Τα ‘φρέσκα’ του Μάη και τα κρασιά που τους ταιριάζουν

Τα ‘φρέσκα’ του Μάη και τα κρασιά που τους ταιριάζουν
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Διανύουμε τον πιο ‘καλοκαιρινό’ ανοιξιάτικο μήνα, τον Μάη, αυτόν που έχει ταυτιστεί με τα λουλούδια, τα χρώματα και την εξοχή. Έκανα ένα mini γκάλοπ, ρωτώντας φίλους να μου πουν ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις όταν λέμε την λέξη Μάιος. Εκτός από τα ‘ευκολάκια’ όπως ‘λουλούδια, Άνοιξη και πρωτομαγιά, που τις είπαν σχεδόν όλοι, άκουσα τις λέξεις Eurovision, ‘γιορτή της μητέρας’, ‘πρώτα μπάνια’, ‘Κωνσταντίνου και Ελένης’. Άκουσα όμως αρκετές φορές και τις λέξεις: κεράσια, φράουλες, αρακάς και αγκινάρες, δηλαδή ‘καλούδια’ που είναι αυτή την εποχή φρέσκα και πολύ νόστιμα! Έτσι αποφάσισα να ψάξω τα ‘φρέσκα’ φαγώσιμα του Μάη και να τα παντρέψουμε με απολαυστικά κρασιά! Αν ήμασταν στο Νότιο ημισφαίριο θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και τα πρώτα φρέσκα κρασιά του 2018.

Κεράσια και Φράουλες

Ο Μάης είναι ο μήνας που τα χειμωνιάτικα φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα και τα αχλάδια ‘μπαίνουν’ στο πίσω μέρος του πάγκου και αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα καλοκαιρινά φρούτα. Μπορεί να πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα για τα καρπούζια, τα πεπόνια και τα ροδάκινα, οι φραουλίτσες όμως κατακλύζουν τους πάγκους της λαϊκής ενώ τα κερασάκια έρχονται προς το τέλος του μήνα. Και τι καλύτερο από φρέσκες φράουλες και κεράκια στο μπαλκόνι παρέα με ένα δροσερό και ευχάριστο κρασάκι? Eπιλέγουμε ελαφριά ημίγλυκα και ημιαφρώδη κρασιά, λευκά (Winea Moscato d’ Asti) ή ροζέ (Deus Rosato Ημιαφρώδες), αλλά και ημίξηρα, ήρεμα ροζέ όπως η Άδολη Γης Ροζέ και το Variete Λαλίκου. Αν τώρα θέλουμε να πάμε προς κάποιο ξηρό κρασί θα προσανατολιστούμε προς ένα Μοσχοφίλερο, λευκό (Anosis) ή ροζέ (La Vie en Rose) ή ένα Μοσχάτο (Ψηλές Κορφές).

Αμπελόφυλλα

Ο Μάης είναι η εποχή που τα κλήματα γεμίζουν με φύλλα, τα οποία τώρα στην ‘αρχή’ τους είναι πολύ τρυφερά. Αρκεί να βρούμε μια κληματαριά για να κόψουμε μερικά καταπράσινα μεγάλα φύλλα, για να φτιάξουμε λαχταριστά ντολμαδάκια! Πέρισυ σε επίσκεψη στο Πόρτο Καρράς μας πρόσφεραν ντολμαδάκια με φύλλα από Μαλαγουζιά τα οποία τα συνοδεύσαμε με την Μαλαγουζιά Πόρτο Καρράς και έδεσαν πολύ όμορφα. Εκτός από κρασιά από Μαλαγουζιά για τα, συνήθως λεμονάτα, ντολμαδάκια μπορούμε να επιλέξουμε τα κλασικά πια χαρμάνια του Sauvignon Blanc με το Ασύρτικο (Ηλιοστάλαχτος λευκός) και την Μαλαγουζιά (Πλαγιές Γερακιών Λευκός), αλλά και με οποιαδήποτε ακόμα Ελληνική ποικιλία.

Κουκιά

Ο Μάης είναι και η ‘εποχή’ των κουκιών, ενός λαχανικού που δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλές. Η γιαγιά μου μαγείρευε μόνο το ‘εσωτερικό με ντομάτα και μπόλικο άνιθο. Άλλοι τα μαγειρεύουν γιαχνί ολόκληρα. Με αυτές τις συνταγές που περιέχει ντομάτα, προτείνουμε πλούσια ροζέ κρασιά όπως το Merlin ροζέ ή ο Βυσσινόκηπος, γιατί όχι και ένα φρέσκο ελαφρύ κόκκινο όπως το Μεθέα ερυθρός. Αυτές τις ημέρες στο Facebook και στο Instagram είδαμε πολλές φωτογραφίες από την Μήλο (αν βάλετε το #deliciousmilos θα τις δείτε), όπου τα μαγειρεύουν τηγανητά μαζί με την φλούδα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δοκιμάσει αυτή την συνταγή αλλά τα φαντάζομαι και αυτά με ένα τραγανό ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο (Ακακίες ροζέ) ή με ένα λευκό με αρκετά φυτικά στοιχεία όπως τα Sauvignon Blanc (Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc Fume).

Βασιλικός

Τα γλαστράκια με τον βασιλικό έχουν ήδη πάρει θέση στο μπαλκόνι και στις αυλές μας, και σε λίγο θα μπορούμε να κόψουμε κάποια κλωναράκια για να αρωματίσουμε τα φαγητά μας. Σίγουρα το άρωμα του βασιλικού είναι διαπεραστικό. Ακόμα και μία μικρή ποσότητα αρκεί για να δώσει έναν έντονο αρωματικό χαρακτήρα σε λαδερά, σαλάτες και σάλτσες. Οπότε επιλέγουμε κρασιά με έντονα αρώματα όπως το Sauvignon Blanc (Σαμαρόπετρα), το Μοσχοφίλερο (Μαντινεία Νασιάκος), τα Μοσχάτα (Κτήμα Πατεριανάκη Μοσχάτο Σπίνας) και η Μαλαγουζιά (Μάτσα Μαλαγουζιά). Τώρα που το σκέφτομαι, μήπως να φτιάξουμε και μια μακαρονάδα με πέστο, που είναι το πρώτο πιάτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για βασιλικό? Εύκολη, γρήγορη, χορταστική και πολύ πολύ μυρωδάτη. Σε αυτή την περίπτωση λόγω της παρμεζάνας και του λαδιού, το πιάτο είναι πλούσιο και λιπαρό οπότε εκτός από τον αρωματικό χαρακτήρα θέλουμε και όγκο, που μπορούμε να τον βρούμε σε βαρελάτα Sauvignon όπως το Karipidis Sauvignon Blanc Fume.

Αρακάς

Μπορεί να βρίσκουμε κατεψυγμένο αρακά όλο τον χρόνο στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αλλά μέσα στον Μάη θα βρούμε στις λαϊκές και στα μανάβικα ολόφρεσκο αρακά. Θα μας πάρει λίγη ώρα να τον καθαρίσουμε αλλά είναι σίγουρα πιο νόστιμος από τον κατεψυγμένο! Υπάρχουν συνταγές με ντομάτα αλλά και με λεμόνι. Όπως και να τον μαγειρέψουμε, εκτός από το Sauvignon Blanc (που θα βαρεθήκαμε να το γράφουμε σε αυτό το κείμενο), μπορούμε να επιλέξουμε ένα Βιδιανό (Δουλουφάκης Dafnios Λευκός), μία Μαλαγουζιά (Νέηλυς Μαλαγουζιά) ή μία Βηλάνα (Ριζίτης Λευκός). Τα περισσότερα ροζέ θα ταιριάξουν εύκολα με τον αρακά ενώ αν έχετε έναν αρακά με ντομάτα και θέλετε κόκκινο κρασί διαλέξτε ένα Νεοζηλανδέζικο Pinot Noir (Pinot Noir Cellar Selection). Στην εποχή τους είναι και οι αγκινάρες, τις οποίες πολύ συχνά τις μαγειρεύουμε με αρακά και πάλι θα τις συνδυάσουμε με τα ίδια κρασιά, εξαιρώντας τα κόκκινα.

Κουτσομούρες

Το να ξεχωρίσω ένα μόνο ψάρι που να είναι πιο ‘φρέσκο’ τον Μάη, ήταν λίγο δύσκολο γιατί όλα τα ψάρια μου φαίνονται νόστιμα όλες τις εποχές! Διάβασα, ‘γκούγκλαρα’ και κατέληξα στις κουτσομούρες, οι οποίες αυτή την εποχή είναι πολύ νόστιμες! Για να είμαι σίγουρη πήγα στα δύο ψαράδικα την γειτονιάς μου και εκτός του ότι υπήρχε κουτσομούρα και στα δύο, το επιβεβαίωσαν και οι ιχθυοπώλες. Ένα λαχταριστό ψαράκι (και με προσιτή τιμή αν το συγκρίνουμε με το μπαρμπουνάκι), που το απολαμβάνουμε συνήθως τηγανητό πασπαλισμένο με μπόλικο λεμονάκι. Το τηγάνισμα του προσδίδει λιπαρότητα, την οποία προσπαθούμε να σβήσουμε με το λεμονάκι, αλλά θα βοηθήσει και το κρασί σε αυτό αν επιλέξουμε ένα με ζωηρή οξύτητα. Από λευκά, ένα Ασύρτικο εκτός Σαντορίνης (Plano Ασύρτικο) με λίγο πιο εξωστρεφές προφίλ, μία Ρομπόλα (Vino Di Sasso), ένας Ροδίτης (Φολόη) αλλά και χαρμάνια με παραπάνω από μέτρια οξύτητα (Γένεσις Λευκό, Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός) θα συνοδεύσουν υπέροχα τις κουτσομούρες, μπορούμε όμως να επιλέξουμε και πολλά ροζέ κρασιά, πάλι με αισθητή οξύτητα όπως το Τομή Ροζέ και το Το Μαύρο Πρόβατο Ροζέ.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: