Τα κρασιά που θα πιούμε με ότι βγαίνει από το περιβόλι

Τα κρασιά που θα πιούμε με ότι βγαίνει από το περιβόλι
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Θυμάμαι στο χωριό τέτοια εποχή, όταν ήμασταν μικρά περιμέναμε πως και πως την γιαγιά να γυρίσει από το περιβόλι, για να μας φέρει τα πράσινα τρυφερά ρεβίθια, τα ξυλάγγουρα, τα κρατσανιστά αγγουράκια αλλά και τα καλαμπόκια. Έφερνε και άλλα καλούδια, αλλά τότε δεν έδινα καμία σημασία σε αυτά! Πέρασαν αρκετά χρόνια για να εκτιμήσω την αξία και την νοστιμιά των φρέσκων ‘home made’ ζαρζαβατικών. Χαζεύοντας τώρα στο facebook παρατηρώ ότι αρκετοί ‘φίλοι’ μας δείχνουν με καμάρι την σοδειά τους, από τον δικό τους κήπο-μποστάνι, είτε είναι στην αυλή του εξοχικού, στο σπίτι τους ή ακόμη και σε ταράτσες ή μπαλκόνια και μπορώ να πω ότι ζηλεύω!

Εντάξει, φτάνουν τα ‘ρομαντικά’ της εισαγωγής! Η αλήθεια είναι ότι λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την δυνατότητα, τον χρόνο και τον χώρο να έχουν το δικό τους περιβόλι! Για εμάς τους υπόλοιπους αρκεί μία βόλτα στην λαϊκή! Θα τα βρούμε όλα, φρέσκα και οικονομικά αυτή την εποχή.

Έχουμε λοιπόν, φρέσκες πατάτες, ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες πιπεριές, φασολάκια, μπάμιες, κουκιά, παντζάρια, αμπελοφάσουλα και βλίτα. Ίσως ξεχνάω και κάποια. Υλικά με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε αμέτρητα και πεντανόστιμα φαγητά! Λογικά σε κάποια γωνίτσα θα υπάρχει φρέσκος δυόσμος, μαϊντανός και άνηθος, οπότε τα φαγητά μας θα γίνουν ακόμα πιο μοσχομυριστά. Σε αυτό το κείμενο λοιπόν, θα ‘μαγειρέψουμε’ μόνο με λαχανικά. Χωρίς πρωτεΐνη από κρέας ή ψάρια, ούτε και με άλλα θαλασσινά, παρά μόνο με ότι μπορεί να μας χαρίσει η γη αυτή την περίοδο! Το μόνο που λείπει για να έχουμε ένα ‘πλήρες’ γεύμα είναι η φέτα, το ψωμάκι και φυσικά (ερχόμαστε στο στοιχείο μας!!!) το κρασί, για το οποίο θα σας δώσουμε πολλές επιλογές!

Στην κατσαρόλα…

Ίσως το πιο συχνό φαγητό που μπαίνει στην κατσαρόλα αυτή την εποχή να είναι τα φασολάκια! Μαζί με κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά και μπόλικο λαδάκι. Το πιάτο αυτό έχει αρκετά φυτικό χαρακτήρα, οξύτητα από την ντομάτα και λιπαρότητα από το λάδι. Αναζητάμε λοιπόν λευκά και ροζέ κρασιά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στα λευκά ένα Sauvignon Blanc από Ελλάδα, όπως το Αβαντίς Sauvignon Blanc ή από τον διεθνή αμπελώνα όπως το Greywacke - Sauvignon Blanc αλλά και ένα χαρμάνι του όπως το Φεγγίτες λευκός θα ήταν ιδανικές επιλογές καθώς και ένα ροζέ από Ξινόμαυρο όπως οι Ακακίες Κυρ Γιάννη ή το ολοκαίνουριο L’ Esprit du Lac.

Εκτός από τα φασολάκια έχουμε και τις μπάμιες, ένα ζαρζαβατικό με περίεργη υφή, που έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και φανατικούς φίλους, που σίγουρα χρειάζεται ‘καπάτσα’ μαγείρισσα να ξέρει να το μαγειρεύει καλά! Δεν θα λέγαμε όχι στα κρασιά που ήπιαμε με τα φασολάκια, αλλά εδώ θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και ένα ελαφρύ φρέσκο κόκκινο κρασί όπως το Ορεινός Ήλιος ερυθρός ή το Δάφνιος ερυθρός. Τα ίδια κρασιά που συνδυάσαμε τα φασολάκια θα μας κάλυπταν και στην περίπτωση που το μενού έχει κουκιά, αλλά θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και το Δαφνί Λυραράκη ή ένα Ροδίτη (Τετράμυθος λευκός). Και πριν τελειώσουμε με τα φαγητά κατσαρόλας, θα βγάλουμε από τα κολοκυθάκια τα λουλούδια τους, θα τα γεμίσουμε με ρύζι και μυρωδικά και θα φτιάξουμε λεμονάτους κολοκυθοκορφάδες για να τους απολαύσουμε με μία Μαλαγουζιά (Πόρτο Καρράς Μαλαγουζιά), μία Ρομπόλα (Ρομπόλα Gentilini) αλλά και μία Βηλάνα (Ρηζίτης λευκός).

Στο τηγάνι…

Το τηγάνι είναι η εύκολη λύση το καλοκαίρι και αν και δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος δύσκολα αντιστεκόμαστε σε κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές τηγανητές αλλά και σε κολοκυθοκεφτέδες ή ντοματοκεφτέδες που έχουν θέση συχνά στο τραπέζι μας. Το τηγάνισμα, όπως έχουμε ξαναγράψει, προσθέτει λιπαρότητα, οπότε θέλουμε κρασιά που να έχουν αν όχι υψηλή οξύτητα, τουλάχιστον παραπάνω από μέτρια. Η Ρομπόλα, η Βηλάνα και ο Ροδίτης είναι και πάλι ωραίες επιλογές, όπως και ένα Ασύρτικο, κατά προτίμηση εκτός Σαντορίνης (Chateau Julia Ασύρτικο) αλλά και μία ρετσίνα όπως η Ρετσίνα Παπαγιαννάκος. Να μην ξεχάσουμε και τις τηγανητές πατάτες που όταν είναι φρέσκες και καλοτηγανισμένες και συνοδεύονται από λίγη φέτα είναι από τα πιο λαχταριστά φαγητά που μπορούμε να έχουμε στο τραπέζι μας! Όλα τα κρασιά που επιλέξαμε για τα υπόλοιπα τηγανητά λαχανικά θα ταιριάξουν όμορφα, καθώς και μία Ντεμπίνα (Primus Ζίτσα).

Στις σαλάτες…

Ίσως τον χειμώνα, μία σαλάτα δύσκολα να αποτελέσει ένα κυρίως γεύμα, όμως αυτή την εποχή ακόμα και οι πιο ‘καλοφαγάδες’ συχνά προτιμούν μία σαλάτα για ένα ελαφρύ γεύμα, με αποκορύφωση την χωριάτικη. Το Sauvignon Blanc (Ergo Κτήμα Λαντίδη) και τα χαρμάνια του (Ηλιοστάλαχτος λευκός) είναι και πάλι ιδανικές επιλογές, αλλά θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε και ένα Σαββατιανό (Μυλωνάς Σαββατιανό) ή οποιοδήποτε ζωηρό ροζέ (Τομή Ροζέ). Σε αυτά τα κρασιά θα μείνουμε και για φρεσκοβρασμένα κολοκυθάκια, βλίτα και αμπελοφάσουλα εκτός και αν είναι πασπαλισμένα με πολύ ξίδι, που ίσως θα πρέπει να δούμε την επιλογή του τσίπουρου. Αν επιθυμήσετε ένα κόκκινο κρασί και ιδιαίτερα ένα Pinot Noir δοκιμάστε να το πιείτε με μία παντζαροσαλάτα ή γενικότερα με ένα πιάτο βασισμένο στο παντζάρι. Η γλυκιά γεύση του παντζαριού και ο γήινος χαρακτήρας του δένει πολύ όμορφα με το Pinot Noir, είτε πάμε προς Βουργουνδία μεριά (Côte de Beaune, Drouhin), προς Νέα Ζηλανδία (Pinot Noir Cellar Selection) ή μείνουμε Ελλάδα (Κτήμα ΑΛΦΑ - Pinot Noir).

Στο ταψί..

Ας έρθουμε τώρα στα φαγητά που ‘ρίχνουμε’ στον φούρνο, με τα συχνότερα να είναι το μπριάμ, το ιμάμ ή το τουρλού, όπως το λέμε όταν ρίχνουμε ότι έχει ο κήπος μέσα, αλλά και τα υπέροχα γεμιστά! Όλα αυτά μαγειρεύονται με ντομάτα, κρεμμύδι, αρκετό λάδι και μυρωδικά. Εδώ σαν πρώτες επιλογές προτείνω τραγανά ροζέ κρασιά όπως ο Βυσσινόκηπος ή το Chateau Nico Lazaridi. Σε όσα πιάτα υπάρχει έντονο το στοιχείο της πιπεριάς, το Sauvignon Blanc (τι πρωτότυπο…) θα δέσει όμορφα όπως και κρασιά από Μαλαγουζιά (Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου). Για τα πιάτα όπου επικρατεί η μελιτζάνα μπορούμε να επιλέξουμε και φρέσκα ερυθρά κρασιά, με αρκετή οξύτητα και βελούδινες τανίνες όπως η Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη) ή ένα δροσερό Αγιωργίτικο (Αμπέλου ιδέα ερυθρός).

Η μελιτζάνα είναι ένα από τα ζαρζαβατικά που μπαίνει συχνά στον φούρνο και της έχουμε αφιερώσει ένα ολόκληρο κείμενο, προτείνοντας κρασιά για όλες τις παραλλαγές. Οπότε για περισσότερες επιλογές για πιάτα με μελιτζάνα, ανατρέξτε σε αυτό.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: