Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα κρασιά που θα πάρουμε μαζί μας μέρος 2ο

Τα κρασιά που θα πάρουμε μαζί μας μέρος 2ο
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ελάχιστες ημέρες απομένουν πια από την Πασχαλιάτικη ‘εξόρμηση’. Ας ελπίσουμε ότι ο καιρός θα έχει βγάλει όλο του άχτι μέχρι το Πάσχα και δεν θα του έχει μείνει άλλη βροχή! Η αν του έχει μείνει να κρατηθεί λιγάκι και να ξαναβρέξει μετά την Πρωτομαγιά. Την προηγούμενη εβδομάδα ‘φορτώσαμε’ τα λευκά κρασιά που θα χρειαστούμε για τις ημέρες του Πάσχα. Τώρα ήρθε η ώρα για τα ροζέ και τα ερυθρά κρασιά! Τα ροζέ κρασιά θα μας είναι ‘χρήσιμα’ και για το Πασχαλινό τραπέζι αλλά και για τα νηστίσιμα (ή όχι) της Μεγάλης Εβδομάδας. Τα ερυθρά κρασιά είναι ‘απαραίτητα’ για το Πασχαλινό τραπέζι αλλά και για τις επόμενες ημέρες που θα προσπαθούμε να καταναλώσουμε τα ‘περισσεύματα’ από το υπερπλούσιο τραπέζι.

Ρόζα

Δεν μπορεί να λείπει από την πιο ‘παραδοσιακή’ γιορτή των Ελλήνων, το πιο παραδοσιακό στιλ κρασιού, αυτό της ρετσίνας. Διαλέγουμε μία ροζέ εκδοχή από την ποικιλία που και αυτή έχει ταυτιστεί με το Πάσχα, το Ξινόμαυρο. Η Ρόζα από το οινοποιείο Κεχρή, θα ταιριάξει με τα όσπρια που θα φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα, με σκορδάτες μελιτζάνες, με την μαγειρίτσα, με ριγανάτα γαρδουμπάκια αλλά και με το αρνάκι του Πάσχα ειδικά αν μαγειρευτεί στον φούρνο.

Granatus 2018

Ένα νοστιμότατο, μυρωδάτο ροζέ κρασί από τον Βασίλη Παπαγιαννάκο είναι ιδανικό για τις γαριδομακαρονάδες (που είμαι σίγουρη ότι όλοι θα φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα), για τις σουπιές με το σπανάκι, για το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι, για τα πρώτα γεμιστά της σεζόν, για τους γίγαντες και για πολλά ακόμα νηστίσιμα εδέσματα! Είναι ιδανικό και για τα ορεκτικά του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και για το τραπέζι της Ανάστασης.

Μπουτάρης - Νάουσσα

Το Ξινόμαυρο ως γνωστόν ταιριάζει πολύ με το πασχαλινό αρνάκι (το ξαναγράψαμε πιο πάνω, θα το γράψουμε και παρακάτω). Το Πασχαλινό τραπέζι είναι συνήθως πολυπληθές και οι ποσότητες κρασιού που χρειαζόμαστε είναι ‘αυξημένες’. Νάουσα σε τιμή κάτω από τα 10 ευρώ με αυτή την ποιότητα δεν υπάρχει (μάλλον) άλλη εκτός από την κλασική Νάουσα Μπουτάρη. Οπότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην επιλογή αυτού του διαχρονικού κρασιού, που η τσέπη μας αντέχει να πιούμε όλο το κιβώτιο.

Aργατία Νάουσα

Το ξαναλέμε, ή μάλλον το ξαναγράφουμε! Οι τανίνες του Ξινόμαυρου και οι οξύτητα του ταιριάζει πολύ με το αρνάκι, είτε είναι στην σούβλα, είτε είναι στην γάστρα ή τον φούρνο. Για αυτό λοιπόν θα μπει και δεύτερη Νάουσα στις αποσκευές μας! Η Νάουσα Αργατία που φέρει την υπογραφή της σπουδαίας Χαρούλας Σπινθηροπούλου, που έχει μελετήσει την συμπεριφορά της ποικιλίας στον αμπελώνα περισσότερο από οποιονδήποτε. Αν βρεθούν στο τραπέζι σας κοκκινιστά γαρδουμπάκια ανοίξτε οπωσδήποτε αυτή την Νάουσα!

Ραψάνη Terra Petra

Δεν θα πάρουμε και τρίτο ερυθρό μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο στις βαλίτσες μας, θα πάρουμε όμως μία Ραψάνη (κατά το ήμισυ Ξινόμαυρο) φτιαγμένη από έναν οινοποιό που γνωρίζει καλά το Ξινόμαυρο, τον Αποστόλη Θυμιόπουλο. Είναι πλούσιο, έχει ωραίες τανίνες και οξύτητα που θα ‘σηκώσει’ το λίπος και τον αρωματικό πλούτο του σουβλιστού αρνιού αλλά και οποιουδήποτε άλλου ‘κοψιδιού’ βρεθεί στο τραπέζι μας τις ημέρες του Πάσχα.

Oenops Limniona

Και η Λημνιώνα είναι μία ποικιλία που μπορεί να κοσμήσει το Πασχαλινό τραπέζι. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας από τα χέρια του Νίκου Καρατζά, που έχει οινοποιηθεί κυρίως σε πήλινους αμφορείς και εστιάζει στην καθαρότητα του φρούτου και την κομψότητα. Εκτός από τον οβελία μπορεί να συνοδεύσει και ερυθρές εκδοχές της μαγειρίτσας αλλά και λαδερά ή ζυμαρικά με μπόλικη ντομάτα.

Γαία S - Syrah & Αγιωργίτικο

Syrah ή Αγιωργίτικο? Αγιωργίτικο ή Syrah? Δύσκολη η απόφαση αφού και οι δύο ποικιλίες θα μπορούσαν να συνοδεύσουν τον οβελία. Θα επιλέξουμε λοιπόν ένα ζουμερό και απολαυστικό χαρμάνι αυτών των δυο αγαπημένων σταφυλιών, από την Γαία, που είναι σίγουρο ότι θα απογειώσει το καπνιστό και λιπαρό αρνάκι στην σούβλα αλλά και το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι μας.

Τετράμυθος Μαύρο Καλαβρυτινό

Εκτός από την Κυριακή του Πάσχα ή μετά την Ανάσταση, μπορεί να χρειαστούμε και ένα ερυθρό κρασί για την μεγάλη εβδομάδα! Για την περίπτωση που δεν νηστεύουμε και επιλέξουμε κρέας, για τα ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες αλλά και για πιάτα θαλασσινών όπως το χταποδάκι ή τα ψάρια πλακί. Είναι ιδανικό κρασί και για ένα αρνάκι γεμιστό στο φούρνο! Και για τις πίτσες που θα παραγγείλουμε την Δευτέρα του Πάσχα γιατί μπουχτίσαμε το κρέας!


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: