Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μα το θεό, σπάω πολύ πλάκα. Κάποιοι φαίνεται οτι τα μάθανε πολύ καλά και νομίζουν οτι γνωρίζουν το σπορ, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανείς στην υδρόγειο που να πει οτι το ξέρει καλά και όντως να το ξέρει. Όταν υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να πάνε στραβά σε μια δημοπρασία, πως είναι δυνατόν να επενδύουμε κάπου με σιγουριά? Διάφοροι εξυπνάκηδες λοιπόν, πήγαν κι έβαλαν τα λεφτά τους σε Macallan Genesis, και νόμιζαν οτι τα έχουν ασφαλή στην τράπεζα, μόνο και μόνο επειδή τον Ιούνιο που μας πέρασε άνοιξε τις πύλες του το νέο αποστακτήριο και τα συγκεκριμένα μπουκάλια θα έπαιρναν αξία επειδή αφορούσαν στον εορτασμό του γεγονότος. Έγινε λοιπόν ουρά χιλιομέτρων έξω από το αποστακτήριο, με αποτέλεσμα να έρθει η τροχαία για να τους βάλει σε μια τάξη. Αγοράσανε λοιπόν 500 λίρες το πρωί και πούλησαν 2500 το βράδυ. Μέχρι εδώ καλά. Από εκεί και μετά όμως, έφτασε να πωλείται η φιάλη για 5000 λίρες και κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι δικοί μας, θεώρησαν σωστό να βάλουν λεφτά εκεί. Ώσπου προχτές με 1500 λίρες έβρισκες όσα μπουκάλια ήθελες .Μην νομίζετε οτι τα ξέρετε όλα. Τίποτα δεν ξέρετε, και πρώτος από όλους που δεν ξέρουν τίποτα, είμαι εγώ. Πάμε να δούμε

Τα νέα της αγοράς

Στη Γκλασκώβη, το αποτέλεσμα ήταν προαποφασισμένο, αφού δεν υπήρχε αντίπαλος για το Macallan 52 ετών. Τιμή πώλησης 52000 λίρες και έτη φωτός μακριά το κλασικό Karuizawa 50 ετών, κατασκευής 1965. Αυτό άλλαξε χέρια για 19000 λίρες. Μας άρεσε πάρα πολύ, έστω κι αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αγοράσουμε, το επόμενο μπουκάλι. Πρόκειται για το Dalmore 43 ετών, κατασκευής 1968, με την ιδιαιτερότητα οτι είχε πάνω του την υπογραφή του καλλιτέχνη Richard Paterson. Τιμή πώλησης ήταν οι 12000 λίρες. Πολύ μακριά είχαμε ένα από τα τραπουλόχαρτα του Hanyu με 7000 λίρες, ενώ αμέσως μετά ένα από τα κορυφαία whisky όλων των εποχών. Brora 22 ετών 1972, από την θρυλική σειρά Rare Malts Selection. Τιμή πώλησης 5000 λίρες. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία των Bowmore από τις πρώτες θέσεις, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή Laphroaig, Port Ellen, Balvenie, Ardbeg, Springbank, σε χαμηλές πτήσεις.

Και την επόμενη μέρα, είχαμε ολοκληρωτική επικράτηση των Macallan, σε τέτοιο βαθμό ώστε από τις 20 πρώτες θέσεις, κατέλαβαν τις 17, με μοναδικές εξαιρέσεις Balvenie, Bowmore και Karuizawa. Οι επτά πρώτες φιάλες ήταν Macallan, με νικητή το Lalique των 72 ετών, το οποίο άλλαξε ιδιοκτήτη για 80000 λίρες, ενώ το μπουκάλι που μας ξετρέλανε ήταν άλλο. Balvenie 50 ετών του 1937, σε ασυνήθιστο σχήμα για Balvenie, και τιμή 21000 λίρες. Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, που λέει κι ο Σαίξπηρ, το οποίο θα παραμείνει όνειρο, εκτός κι αν κερδίσω το Τζόκερ.

Το οποίο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά λίγο δεκατεσσάρι Clynelish που περίσσεψε από τις προάλλες, μπορώ να το πιω.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: