Συνδυάζοντας τον οινοτουρισμό με μαγευτικές παραλίες

Συνδυάζοντας τον οινοτουρισμό με μαγευτικές παραλίες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αυτή την περίοδο δύσκολα θα σας τραβήξουμε την προσοχή από τις παραλίες, τα μπάνια, και τις ξαπλώστρες. Για αυτό λοιπόν και εμείς θα πάμε σε μαγευτικές και ονειρεμένες αμμουδιές! Το ότι η Ελλάδα έχει άπειρες τέτοιες παραλίες είναι υπερβολή να το γράψουμε! Όχι όμως, δεν αφήνουμε πίσω, ούτε ξεχνάμε το κρασί γιατί όπως και να έχει μπορεί να κάνει τις διακοπές μας ομορφότερες! Θα πάμε σε αυτές τις παραλίες που κοντά τους υπάρχουν οινοποιεία, για να συνδυάσουμε και μπανάκι και κρασάκι! Πολλές από αυτές θα τις βρείτε στα top 10, top 20 των άρθρων που γράφονται για τις Ελληνικές παραλίες κάθε χρόνο. Αυτό που δεν θα βρείτε είναι το οινικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται σε κοντινή απόσταση από αυτές!

Θα ξεκινήσουμε από τον πιο ‘κοντινό’ προορισμό στην πρωτεύουσα! Θα πάμε στην κεντρική Εύβοια και συγκεκριμένα στην πλευρά του Αιγαίου, η οποία είναι γεμάτη με πανέμορφες παραλίες. Από αυτές θα επιλέξουμε την Χιλιαδού (γνωστή για τα καταγάλανα νερά και το κάτασπρο βοτσαλάκι της), που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα Αυτό σημαίνει ότι θέλετε περίπου 120 λεπτά να φτάσετε, όμως η διαδρομή μέσα από την Δίρφυ είναι υπέροχη και η παραλία θα σας ανταμείψει! Δεν πρέπει όμως, πηγαίνοντας (ή γυρίζοντας) προς την Χιλιαδού, να παραλείψετε να κάνετε μία μικρή παράκαμψη, μόλις 2 χιλιομέτρων, για να επισκεφθείτε το Κτήμα Αβαντίς στον Μύτικα έξω από την Χαλκίδα. Οι φίλοι του House of Wine γνωρίζουν αυτό το οινοποιείο καλά, όπως και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω αυτό, τον Απόστολο Μούντριχα και την σύζυγο του Λένγκα. Σίγουρα θα σας υποδεχτούν με χαρά και φυσικά τα κρασιά τους όπως οι Πλαγιές Γερακιών, το Κτήμα Αβαντίς λευκό και το Κτήμα Αβαντίς ερυθρό αλλά τα εξαιρετικά Syrah όπως ο Άγιος Χρόνος και το Αβαντίς Collection, θα σας ξετρελάνουν!

Θα μείνουμε Εύβοια, γιατί είναι και το αγαπημένο μου νησί (λόγω καταγωγής) αλλά θα κατευθυνθούμε βόρεια τώρα, για να πάμε στα μοναδικά Λιχαδονήσια! Οι Λιχάδες, όπως αλλιώς λέγονται, είναι μία συστάδα 7 μικρών νησιών στα βορειοδυτικά της Εύβοιας μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, απέναντι από τα Καμένα Βούρλα, με μία φανταστική παραλία με γαλαζοπράσινες αποχρώσεις και χρυσή άμμο. Φεύγοντας από Αιδηψό, για τα Λιχαδονήσια (απόσταση περίπου 30χλμ και 40 λεπτά δρόμος) περνάμε από τα Γιάλτρα όπου βρίσκεται το οινοποιείο Βρυνιώτη με την απίστευτη θέα προς τον Ευβοϊκό, όπου επιβάλετε μία στάση για να δοκιμάσουμε κρασιά όπως τα Μεθέα (λευκό και ερυθρό), τα Ίαμα (λευκό, ροζέ, ερυθρό), ένα από τα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης το Ασύρτικο Sur Lies αλλά και κρασιά από την σπάνια ποικιλία Βραδιανό. Στα νησάκια αυτά μπορείτε να πάτε και με καραβάκι από τα Καμένα Βούρλα, αλλά από εκεί θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο σας πίσω και δεν θα μπορέσετε να πάτε στο οινοποιείο Βρυνιώτη, οπότε ξανασκεφτείτε το!

Αλλάζουμε κατεύθυνση τώρα και πηγαίνουμε προς Πελοπόννησο, στην Λακωνία. Περνάμε Σπάρτη και Μονεμβασιά με σκοπό να φτάσουμε έως την Ελαφόνησο και συγκεκριμένα στην παραλία Σίμος με τους φυσικούς αμμόλοφους! Αν βέβαια είσαι ‘στον Σίμο’ δύσκολα ‘ξεκολλάς’ για να πας κάπου αλλού! Όμως μια βόλτα από τα οινοποιεία της περιοχής στο ‘πήγαινε’ ή στο ‘γύρνα’ αξίζει τον κόπο! Το Κτήμα Θεοδωρακάκου (με κρασιά όπως το Κτήμα Θεοδωρακάκου Κυδωνίτσα, Περίβλεπτος και Κτημα Θεοδωρακάκου ροζέ) βρίσκεται πάνω στον δρόμο σας, 17 χιλιόμετρα μετά την Σπάρτη απέχοντας βέβαια περίπου 100 από την Ελαφόνησο. Η Οινοποιητική Μονεμβασιάς (όπου θα δοκιμάσετε κρασιά από την τοπική ποικιλία Κυδωνίτσα, την Μονεμβασιά αλλά και Malvasia-Μονεμβασιά) βρίσκεται πιο κοντά, απέχοντας 45χλμ από την Ελαφόνησο και 15χλμ από την Μονεμβασιά.

Μετά την Πελοπόννησο θα πιάσουμε Ιόνιο και θα φτάσουμε Ζάκυνθο, όπου όλοι μαντεύετε ότι θα πάμε στο Ναυάγιο, μία από τις πιο όμορφες και πιο διάσημες παραλίες της Μεσογείου. Στα 30 χλμ και κάτι παραπάνω από μισή ωρίτσα δρόμο από το Ναυάγιο και περίπου 8 χλμ από τον Λαγανά, συναντάμε το ημιορεινό χωριό Λαγωπόδο, όπου βρίσκεται το πιο σημαντικό οινοποιείο του νησιού, το Κτήμα Γράμψα. Κάντε μία στάση και δοκιμάστε κρασιά από σπάνιες γηγενείς ποικιλίες όπως το Novita από Γουστολίδι, το Του Παύλου από Παύλο αλλά και την Ρίζα του Βουνού και το Sun Rose από Αυγουστιάτη.

Αφού βρισκόμαστε στο Ιόνιο, πρέπει να ‘ρίξουμε’ μία βουτιά στον Μύρτο στην Κεφαλλονιά! Και τι δεν έχει γραφτεί για αυτή την παραλία! Και είναι όντως μαγευτική όπως και αρκετές ακόμα παραλίες της Κεφαλλονιάς, λιγότερο γνωστές! Δεν θα πάμε όμως σε όλες τις παραλίες για να μείνει χρόνος να πάμε στα 6 επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού! Στις Μηνιές, 4 χλμ νότια από το Αργοστόλι και 37 χλμ από τον Μύρτο βρίσκεται το οινοποιείο Gentilini όπου σίγουρα αξίζει μία ξενάγηση για να γνωρίσετε μεταξύ άλλων, τα ΠΟΠ κρασιά από Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα, Gentilini Wild Paths) αλλά και κρασιά από Μαυροδάφνη (Eclipse, Gentilini). Στην κοιλάδα των Ομαλών, 30χλμ από τον Μύρτο, πολύ κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου βρίσκεται ο Συνεταιρισμός της Ρομπόλας. Στην περιοχή του Ληξουρίου, περίπου 32 χλμ από την διάσημη παραλία θα βρούμε τρία οινοποιεία, το Οινοποιείο Σκλάβος-Ζησιμάτος, το Κτήμα Φοίβου και το Κτήμα Χαριτάτου, ενώ το 6ο επισκέψιμο οινοποιείο, το Οινοποιείο Μελισσινός βρίσκεται στα Θηράμονα στο νότιοανατολικό τμήμα του νησιού. Ταξιδέψαμε πέρυσι στο νησί, και αποτυπώσαμε τις εντυπώσεις στο ’Ανακαλύπτοντας την ‘οινική’ Κεφαλονιά’ όποτε για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε σε αυτό το κείμενο.

Συνεχίζουμε τώρα στο νοτιότερο άκρο της χώρας, στην Κρήτη όπου θα πάμε στην περιοχή των Χανίων. Φαλάσαρνα ή Μπάλος? Δυσκολεύομαι να διαλέξω! Και οι δύο εκπληκτικές! Θα διαλέξω όμως τα Φαλάσαρνα γιατί είναι πιο κοντά στα δύο σημαντικότερα οινοποιεία της περιοχής των Χανίων. Το οινοποιείο Μανουσάκη βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ, οπότε φτάνουμε σε λιγότερο από μία ώρα και σίγουρα αξίζει την διαδρομή γιατί τα κρασιά είναι σπουδαία και το οινοποιείο πανέμορφο. Δοκιμάστε κρασιά από διεθνείς ποικιλίες όπως τα Nostos Αlexandra’s, Nostos Roussanne, Nostos Syrah, Nostos Grenache αλλά και από τοπικές όπως το Βιδιανό και το Μοσχάτο Σπίνας. Για όσους αντέχουν να οδηγήσουν ακόμα λίγο μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Αλίκαμπο, στο οινοποιείο Ντουράκη που απέχει περίπου 70 λεπτά από τα Φαλάσαρνα, για να δοκιμάσουν κρασιά από Βηλάνα (Ριζίτης), Βιδιανό (Λύχνος Βιδιανό) και Malvasia (Κύδος Malvasia Aromatica).

Αφήνουμε τώρα τα νησιά και λίγο πριν γυρίσουμε στην βάση μας θα κολυμπήσουμε στην βόρεια Ελλάδα! Νομίζω ότι αν σας έλεγα να στοιχηματίσετε που θα πάμε, οι περισσότεροι θα ποντάρατε σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής και θα κερδίζατε γιατί θα πάμε Σιθωνία! Και εδώ η επιλογή δύσκολη! Να πάμε Δεστένικα που απέχει μόλις 20 λεπτά από το οινοποιείο του Πόρτο Καρράς, να πάμε λίγο πιο μακριά προς τις Καβουρότρυπες που για πολλούς είναι η ομορφότερη παραλία της Σιθωνίας και θέλουμε σχεδόν μία ώρα, ή προς Βουρβουρού και Καρύδι που απέχουν τρία τεταρτάκια? Μάλλον θα πάμε σε όλες αλλά θα φροντίσουμε οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο οινοποιείο του Πόρτο Καρράς για να πιούμε ένα κρασάκι (αν δεν οδηγούμε και παραπάνω) στο πανέμορφο winebar που διαθέτει αλλά και στον επιβλητικό αμπελώνα του! Μαλαγουζιά (Πόρτο Καρράς-Μαλαγουζιά), Λημνιό (Πόρτο Καρράς-Λημνιό), Αθήρι, Ασύρτικο (Μελισσάνθη), Cabernet Sauvignon (Chateau Πόρτο Καρράς) και Syrah (Πόρτο Καρράς - Syrah) είναι κάποιες από τις ποικιλίες που θα δοκιμάσουμε και θα γνωρίσουμε.

Κλείνουμε με μία συμβουλή: καλό είναι να κανονίσετε τις επισκέψεις σας στα οινοποιεία μετά από το μπάνιο σας, γιατί αν έχετε σκοπό να δοκιμάσετε-καταναλώσετε αρκετά κρασιά, θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να πέσετε στην θάλασσα!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: