Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα δικά μου ‘best of’ για το 2018

Τα δικά μου ‘best of’ για το 2018
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι να πιούμε τώρα?’, ‘τι καλό δοκίμασες πρόσφατα?’, ‘πες μου ένα κρασί που σου άρεσε πολύ’, ‘ποιο είναι το αγαπημένο σου κόκκινο?’. Είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που συχνά καλούμαι να απαντήσω σε φίλους, συγγενείς αλλά και συναδέλφους και οι απαντήσεις θα μπορούσαν να παραπέμψουν σε δεκάδες κρασιά. Με αφορμή τις γιορτές και το 2018 που φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και με όλα τα άρθρα που γράφονται αυτή την περίοδο με τα highlights της χρονιάς, θα μοιραστώ και εγώ μαζί σας τα ‘my best of’. Κρασιά που τα πρωτοδοκίμασα ή τα ξαναδοκίμασα μέσα στο 2018 τα ξεχώρισα και μου έρχονται στο μυαλό πολύ εύκολα όταν πέφτουν στο τραπέζι τέτοιες ερωτήσεις, δίχως πολύ σκέψη και χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξω στις σημειώσεις μου. Ίσως η λέξη ‘δοκίμασα’ που χρησιμοποίησα να μην είναι η πιο σωστή, γιατί όλα αυτά τα κρασιά που θα δείτε παρακάτω τα ήπια και τα απόλαυσα όχι μόνο στα πλαίσια γευσιγνωσίας, αλλά με παρέα σε ‘κανονικές συνθήκες’. Άνετα θα μπορούσαν να ήταν και τα κρασιά που θα ήθελα να έχω στο γιορτινό μου τραπέζι.

Πέπλο Σκούρα 2017

Αυτό το εκπληκτικό ροζέ έκανε την εμφάνιση του μέσα στο 2018 και πραγματικά το λάτρεψα από την πρώτη γουλιά. Κάθε φορά που το δοκίμαζα το έβρισκα ακόμα πιο ωραίο. Το ίδιο και όλοι οι φίλοι που το ήπιαμε μαζί. Στα ροζέ κρασιά λέξεις όπως ‘σύνθετο’ και ‘πολύπλοκο’ δεν χρησιμοποιούνται συχνά. Εδώ όμως μπορούμε να μιλήσουμε τόσο για πολυπλοκότητα όσο και για εξωστρεφή χαρακτήρα και σίγουρα για ένα αφοπλιστικό ροζέ κρασί.

Απλά λευκό 2017, Όίνοψ

Ο συνδυασμός του Ασύρτικου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη δίνει ένα πολύ νόστιμο και απολαυστικό κρασί που όσες φορές και αν το ήπια το ευχαριστήθηκα πολύ! Κερδίζει τον ουρανίσκο πολύ εύκολα και δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να το καταλάβουμε. Όλα τα χαρακτηριστικά είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. Εμείς απλά… το απολαμβάνουμε και θέλουμε και άλλο.. και άλλο… και άλλο! Ένα μπουκάλι δεν είναι ποτέ αρκετό!

Όρος 2017, Άκραθος

Γνώρισα την δουλειά του ολοκαίνουριου οινοποιείου Άκραθος από την Χαλκιδική φέτος και ομολογουμένως ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη! Μία πολύ δυναμική εκκίνηση με κρασιά πολύ όμορφα φτιαγμένα. Το Ασύρτικο είναι καταπληκτικό, το ίδιο και το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο. Αυτό όμως που νιώθω ότι έχω την επίγευση του ακόμα, δύο μήνες αφού το απόλαυσα, είναι το Όρος, ένα blend Ασύρτικου με Sauvignon Blanc. Θα μου πείτε τώρα, υπάρχουν πάρα πολλά κρασιά αυτής της ποικιλιακής σύνθεσης. Όμως αυτό συνδυάζει την φρεσκάδα και την εξωστρέφεια με την πολυπλοκότητα, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την δομή για να εξελιχθεί για μερικά χρόνια στην φιάλη. Και όλα αυτά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι δημιουργοί του είχαν την υπομονή και κράτησαν το κρασί για ένα χρόνο στο οινοποιείο πριν το βγάλουν στην αγορά. Μόλις κυκλοφόρησε το Όρος’ από την χρονιά του 2017!

Terracotta 2016, Ζαφειράκης

Καινούρια άφιξη και αυτό. Ο Χρήστος Ζαφειράκης πήγε την Λημνιώνα ακόμα παραπέρα αναδεικνύοντας το ‘ατόφιο’ χαρακτήρα της! Ένα κρασί με αξιοσημείωτη φινέτσα και καθαρότητα φρούτου που το πρωτοδοκίμασα στο οινόραμα και με κέρδισε. Όταν το ήπια πάλι μετά από μερικούς μήνες, κόλλησε στο μυαλό μου ως ένα από τα πιο ενδιαφέρονται που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Camins del Priorat 2017, Alvaro Palacios

Αγαπώ στα κόκκινα κρασιά το πυκνό φρούτο, τις αισθητές αλλά στρογγυλές τανίνες και την φρεσκάδα! Με γοητεύουν πολύ και τα κρασιά που βασίζονται στο Grenache, οπότε αυτό το κρασί από τον σπουδαίο Alvaro Palacios βρέθηκε ψηλά στην λίστα των προτιμήσεων μου. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Αέναον Μerlot 2015

Αν με ρωτήσει κανείς, ποια από τις ερυθρές διεθνείς ποικιλίες μου αρέσει περισσότερο, η τελευταία που θα έρθει στο μυαλό μου είναι το Merlot, όχι γιατί δεν είναι σπουδαίο σταφύλι αλλά γιατί τα κρασιά από τον διεθνή αμπελώνα που μου έχουν ‘μείνει’ έρχονται κυρίως από το Μπορντώ και κοστίζουν μισή περιουσία ή κρασιά όπως το Masseto που κοστίζει την άλλη μισή! Νιώθω ότι δεν έχει ‘εξάρσεις’ σαν ποικιλία και δεν έχει χαρακτηριστικά όπως το Syrah ή το Pinot Noir που προδίδονται ακόμα και εκτός των καθιερωμένων περιοχών. Πρόσφατα όμως ήρθε στο ποτήρι μου αυτό το ‘αθόρυβο’ Merlot, που μου άρεσε πολύ γιατί ήταν ευκολόπιοτο, με ωραίο φρούτο χωρίς όμως να του λείπει η ένταση. Όταν άρχισα να σκέφτομαι τα κρασιά που ξεχώρισα μέσα στο 2018, ήρθε πολύ γρήγορα στο μυαλό μου.

Gοsset Extra Brut Champagne

Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα με τα ‘καλύτερα μου’ μία σαμπάνια. Υπάρχει άλλωστε κανείς που να μην αγαπά τις σαμπάνιες? Δύσκολο! Αυτή εδώ ξεχωρίζει για την εκπληκτική σχέση τιμής/ποιότητας. Δεν είναι εύκολο να βρούμε σαμπάνια στα 40 € με τέτοια ποιότητα. Για να είμαι ειλικρινής είναι από τις αγαπημένες μου εδώ και πολλά χρόνια, οπότε θα μπορούσε να είναι και σε μία λίστα με τα best of της δεκαετίας.

Vriniotis G

Μάλλον το έχω ξαναγράψει, αυτό το γλυκό κρασί μου αρέσει πολύ. Την τελευταία φορά που το δοκίμασα ήταν πριν από ένα μήνα περίπου και συμφώνησαν μαζί μου όλοι όσοι βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι. Το σπάνιο Βραδυανό εδώ βγάζει έναν υπέροχο τριανταφυλλένιο χαρακτήρα όπου σε συνδυασμό με τα φρέσκα φρουτώδη στοιχεία δημιουργούν ένα ακαταμάχητο σύνολο. Είναι από τα γλυκά κρασιά, που ένα ποτηράκι αν πιεις ξεχνάς την επιθυμία για γλυκό επιδόρπιο! Αν βέβαια υπάρχει και ένα γλυκό με σοκολάτα γάλακτος ή μία τάρτα φρούτων τότε μιλάμε για ηδονιστικό σύνολο!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: