Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό που υπάρχει γύρω μας, φαίνεται πως ο κόσμος αγοράζει και πουλάει whisky. Για πάμε κι εμείς να ρίξουμε μια ματιά στα

Νέα της αγοράς

Ξεκινάμε απο τη Γκλασκώβη και τη δημοπρασία που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα οτι δεν είχαμε πολύ υψηλές τιμές. Κι απο τη στιγμή που έλειπαν τα ακριβά Bowmore, τα Macallan και τα Karuizawa μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Νικητής αναδείχτηκε το Macallan Select Reserve παρασκευής 1948 και ηλικίας 51 ετών. Ο τυχερός που το απέκτησε δαπάνησε 14000 λίρες. Πολύ κοντά βρέθηκαν δυο απο τις διάσημες γκέισες του Karuizawa, με τιμές 13500 και 12500 λίρες αντιστοίχως. Κατά τα άλλα, πάρα πολλά Macallan γύρω στα δυο με τρια χιλιάρικα, και πέραν τούτου ουδέν. Οι υπόλοιποι σοβαροί παίκτες, δηλαδή Bowmore, Laphroaig, Ardbeg, Springbank και λοιποί συγγενείς και φίλοι, σε χαμηλές πτήσεις.

Τα πιο ενδιαφέροντα συνέβησαν σε άλλη δημοπρασία λίγες μέρες μετά. Πριν λίγο καιρό, το Macallan κυκλοφόρησε μια σειρά με το όνομα Red Collection. Η σειρά έχει φιάλες με ηλικίες απο 50 μέχρι 78 ετών. Για να είμαι ειλικρινής, δεν κοίταξα καθόλου τις τιμές που βγήκε το site του αποστακτηρίου, άρα δεν ξέρω και πόσο κόστιζε η έκδοση των 60 ετών. Αυτό όμως που ξέρω, είναι οτι κάποιος μερακλής πήρε πουλώντας το συγκεκριμένο την περασμένη Δευτέρα, 122 ολόκληρα χιλιάρικα. Και μιας και μιλάμε σε λίρες, το ποσό αυτό μεταφράζεται σε λίγο πάνω απο 136000 ευρώ. Τι μπορώ να πω μετά απο αυτό? Θα πω οτι στη δεύτερη θέση βρέθηκε το αδελφάκι του των 50 ετών, με 52000 λίρες. Απο Ιαπωνία, βρέθηκε ένας μονόχρωμος τζόκερ απο την τράπουλα του Hanyu , που άλλαξε χέρια για 37000 λίρες. Τα Bowmore λείπανε κι εδώ, και η επικράτηση των Macallan ήταν ολοκληρωτική, μιας και βρέθηκαν πάνω απο δέκα στην πρώτη εικοσάδα. Αυτό που άρεσε σε εμάς όμως ήταν άλλο. Το οποίο άλλο, απο πολλούς γνώστες του αντικειμένου, θεωρείται το καλύτερο whisky όλων των εποχών. Κι αν όχι το καλύτερο, τουλάχιστον στα πέντε καλύτερα απο καταβολής whisky. Μιλάμε για το Springbank 12 ετών σε original εμφιάλωση, για λογαριασμό όμως του Silvano Samaroli τη δεκαετία του ογδόντα. Τιμή 18000 λίρες. Κι αν ακόμη είχα λεφτά, αυτό θα αγόραζα κι όχι το Macallan.

Στο μεταξύ θα πιω λίγο δεκαράκι Ardbeg για να μου φύγει η ζαλάδα, και θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα.

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: