Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πειραιάς, 10 Αυγούστου 2019, ώρα έξι και μισή το απόγευμα. Στο λόφο της Καστέλλας, το μόνο που ακούγεται αυτή τη στιγμή είναι ο ήχος από μερικά τζιτζίκια, ενώ για τροχοφόρο ούτε λόγος. Τουλάχιστον εδώ και τρεις ώρες , δεν έχει τσουλήσει ρόδα στη γειτονιά μου. Απίθανη η διαμονή εντός των τειχών αυτές τις μέρες και θα είναι ακόμη καλύτερα την επόμενη εβδομάδα. Θα βάλω κάτι ελαφρύ να πίνω, και θα ξεκινήσω το σημερινό άρθρο. Νομίζω ένα δωδεκάρι Cragganmore είναι καλό για αυτή την ώρα, το βραδάκι βλέπουμε. Λοιπόν, τώρα θα ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Δεν ξέρω αν φταίει ο μήνας που διανύουμε, γεγονός πάντως είναι, οτι η κίνηση ήταν λίγο υποτονική στις δημοπρασίες του εξωτερικού.Μάλιστα παρατήρησα οτι έλειπαν πάρα πολλά από τα βαριά χαρτιά και μάλλον δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Για να ρίξουμε μια ματιά.

Ξεκινάω από τη Γκλασκώβη, όπου αυτή τη φορά δεν είχαμε πού μεγάλα νούμερα. Είχαμε πάρα πολλά ακριβά Macallan, αλλά έλειψαν τα αντίστοιχα Bowmore και Karuizawa. Νικητής ήταν ένα Macallan από τη σειρά Fine and Rare. Παραγωγή 1952, παλαίωση 49 χρόνια και τιμή στην οποία πωλήθηκε 32000 λίρες. Αμέσως μετά είχαμε πάλι Macallan, ξανά από την ίδια σειρά, που όπως είπαμε και στο παρελθόν, πιάνουν αυτές τις τιμές επειδή είναι single cask. Το συγκεκριμένο ήταν παραγωγής 1978, με την παλαίωσή του να κυμαίνεται στα 39 χρόνια και την τιμή του να φτάνει στις 19000 λίρες. Παρεμπιπτόντως, η λίρα έχει πάρει τρομερό κατήφορο, κάτι που κάνει ακόμη πιο αδικαιολόγητες τις χαμηλές τιμές που πουλήθηκαν, κυρίως τα μεσαία και μικρά μπουκάλια. Πιο κάτω πάλι Macallan, πάλι από την ίδια σειρά, από το 1951 αυτή τη φορά και με τιμή 16000 λίρες. Και πιο κάτω, ένα Macallan, που αυτή τη φορά δεν ήταν Fine and Rare, αλλά ήταν απλώς 40 ετών, κάτι που όμως δεν το εμπόδισε να χτυπήσει 15000 λίρες. Τα Karuizawa απολύτως τίποτα και με κάποια ακριβά κομμάτια να μένουν απούλητα, ενώ αντιθέτως τα πήγαν πολύ καλά τα περίφημα τραπουλόχαρτα του Hanyu. Για παράδειγμα, είχαμε 8500, 8500 και 7500 λίρες αντιστοίχως, για βαλέ, ρήγα και μονόχρωμο τζόκερ αντιστοίχως. Κατά τα άλλα, όλοι οι υπόλοιποι σοβαροί παίκτες, δηλαδή, Ardbeg, Bowmore, Balvenie, Laphroaig, Springbank, σε πολύ χαμηλές πτήσεις.

Πάμε τώρα σε άλλη διαδικτυακή δημοπρασία, όπου εδώ ήταν καλύτερη κατάσταση, μόνο όμως ως προς τα ακριβά, αφού στα μεσαία και μικρά, ήταν ακόμη χειρότερα. Εδώ είχαμε μεγάλη μάχη για το νικητή, όπως ήταν αναμενόμενο από την αρχή. Τελικά κι εδώ επικράτησε το Macallan, αυτή τη φορά με φιάλη 52 ετών παλαίωσης, η οποία άλλαξε χέρια για 56000 λίρες. Πολύ κοντά και το πολύ σπάνιο Yamazaki 35 ετών, με 53500 λίρες που δεν κατάφερε τελικά να κλέψει τη νίκη. Αμέσως μετά, αλλά πολύ μακριά σε ποσό, είχαμε ένα Bowmore 50 ετών, παραγωγής 1961, το οποίο έπιασε αισίως τις 30500 λίρες. Και πάρα πολύ ψηλά βρίσκουμε πάλι τη σειρά Fine and Rare για λογαριασμό του Macallan, αυτή τη φορά παραγωγής του 1968 και με παλαίωση 34 χρόνια. Η τιμή ήταν 27000 λίρες, ενώ λίγο πιο κάτω είχαμε τελικά κι ένα ακριβό Karuizawa 50 ετών, με 25500 λίρες. Αυτό το μπουκάλι που λαχτάρησα όμως πιο πολύ από όλα, ήταν το Balvenie Vintage Cask 1951, με 45 χρόνια παλαίωση, αλλά δεν έχω 13000 λίρες για να το αγοράσω.

Οπότε θα πιω τώρα ένα Balvenie 12 ετών και θα είμαι και πολύ ευχαριστημένος.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: