Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα 10 κρασιά που ξεχώρισα το 2019

Τα 10 κρασιά που ξεχώρισα το 2019
Από τον Τ. Πικούνη

Σας ενδιαφέρει ποια κρασιά με εντυπωσίασαν το 2019; Σίγουρα δεν είναι πολλά για να... κουραστείτε να τα διαβάζετε! Αλλά θα διαβάσετε πολλές λίστες με τα κρασιά που ο κάθε ένας - ειδικός ή όχι- δημοσιεύει στο διαδίκτυο. Θα τις εκτιμήσετε ανάλογα με το πόσο έχετε ταυτιστεί στο παρελθόν με τις οινικές προτιμήσεις του συντάκτη τους. Με απλά λόγια, πόσο άρεσαν στο παρελθόν και στους δύο τα ίδια κρασιά.

Δεν είναι πολλά τα κρασιά που με εντυπωσίασαν το 2019... χωράνε όλα σε μια λίστα από το 1 μέχρι το 10, και δεν είναι απαραίτητα νέες ετικέτες. Όταν στις αποθήκες του House of Wine βρίσκονται πάνω από 750 Ελληνικές ετικέτες και άλλες περίπου 400 ξένες, είναι προφανές ότι κάποια θα κάνω να τα δοκιμάσω 3 ή και 4 χρόνια!

Είναι λοιπόν τα 10 κρασιά που απόλαυσα περισσότερο το 2019, μαζί με φαγητό ή σαν απεριτίφ, με καλή παρέα.

Θα ξεκινήσω... ανάποδα: Στη 10η θέση θα βάλω το λευκό Άνεμο του Παλυβού. Ένα κρασί δυσανάλογα καλό σε σχέση με την τιμή του, το καθημερινό μας λευκό στο σπίτι.

Στην 9η θέση τα Χνάρια Λευκός 2018 του κτήματος Ράπτη, όπου συνδυάζονται πολύ όμορφα τρεις λευκές ποικιλίες, με το Μοσχοφίλερο και την Malvasia να δίνουν εξωστρεφή χαρακτήρα και τον Ροδίτη σοβαρότητα σε ένα κρασί με πολύ καλή σχέση τιμής/ποιότητας.

Στην 8η θέση η Laura Nera της Αχαιών Οινοποιητικής, μία φρέσκια, δροσερή και φρουτένια εκδοχή της ξηρής Μαυροδάφνης. Είναι από τα κόκκινα που τα δροσίζουμε ελαφρώς και τα πίνουμε πολύ ευχάριστα μέσα στο κατακαλόκαιρο συνοδεύοντας ακόμα και πιάτα βασισμένα στα ψάρια. Και είναι αλήθεια ότι το φετινό κατακαλόκαιρο την απόλαυσα αρκετές φορές!

Στη 7η θέση το Κτήμα Δύο Φίλοι - Λευκός 2018, ένα από τα πιο ευχάριστα κρασιά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Με όμορφη οξύτητα και μεγάλη διάρκεια στο στόμα, και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.

Στην 6η θέση η Cava Χρυσοχόου 2008, η κορωνίδα του Κτήματος Χρυσοχόου και ταυτόχρονα ένα μοντέρνο κρασί, από τα σπουδαία αμπελοτόπια της Νάουσας! Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρμάνια του Ξινόμαυρου με σχεδόν μία δεκαετία στην πλάτη του.

Στην 5η θέση το καλύτερο -κατά τη γνώμη μου- ελληνικό αφρώδες, το Karanika Brut Cuvee Speciale 2017 με κομψή, φινετσάτη μύτη με έντονα στοιχεία φυτικότητας και κάποιες νύξεις φρυγανισμένου ψωμιού, ζυμών και ξηρών καρπών.

Στην 4η θέση βάζω το Peplo 2018 του κτήματος Σκούρα, οινικά το πιό πολύπλοκο και ενδιαφέρον ροζέ κρασί μέχρι σήμερα. Ένα ροζέ φαγητού, υπέροχο με όλους τους συνδυασμούς.

Στην 3η θέση ένα από τα σημαντικότερα Ελληνικά κρασιά: το εξαιρετικό Ασύρτικο Sur Lie Βρινιώτη 2018, το μόνο εκτός Κυκλάδων Ασύρτικο που ανταγωνίζεται και ξεπερνά πολλά Ασύρτικα Σαντορίνης. Εδώ βρίσκουμε και ορυκτότητα Σαντορίνης και χαρακτήρα Αλσατικού Riesling και απίστευτο value for money.

Για τη 2η θέση, προβληματίστηκα. Δυό εξαιρετικά κρασιά την διεκδικούν, και έτσι αποφάσισα να την μοιράσω στα δύο: Το πρώτο, πάλι ένα εξαιρετικό κρασί του Κώστα Βρυνιώτη, το Vriniotis Syrah Wild Fermentation 2015, ενα κορυφαίο Syrah που θα το ανοίξετε το νωρίτερο μετά μια πενταετία! Ένα κρασί περιορισμένης παραγωγής που ζυμώνεται με τις ιθαγενείς ζύμες που περιβάλλουν το οινοποιείο. ‘Ενα άκρως εντυπωσιακό Syrah το οποίο διαθέτει χαρακτήρα μαύρων φρούτων, πικάντικων μπαχαρικών και λεβάντας. Το δεύτερο το απόλαυσα πρόσφατα, και... μαγεύτηκα! Ειναι το Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού του 2016 όμως, όπου όλα όσα θαυμάζουμε στα Ασύρτικα της Σαντορίνης είναι παρόντα στον υπερθετικό βαθμό! Με εξαιρετική ισορροπία και μια εντυπωσιακή αλλά και εξαιρετικά ευχάριστη οξύτητα που σαν επίγευση δεν λέει να τελειώσει, αποδεικνύει το δυναμικό των Ασύρτικων Σαντορίνης! Ένα κρασί διεθνών προδιαγραφών, από τα καλύτερα του κόσμου!

Θα τελειώσω με αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο φέτος: Την 1η θέση παίρνει το Μέγα Σπήλαιο ερυθρό 2013, ένα blend Μαυροδάφνης και Μαύρου Καλαβρυτινού, ένα ερυθρό με εκπληκτική πολυπλοκότητα και εξαιρετική δυναμική παλαίωσης! Το δοκίμασα φέτος στην αντίστοιχη εκδήλωση του House of Wine για αυτό το κρασί, σε κάθετη δοκιμή, όπου δοκιμάσαμε τις χρονιές 2006, 2007, 2010, 2011, 2012 και 2013 και από τότε το απόλαυσα πολλές φορές!

Αυτή είναι η λίστα των κρασιών που πραγματικά απόλαυσα το 2019. Και απόλαυσα αυτά τα κρασιά όχι σε «στημένες» γευστικές δοκιμές σε άχρωμα περιβάλλοντα αιθουσών ξενοδοχείων, αλλά παρέα με φίλους, με κέφι και χαρά, συνοδεύοντας φαγητό, όπως δηλαδή πρέπει -κατά τη γνώμη μου- να εκτιμώνται αλλά και να τιμώνται ταυτόχρονα όλα τα κρασιά...


Καλή Χρονιά, και στην υγειά σας!

Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: