Συνοδεύουμε το κρασί χωρίς να μπούμε στην κουζίνα

Συνοδεύουμε το κρασί χωρίς να μπούμε στην κουζίνα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι περισσότερες φορές που απολαμβάνουμε κρασί έχουμε δίπλα φαγητό! Όμως για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας αλκοολούχο ποτό δεν είναι απαραίτητο να στρώσουμε τραπέζι, ούτε να μαγειρεύουμε με τις ώρες στην κουζίνα. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ απλά και πολύ γρήγορα. Ανοίγουμε μία φιάλη κρασί, γεμίζουμε το ποτήρι, βγάζουμε από το ντουλάπι ένα σακουλάκι ξηρούς καρπούς, ή ένα σακουλάκι πατατάκια, καθόμαστε στην πολυθρόνα και απολαμβάνουμε.

Δεν λέμε βέβαια να πάμε στο περίπτερο και να πάρουμε ότι ‘σαβούρα’ βρούμε μπροστά μας. Λίγοι εκλεκτοί ξηροί καρποί, λίγα chips, κάποιο κριτσινάκι ή κάτι σε μπισκότο ή σοκολάτα πάντα βρίσκεται στο ντουλάπι μας. Και αν δεν βρίσκεται μπορείτε να βρείτε στο House of Wine μαζί με το κρασί, νόστιμα σνακ που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, ούτε καν μαχαίρια και πιρούνια για να σερβιριστούν.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες ιδέες τέτοιων σνακ αλλά και των κρασιών που θα μπορούσαμε να τα συνοδεύσουμε. Αν και λέμε πάντα ότι όλα ταιριάζουν με όλα εφόσον μας αρέσουν, ωστόσο υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να κάνουν το κρασί και το ‘τσιμπολόγημα’ ακόμα πιο απολαυστικά.

Ξηροί καρποί

Ας ξεκινήσουμε με τους ξηρούς καρπούς, τροφές που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια. Πρωτεΐνη, καλό λίπος και φυτικές ίνες περιέχουν οι ξηροί καρποί και θεωρούνται πολύ καλή τροφή. Φωνάζουν οι διατροφολόγοι να τους βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Ε λοιπόν θα τους κάνουμε το χατίρι αλλά θα κάνουμε και το κέφι μας και θα τους συνδυάσουμε με ένα ποτήρι κρασί! Μπορεί συχνά να επιλέγουμε αποστάγματα όπως το cognac, τα brandy και το ουίσκι δίπλα στους ξηρούς καρπούς όμως πιστέψτε μας, ταιριάζουν και τα κρασιά. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής συνδυασμός και στους vegan οινόφιλους. Γενικότερα για να συνοδεύσουμε τους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα τους ψημένους και τους αλατισμένους, θα προσανατολιστούμε κυρίως προς ξηρά κρασιά και κυρίως σε αυτά που έχουν αρώματα και γεύσεις ξηρών καρπών. Τα ξηρά Sherry όπως το Amontillado Seco Napoleon και το Oloroso Don Nuno είναι κρασιά που μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για να συνοδεύουν ξηρούς καρπούς. Γιατί όχι και μία Σαμπάνια όπως η Piper Heidsieck ή ένα αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο όπως το Δουλουφάκης Αφρώδης Λευκός που έχουν αποκτήσει ξηροκαρπάτα αρώματα και γεύσεις. Για την περίπτωση που έχουμε πικάντικους ή μελωμένους ξηρούς καρπούς θα τα ταιριάξουμε με κρασιά με απαλή γλυκύτητα όπως το Luc Belaire Rose, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστούμε λίγη ζάχαρη για να απαλύνει το καυτερό στοιχείο και στην δεύτερη για να δέσει με την γλυκύτητα.

Τώρα αν το πάμε ανάποδα και έχουμε το κρασί και ψάχνουμε ξηρούς καρπούς τότε για τα λευκά και τα ροζέ ξηρά κρασιά θα προτιμήσουμε τους άψητους καρπούς. Αν έχουμε ερυθρά κρασιά πάμε προς τους αλατισμένους και ψημένους καρπούς. Στο house of wine έχουμε επιλέξει ‘ειδικά’ βαζάκια με ξηρούς καρπούς για αποστάγματα (Era Nuts Spirits ), για κόκκινο κρασί (Era Nuts Red Wine ), για λευκά κρασιά (Era Nuts White Wine ) αλλά και για αφρώδεις οίνους ή γλυκά κρασιά (Era Nuts Sparkling & Sweet Wines ) για να μην σπαζοκεφαλιάζετε με τους ιδανικούς συνδυασμούς.

Chips & Κριτσινάκια

Τα chips και τα κριτσινάκια στέκονται πολύ όμορφα δίπλα σε μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών. Αλλά όπως είπαμε δεν θα μπούμε αυτή την φορά στην κουζίνα ούτε καν για να πιάσουμε μαχαίρια και να τα τεμαχίσουμε. Θα αρκεστούμε σε νόστιμα πατατάκια όπως τα MUST CHIPS και TRUFFLE CHIPS αλλά και κριτσινάκια όπως τα Breadsticks with Truffle και τα Almyra Feta & Spinach. Εδώ μιλάμε για αλμυρά και σχετικά ελαφριά σνακ οπότε θα κυμανθούμε σε λευκά και ροζέ δροσερά κρασιά με μέτριο ή ελαφρύ σώμα όπως τα Χνάρια Λευκό, ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό, Ορεινός 'Ηλιος Ροζέ και Μεθέα Ροζέ.

Κουλουράκια – Μπισκότα

Δεν θέλουμε κάτι αλμυρό, ούτε κάτι πολύ γλυκό; Ένα κουλουράκι ή ένα μπισκοτάκι είναι ότι πρέπει για να μην πιούμε ξεροσφύρι το κρασί! Για να διαλέξουμε το κατάλληλο κρασί ή αντίθετα για να ανοίξουμε το κατάλληλο κουτάκι με μπισκότα για το κρασί που επιλέξαμε, θα πρέπει να σκεφτούμε πρωτίστως το πόσο γλυκό είναι το κρασί ή το μπισκότο. Αν δίπλα σε απαλά γλυκά μπισκότα ανοίξουμε ένα πολύ γλυκό κρασί το κρασί θα φανεί ακόμα πιο γλυκό και το μπισκότο λίγο άνοστο. Αν βάλουμε κάποιο ξηρό κρασί τότε η απαλή γλύκα του μπισκότου θα κάνει το κρασί να φαίνεται λίγο πιο ξινό. Άρα η καλύτερη επιλογή για μέτρια γλυκά μπισκότα είναι ένα ημίξηρο ή ένα ημίγλυκο κρασί. Το ερυθρό Chrysallis Red Porto Carras θα συνοδεύσει όμορφα μπισκότα όπως τα Κουλουράκια Κανέλας και τα Εκλεκτά Μπισκότα σοκολάτας με αμύγδαλα . Τα μπισκότα φρούτων (Darlings Φράουλας, Κουλουράκια Πορτοκαλιού) θα συνδυαστούν ωραία με λευκά και ροζέ ημίγλυκα και ημιαφρώδη κρασιά όπως τα Rosato by Elena και το Leggenda Moscato d'Asti. Για πιο γλυκά μπισκότα ή γκοφρετούλες όπως το Markolato κρέμα φουντουκιού και το Markolato espresso μπορούμε να πάμε και σε ποιο γλυκές εκδοχές κρασιών όπως το Vinsanto by Gaia και το Ευχές... Ερατεινές - Γλυκύς.

Σοκολάτα

Και φτάσαμε στην αγαπημένη σοκολάτα! Υπάρχει κάποιος που να μπορεί να της αντισταθεί; Κανείς! Υπάρχει σπίτι που να μην υπάρχει ένα σοκολατάκι ή μία σοκολάτα; Νομίζω πως όχι. Θα επιλέξουμε το κρασί σκεπτόμενοι το πόσο γλυκιά είναι η σοκολάτα αλλά και το είδος. Για σοκολάτες με υψηλό ποσοστό κακάο (αυτές που λέμε bitter), όπως οι Valrhona Initiation Grands Crus και οι Valrhona CARAIBE Grand Cru Bar θα προτείνουμε ερυθρά γλυκά κρασιά όπως τα Port (Tawny Port 10 Ans Quinta de Ervamoira, Fonseca Tawny ) ή οι Μαυροδάφνες (Χόρταις). Για τις γάλακτος ή τις λευκές σοκολάτες όπως οι Valrhona CARAMELIA Grand Cru Bar και Lemon, Pergamot & Orange bar θα πάμε σε λευκά γλυκά κρασιά όπως το Belvedere και το Malvasia Πάρος 2ετών.

 

Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: