιτα, το στιφάδο, συνταγές με πάπια αλλά ποικιλίες αλλαντικών και τυριών.

Νεμέα Παπαϊωάννου

Η ετικέτα με τα δύο λιοντάρια και τα κόκκινα γράμματα που γράφουν Κτήμα Παπαϊωάννου είναι γνωστή σε όλους! Είναι το κρασί που έφερε την ‘Νεμέα’ και το Αγιωργίτικο στα σπίτια μας. Κυκλοφόρησε αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον σπουδαίο Θανάση Παπαϊωάννου. Με εξαιρετική σχέση τιμής ποιότητας, με ευγένεια αλλά και με πολυπλοκότητα που δεν την περιμένεις σε αυτή την κατηγορία τιμής, θα απογειώσει πιάτα στην κατσαρόλα όπως τα κοκκινιστά, χοιρινό μαγειρεμένο με φρούτα ή κάστανα, η πανσέτα στον φούρνο, ένα μοσχάρι με σάλτσα κρασιού αλλά και λουκάνικα, κανελόνια και αλλαντικά.

Μέγας Οίνος Σκούρα

Αν έπρεπε με κάποιο κρασί να ορίσουμε την έννοια του ‘διαχρονικού κρασιού’ τότε σίγουρα θα διάλεγα τον Μέγα Οίνο του Γιώργου Σκούρα. Ένα κρασί που διατηρεί την αίγλη του αναλλοίωτη από τότε που κυκλοφόρησε (η πρώτη χρονιά ήταν το 1986) και είναι συνυφασμένο με εκλεπτυσμένες στιγμές. Το πρώτο Αγιωργίτικο στο οποίο προστέθηκε ένα ποσοστό Cabernet Sauvignon εμπνέοντας πολλούς ακόμα παραγωγούς. Ο Μέγας Οίνος θα επιβληθεί στο τραπέζι σας και θα αναδείξει πιάτα βασισμένα στα κόκκινα κρέατα όπως το αγριογούρουνο στην γάστρα, το μοσχάρι με μανιτάρια, το μοσχαράκι μπουργκινιόν αλλά και πλατό με ώριμα τυριά.

Samos Vin Doux

Να κλείσουμε με ένα γλυκό κρασί! Το Vin Doux από τον συνεταιρισμό της Σάμου, το πασίγνωστο γλυκό κρασί εντός και εκτός χώρας. Παλαιότερα αυτό το ‘κρασάκι’ το απολάμβαναν ακόμα και με πάγο σαν λικεράκι. Τώρα εκτός από τα γλυκά όπως οι κουραμπιέδες, η βασιλόπιτα αλλά και τα μελομακάρονα, θα σας προτείνουμε να το δοκιμάστε τα και με μία ποικιλία τυριών ακόμα και μετά το κυρίως γεύμα.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: