Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα πάμε να ρίξουμε την καθιερωμένη ματιά στην κίνηση της αγοράς whisky, ενα από τα αγαπημένα θέματα αυτής της στήλης .Ας πάμε λοιπόν να τα δούμε αναλυτικά.

Σαν γενικό συμπέρασμα από αυτά που είδα αυτό το μήνα, θα έλεγα οτι οι πολύ ψηλές τιμές, πήγαν ακόμη πιο ψηλά, ενώ οι μεσαίες και οι ακόμη χαμηλότερες, πήγαν πιο χαμηλά από το συνηθισμένο.

Θα ξεκινήσω με τη Γλασκώβη, σε δημοπρασία που τελείωσε την Κυριακή 8 Απριλίου. Εδώ θα έλεγα οτι είχαμε μεγάλη έκπληξη και νικητή που δεν ήταν αναμενόμενος. Στα 15 και βάλε χρόνια που ασχολούμαι με το σπορ, δεν θυμάμαι ποτέ να έχει κερδίσει κάποια δημοπρασία το Glenlivet. Και ναι μεν το Glenlivet είναι ένα ποιοτικό αποστακτήριο, όπως αναφέρω και στο σχετικό άρθρο, ωστόσο δεν συγκαταλέγεται στα βαριά χαρτιά του χρηματιστηρίου του whisky. Αποτέλεσε λοιπόν μεγάλη έκπληξη όταν πωλήθηκε για 32000 ένα Glenlivet 70 ετών παλαίωσης και έκδοσης 1943, ανεξάρτητης εμφιάλωσης Gordon Mac Phail. Η πρόβλεψη ήταν για 20 με 25 χιλιάρικα και ο μόνος λόγος που φαντάζομαι για το ποσό που έπιασε, είναι οτι φτιάχτηκε εν μέσω δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Τέλος πάντων, ήταν ο νικητής, ενώ το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση, έμεινε στη δεύτερη με 30000 λίρες. Μιλάμε για παλιό Bowmore και συγκεκριμένα φιάλη έκδοσης 1965 και παλαίωσης 52 ετών. Πολύ πιο πίσω είχαμε Macallan επίσης από το 1965 και παλαίωσης 36 ετών, από τη διάσημη σειρά Fine and Rare. Η φιάλη αυτή άλλαξε χέρια για 21000 λίρες. Και πιο μετά τρία μπουκάλια με το ίδιο ποσό, δηλαδή 17000. Το ένα ήταν Mortlach 75 ετών, έκδοσης 1939 και εμφιάλωσης Gordon Mac Phail. Το δεύτερο ήταν Black Bowmore και το τρίτο με την ίδια τιμή όπως προείπα, ήταν ο μονόχρωμος Joker από τη σειρά με τα τραπουλόχαρτα του Hanyu.

Και αφού μιλάω για Ιαπωνία, να πω οτι είχαμε πάρα πολλά Karuizawa με ποσά από 2 μέχρι 9 χιλιάρικα, χωρίς όμως να έχουμε κάποιο τεράστιο νούμερο. Και φυσικά και πάλι ένα σωρό Macallan από 1000 μέχρι 5000 και καμιά δυο περιπτώσεις με ακριβότερα κομμάτια, σαν αυτό που είπα πριν. Οι υπόλοιποι πολύ χαμηλά, με εξαίρεση την κορυφαία επίσημη εμφιάλωση όλων των εποχών για το Laphroaig και συγκεκριμένα την έκδοση του 1974 και 31 ετών παλαίωσης. Μπουκάλι θρύλος, που με ευλόγησε κάποτε ο Θεός να δοκιμάσω, τότε βέβαια που κόστιζε 200 ευρώ.

Πάμε τώρα στην αμέσως επόμενη ημέρα, όπου και προκλήθηκαν εγκεφαλικά από τις τιμές.

Νικητής όπως αναμενόταν ήταν το Macallan 72 ετών, σε επίσημη εμφιάλωση της σειράς Genesis σε κρύσταλλο Lalique. Πωλήθηκε για 83000 λίρες. Μιας και μιλάω για Μacallan Genesis, πρέπει να ομολογήσω οτι διασκέδασα αρκετά με αυτά. Αυτά που πληρωνόντουσαν πέντε χιλιάρικα, τώρα πάνε με το ζόρι 1800 λίρες. Είναι αυτά που λέω, οτι δηλαδή πρέπει να το ξέρεις καλά το κόλπο, αλλιώς θα χάσεις λεφτά. Στη δεύτερη θέση ο επίσης αναμενόμενος δεύτερος, δηλαδή το Macallan 52 ετών, για 60500 λίρες. Με τα πολλά, είχαμε κι ένα Karuizawa που έπιασε πολλά. Ήταν στην τρίτη θέση το Karuizawa 48 ετών, έκδοσης 1964, το οποίο πωλήθηκε για 32000 λίρες. Και λίγες μόνο λίρες πιο κάτω, το ακριβό Port Ellen 12 ετών, σε επετειακή έκδοση για την επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στο αποστακτήριο. Και ακόμη λίγες λίρες πιο λίγο, το ίδιο Bowmore με αυτό το πανάκριβο της Γκλασκώβης. Εμάς όμως μας άρεσαν πολύ δυο Springbank. To πρώτο ήταν το κλασικό δωδεκάρι 100 proof από τη δεκαετία του 80, το οποίο θεωρείται κατά πολλούς το κορυφαίο whisky ολων των εποχών και το δεύτερο ήταν το επίσης κλασικό West Highland Malt από το 1966, σε ηλικία αποστάγματος 24 ετών και βέβαια σε single cask καθώς επίσης και σε cask strength. Πληρώθηκαν 13500 και 5205 αντιστοίχως.

Χρειάζομαι αποσυμπίεση. Ένα δωδεκάρι Balvenie θα βοηθήσει.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: