Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τα whisky, είναι υπεράνω λογικής. Έχουμε περιγράψει επανειλημμένα την κατάσταση. Τα περισσότερα whisky έχουν διπλασιάσει την αξία τους μέσα σε ένα, το πολύ ενάμιση χρόνο. Είναι όμως άλλο αυτό, και άλλο είναι να βλέπουμε μπουκάλια που πριν δυο μήνες πουλιόνταν για 250 λίρες, τώρα να πιάνουν εύκολα τις 500. Αναφέρομαι κυρίως στα Macallan, για να δείτε τι γίνεται με αυτά, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο Macallan Mania. Το θέμα όμως είναι, ότι ενώ μέχρι τώρα, τα παλιά Macallan είναι αυτά που έπιαναν τις υψηλές τιμές, τώρα σαν προσθήκη έχουμε και τα καινούρια. Αλλά δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο αποστακτήριο που τραβάει το κάρο. Χαμός γίνεται και με τα γιαπωνέζικα, κυρίως με αυτά των μεσαίων τιμών, αφού τα ακριβά Karuizawa φαίνεται πως κολλάνε προς το παρόν. Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ξεκινάω με τη Γκλασκώβη, μιλώντας για δημοπρασία που τελείωσε την περασμένη Κυριακή, μιλάμε πάντα για διαδικτυακή δημοπρασία. Εδώ ήταν από την αρχή δυο οι μνηστήρες για την πρωτιά, οι υπόλοιποι ήταν πολύ μακριά. Νικητής το Macallan 47 ετών, έκδοσης 1951. Πωλήθηκε για 26000 λίρες - πριν 3 μήνες μιλούσαμε για 12 χιλιάρικα, για αυτό το μπουκάλι. Τη μέρα που βγήκε από το αποστακτήριο για πώληση, η τιμή ήταν 3 χιλιάρικα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Και που να δείτε παρακάτω. Στη δεύτερη θέση το Macallan 31 ετών έκδοσης 1970. Έπιασε 21 χιλιάδες. Παρακάτω είχαμε ένα θρύλο, διότι θρύλος είναι το Largiemeanoch 12 ετών έκδοσης 1967. Έπιασε 15 χιλιάρικα. Θα μου πείτε, που είναι τα ακριβά Bowmore, δεν είχε από αυτά? Πώς δεν είχε. Το Largiemeanoch είναι Bowmore, με παλιά ονομασία. Είναι και αυτό μέσα στο Πάνθεον, με τα σπουδαιότερα μπουκάλια όλων των εποχών, μαζί με τα άλλα τρία που ανέφερα στο προηγούμενο άρθρο για τα νέα της αγοράς. Αμέσως μετά, αλλά πολύ μακριά σαν ποσό, είχαμε δυο Karuizawa, ενα του 1983 σε single cask, ως συνήθως για το αποστακτήριο και μια Geisha 35 ετών, με 7 χιλιάρικα και τα δυο. Αμέσως μετά, το μπουκάλι που θα μπορούσε εύκολα να χτυπήσει πρωτιά, αλλά δεν είχε κουτί και έπεσε δραματικά η αξία του. Η πρώτη έκδοση του Glenfiddich 50 ετών, πωλήθηκε για 6 χιλιάρικα. Πάντως και χωρίς κουτί, πολύ λίγα μου φαίνονται, κανονικά πωλείται για 17. Μιας και είπα 17, θυμήθηκα κάτι που ξέχασα ενδιαμέσως. Τόσα χιλιάρικα χρειάστηκαν για να αλλάξει χέρια ένα ακόμη Macallan, αυτό των 40 ετών, έκδοσης 2017. Πριν ένα χρόνο που βγήκε προς πώληση από το αποστακτήριο, κόστιζε 6 χιλιάρικα και πριν δυο μόλις μήνες 12 χιλιάρικα. Συνεχίζω από εκεί που είχα τελειώσει πριν την παρένθεση, δηλαδή από τα Karuizawa. Αμέσως πιο κάτω από αυτά, μετά από πολλά χρόνια, κάποια εμφάνιση για τα Glenmorangie. Είχαμε λοιπόν, δυο Glenmorangie Pride, τα οποία πωλήθηκαν για 5200 και 5000 αντιστοίχως. Γενικώς, είχαμε πάλι μεγάλα ποσά, τα οποία όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που είδαμε την επόμενη μέρα σε άλλη δημοπρασία...

...στο Perth της Σκωτίας, το διευκρινίζω γιατί έχει και η Αυστραλία Perth.Εδώ έγινε πάλι της κακομοίρας. Φαβορί πριν την εκκίνηση, ήταν το Port Ellen 12 ετών, έκδοσης 1980, το οποίο λανσαρίστηκε για την επίσκεψη την Βασίλισσας Ελισάβετ στο αποστακτήριο, εκείνη τη χρονιά. Υπολογιζόταν οτι θα πιάσει 25 με 28 χιλιάδες. Έπιασε τελικά 50 χιλιάδες, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσει. Διότι το Macallan 50 ετών, έκδοσης 2018, πωλήθηκε για το απίστευτο ποσό των 56000 λιρών, μιλάμε δηλαδή για πάνω από 62000 ευρώ. Πριν δυο μήνες έπιασε ακριβώς το ίδιο μπουκάλι 28000 λίρες. Επίσης 50000 στην τρίτη θέση έπιασε και η τριλογία των Bowmore, δηλαδή, Black, White και Gold. Πιο κάτω είχαμε πάλι μια τριάδα με τρία Black Bowmore, με 40 χιλιάρικα και μετά δυο ακριβά Karuizawa με πάνω από 20 χιλιάδες. Παρακάμπτω τα υπόλοιπα που ήταν ενδιάμεσα και πάω παρακάτω σε πολύ ειδική περίπτωση. Πριν καμιά σαρανταριά μέρες, δεν θυμάμαι ακριβώς, χρειάστηκε να επιστρατευτεί η τροχαία, για να βάλει σε τάξη τους οδηγούς και τα αυτοκίνητα που μαζεύτηκαν έξω από το Macallan. Ο λόγος αυτής της συγκέντρωσης, ήταν οτι τη συγκεκριμένη μέρα θα έβγαιναν οι φιάλες της καινούριας επετειακής έκδοσης του αποστακτηρίου, με το όνομα Genesis. Πωλήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο, προς 500 λίρες η μία. Το ίδιο βράδυ στο Ebay, βγήκαν για 1500 λίρες, αλλά στη δημοπρασία για την οποία μιλάμε, πωλήθηκαν κάμποσες φιάλες για πάνω από 4000 λίρες. Δεν γράφω τίποτα άλλο.

Τόσα λεφτά για whisky, μάλλον δεν θα μπορέσω ποτέ να δώσω. Όμως ένα δεκάρι Springbank θα το ανοίξω.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: