Συνδυάζουμε τα μύδια με κρασί

Αγαπημένο θαλασσινό τα μύδια! Από τα όστρακα που βρίσκονται πιο συχνά στο τραπέζι μας. Είναι υγιεινά, είναι εύπεπτα, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία ενώ ταυτόχρονα έχουν ελάχιστο λίπος! Είναι και νηστίσιμα. Είναι εύκολο να τα βρούμε και νωπά αλλά και κατεψυγμένα ενώ είναι αρκετά οικονομικά συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα όστρακα. Πάνω από όλα όμως είναι πολύ νόστιμα όπως και αν μαγειρευτούν. Και οι τρόποι μαγειρέματος αμέτρητοι. Φαντασία να έχει ο μάγειρας! Και την υπομονή να καθαρίσει καλά τα μύδια γιατί είναι η πιο δύσκολη διαδικασία στο μαγείρεμα τους. Ταιριάζουν βέβαια και με το κρασί και γι’ αυτό θα ψάξουμε να βρούμε τα ιδανικά στυλ για να τα συνοδεύσουμε. Στην επιλογή των κρασιών θα μας οδηγήσει ο τρόπος μαγειρέματος και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

 

 

Αχνιστά

Αμέτρητες συνταγές μπορούμε να βρούμε για μύδια αχνιστά. Με λευκό κρασί και φρέσκο βούτυρο, με σκόρδο ή χωρίς, με μουστάρδα, με κρέμα γάλακτος ή καρύδα, με κρεμμύδι ή πράσο, με κόλιανδρο, σαφράν ή κάποιο άλλο μπαχαρικό και με πολλά ακόμα υλικά. Όποια παραλλαγή και αν επιλέξουμε πρόκειται για ένα σχετικά ελαφρύ, αρωματικό πιάτο με πολύ αρμύρα. Έτσι αν αναζητήσουμε μετρίου σώματος λευκά κρασιά, με ζωηρή οξύτητα και φρεσκάδα τότε θα έχουμε ωραίο αποτέλεσμα. Δεν συστήνω κρασιά με αισθητή την επίδραση της δρυός. Κρασιά από Ρομπόλα (Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς), Ασύρτικο (Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού), Ροδίτη (Τετράμυθος Λευκό), Μοσχοφίλερο (Salto Σκούρα), Gruner Veltliner (Grüner Veltliner Loiserberg) και Sauvignon Blanc (Maison Castel Touraine Sauvignon Blanc) θα αναδείξουν τα μύδια μας.

 

Σίγουρα δίπλα σε όλες τις συνταγές θα ταίριαζε και ένα εκλεκτό αφρώδες κρασί, λευκό ή ροζέ (Karanika Brut Rose), φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο. Αν η συνταγή μας είναι πικάντικη, προσθέτοντας για παράδειγμα τζίντζερ, ποικιλίες όπως το Riesling και κρασιά από περιοχές όπως η Αλσατία (Leon Beyer Riesling) ή η Γερμανία που έχουν απαλή γλυκύτητα είναι ιδανικές επιλογές. Τα ροζέ κρασιά με ζωηρή οξύτητα από ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο (Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο Ροζέ) και το Αγιωργίτικο (14-18h) αλλά και τα ροζέ Προβηγκίας (Petale de Rose) είναι σίγουρο ότι ταιριάζουν με τα αχνιστά μύδια. Τα κρασιά που σας συστήνω να αποφύγετε με τα μύδια είναι τα κόκκινα.

 

Με ρύζι

Τι θα λέγατε για ένα μαμαδίστικο μυδοπίλαφο ή ένα πιο ‘γκουρμέ’ ριζότο με μύδια ; Η συνταγές με ρύζι και μύδια είναι και αυτές πάρα πολλές. Το ρύζι κάνει τα πιάτα με τα μύδια πιο πλούσια και πιο χορταστικά. Έτσι αντίστοιχα μπορούμε να πάμε και σε πιο πλούσιες με αρκετή λιπαρότητα, εκδοχές λευκών και ροζέ κρασιών. Εκτός από τα Ασύρτικα (που όπως θα δείτε ταιριάζουν με όλες τις συνταγές) μπορούμε να στραφούμε και σε απαλά βαρελάτα κρασιά από ποικιλίες όπως το Chardonnay (Χρυσάμπελο Chardonnay) αλλά και σε κρασιά με πιο μέτρια επίπεδα οξύτητα όπως είναι τα Βιδιανά (Βιδιανό Ιδαία Οινοποιητική), οι Μαλαγουζιές (Αμπελόεις Μαλαγουζιά) και τα Viognier (Yalumba Viognier). Τώρα αν δεν θέλετε λευκό, απολαύστε με τα μύδια ένα πλούσιο ροζέ κρασί όπως τα Merlin Ροζε και Λαμπαδίας.

 

Στο τηγάνι

Τα μύδια πέφτουν συχνά και στο τηγάνι αφού πρώτα βουτηχτούν σε κουρκούτι για να αποκτήσουν μία τραγανή κρούστα. Πασπαλίζονται με λεμονάκι και έχουμε ένα πολύ ωραίο μεζεδάκι. Το έχω γράψει αρκετές φορές: το τηγάνι προσδίδει λιπαρότητα και αναζητά κρασιά με αρκετή οξύτητα. Στα λευκά και πάλι ποικιλίες όπως το Ασύρτικο (Μυλωνάς Ασύρτικο), η Ρομπόλα (San Gerasimo), ο Ροδίτης (Icon R) και το Chardonnay (Logos Chardonnay) είναι ιδανικές επιλογές. Τα ροζέ κρασιά με τραγανή οξύτητα όπως τα Ξινόμαυρα (Κτήμα Θεόπετρα Ξινόμαυρο Ροζέ) είναι και αυτά εξαιρετικές επιλογές. Δοκιμάστε τα και με τα αφρώδη Prosecco (Prosecco di Conegliano Ario Extra Dry), των οποίων η φρεσκάδα και οι φυσαλίδες θα απαλύνουν την λιπαρότητα του πιάτου.

 

Με ντομάτα

Φανταστείτε ένα νόστιμο σαγανάκι με ντοματούλα και φέτα! Πεντανόστιμο πιάτο και φωνάζει Ελλάδα. Γιατί όχι και μία ντοματένια μακαρονάδα με μύδια; Η ντομάτα που προστίθεται στα μύδια μας οδηγεί σε δροσερά ροζέ κρασιά από την Ελλάδα (Anarch Ροζε, Πλαγιές Γερακιών Ροζέ) αλλά και τον διεθνή αμπελώνα (Whispering Angel Rose, By OTT). Βέβαια, αν και η πρώτη μας επιλογή είναι τα ροζέ, υπάρχουν και πολλά λευκά κρασιά που θα ταιριάξουν υπέροχα με τα ‘κοκκινισμένα’ μύδια. Τα κρασιά που βασίζονται στο Sauvignon Blanc (Chateau Langlois Pοuilly Fume, Karipidis Sauvignon Blanc, Thema λευκό) είναι μία πολύ ωραία επιλογή.

 

Με μπόλικο λεμόνι

Αν η συνταγή μας είναι λεμονάτη, όπως ένα σαγανάκι με λεμόνι και μουστάρδα τότε η πιο προφανής επιλογή είναι ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη (Μπουτάρης Σαντορίνη) ή την υπόλοιπη Ελλάδα (Nostos Ασύρτικο) που έχει τραγανή οξύτητα και αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών. Πολύ ωραία θα ταιριάξουν και Chardonnay από ψυχρά κλίματα όπως η περιοχή του Chablis (Chablis Bernard Defaix), Riesling από την Αυστρία ή την Αυστραλία (Jim Barry Lodge Hill Riesling) αλλά και Gruner Veltliner.

Μοιραστείτε το άρθρο: