Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οίνου International Wine Challenge 2018

Ανοιχτές Πόρτες Οίνων Βορειας Ελλάδας - Κτήματα & ΕκδηλώσειςΔημιουργείστε τη γιορτινή σας κάβα Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού οίνου International Wine Challenge2018 (IWC 2018) ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες μετά από δύο εβδομάδες τυφλών δοκιμών στο οβάλ γήπεδο κρίκετ του Λονδίνου. Χιλιάδες κρασιά από συνολικά 55 χώρες δοκιμάστηκαν από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων – αποκαλύπτοντας μερικές φορές απροσδόκητα αποτελέσματα, με μετάλλια σε εδραιωμένες περιοχές και παραγωγούς καθώς και σε αναδυόμενες χώρες και ονομασίες.

Τα σημαντικότερα σημεία:

Η Γαλλία κλέβει ξανά την παράσταση

Η Γαλλία διακρίθηκε για άλλη μια φορά με τα 1.331 μετάλλια που της απονεμήθηκαν, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός τρομερού αριθμού 128 χρυσών μεταλλίων. Η Βουργουνδία πήρε 41 χρυσά μετάλλια, αλλά το πραγματικό αστέρι της παράστασης ήταν η περιοχή Champagne με 47 χρυσά.

Αυστραλία

Η Αυστραλία έλαμψε για άλλη μια φορά στο IWC 2018 με 768 μετάλλια, δεύτερη μόνο μετά την Γαλλία. Συνολικά, στην Αυστραλία απονεμήθηκαν 73 χρυσά μετάλλια με αρκετά ομοιόμορφη κατανομή 37 λευκών και 35 κόκκινων χρυσών. Δύο βραβευμένα με χρυσό μετάλλιο κρασιά ξεχώρισαν από τους κριτές, και τα δύο πήραν την εκπληκτική βαθμολογία των 97 βαθμών: Είναι τα Domaine Naturaliste, Artus Chardonnay 2016 και Penfolds, Bin 16A Chardonnay 2016.

Αγγλία

Η Αγγλία δεν είναι πλέον «μία χώρα προς παρακολούθηση» αλλά μία χώρα «φτασμένη» πιά - σίγουρα όσον αφορά τον αφρώδη οίνο. Τα 128 μετάλλια της Αγγλίας φέτος αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με τα 108 συνολικά του 2017. Από τα 12 χρυσά μετάλλια του IWC 2018, όλα εκτός από ένα αφορούν σε αφρώδη κρασιά. Αυτά που διακρίθηκαν ιδιαίτερα περιελαμβάνουν τα Cottonworth Wines, Sparkling Rose Vintage 2014, Nyetimber Blanc de Blancs 2010 και το Nyetimber Classic Cuvee Magnum 2009 - και τα τρία με βαθμολογία 96/100.

Ισπανία

67 χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν στην Ισπανία - τα δύο τρίτα από αυτά για το sherry. Η πρωτοπορία όσον αφορά στην φημισμένη περιοχή του Jerez ανήκει στον παραγωγό Emilio Lustau, ο οποίος πέτυχε ένα απίστευτο αριθμό 18 χρυσών μεταλλίων σε αυτή την κατηγορία. Ο Gonzalez Byass δεν ήταν πολύ πίσω, με 9 χρυσά μετάλλια, μεταξύ των οποίων και μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες της Ισπανίας: Το Tio Pepe, Tres Palmas Fino συγκέντρωσε 97 βαθμούς!.

Ιταλία

Το βάθος του ταλέντου των Ιταλών οινοποιών επιβεβαιώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 7 χρυσών για τις γνωστές κορυφαίες περιοχές της Τοσκάνης, του Πεδεμοντίου και του Veneto. Ένα κόκκινο από το τελευταίο, το Zonin Amarone della Valpolicella 2014 πέτυχε το υψηλότερο σκορ της Ιταλίας φέτος, 97/100! Σε μια επανάληψη του 2017, η Ιταλία κέρδισε επίσης 6 χρυσά μετάλλια για αφρώδης οίνους. Δύο πήγαν στα Proseccos, με επιπλέον χρυσά  να απονεμονταιν σε αφρώδη, σε ένα Lambrusco καθώς και σε ένα Franciacorta.

Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία κέρδισε συνολικά 394 μετάλλια φέτος, συμπεριλαμβανομένων 32 χρυσών. Από τα 32 χρυσά μετάλλια, σχεδόν τα μισά ήταν για το Pinot Noir. Το Hawkesbury Estates είχε την μεγαλύτερη επιτυχία κερδίζοντας 2 χρυσά, και τα δύο με βαθμολογία 96/100: Το Hawkesbury Estates Akitu A1 Black Label 2016 και το Hawkesbury Estates Akitu A2 White Label 2016.

9 χρυσά απονεμήθηκαν επίσης στα Sauvignon Blancs με ένα ξεχωριστό παράδειγμα από την ομάδα οίνων McElhinney, το Cause and Effect Barrique που έχει υποστεί ζύμωση Sauvignon Blanc 2017 το οποίο σημείωσε βαθμολογία 96/100.

Πορτογαλία

43 από τα 63 χρυσά μετάλλια της Πορτογαλίας αφορούσαν τους ενισχυμένους οίνους, και συγκεκριμένα το Agri-Roncão Vinícola DR Port L70, το Sogevinus Fine Vines Porto Burmester Colheita 1952 και το Esporão Quinta dos Murças Vintage 2015, με το κάθε ένα να βαθμολογείται με 97/100. Η Πορτογαλία έλαβε 4 χρυσά για λευκά κρασιά και 16 χρυσά για κόκκινα κρασιά, συμπεριλαμβανομένου του Quinta do Pégo Vinhas Velhas 2014  που βαθμολογήθηκε με 97/100.

Αργεντίνη

Σύμφωνα με τη φήμη της για τα αξιοσημείωτα κόκκινα, η Αργεντινή έφερε πίσω στην πατρίδα 13 χρυσά, κυρίως για τα blends με Malbec, τα οποία κέρδισαν συνολικά εννέα χρυσά.

Νότια Αφρική

Ως η ευρύτερα φυτεμένη ποικιλία στη Νότια Αφρική, το Chenin Blanc οδήγησε το δρόμο για τα κρασιά της Νότιας Αφρικής και της απονεμήθηκαν 4 από τα συνολικά 15 χρυσά μετάλλια.

Και η Ελλάδα;

Στην Ελλάδα απονεμήθηκαν συνολικά 23 Μετάλλια, με 3 χρυσά, 13 Αργυρά και 7 χάλκινα. Κορυφαίο ελληνικό κρασί του διαγωνισμού -που έλαβε και χρυσό μετάλλιο- αναδείχθηκε το Δάκρυ του Πεύκου της Οινοποιίας Κεχρή, μια εντυπωσιακή επιτυχία όταν αναλογιστεί κανείς την πολύ κακή φήμη της Ρετσίνας ιδιαίτερα στην Βρετανία, γεγονός μάλιστα που αναφέρεται και στα σχόλια του διαγωνισμού για το συγκεκριμένο κρασί! Τα άλλα δύο χρυσά πήγαν σε δύο Ασύρτικα: Στο Κτήμα Αργυρού 2016 και στο Ακρωτήρι των 7 χωριών του Σιγάλα.

Το House of Wine συγχαίρει θερμά το Στέλιο Κεχρή για τις διαχρονικές του επιτυχίες με τη «ναυαρχίδα» του Κτήματος, το Δάκρυ του Πεύκου, καθώς και όλους τους Έλληνες οινοποιούς που βραβεύθηκαν σε αυτό το Διαγωνισμό.

Ακολουθούν όλα τα Ελληνικά μετάλλια του Διαγωνισμού:


 

Μοιραστείτε το άρθρο: