Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα νέα της αγοράς

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Με μια μικρή καθυστέρηση, θα ρίξω την καθιερωμένη ματιά στις αγορές whisky του εξωτερικού. Στο μεταξύ θα βάλω κάτι να πίνω, για να μην γράφω ξεροσφύρι. Ένα dram από το πολυαγαπημένο μας Cragganmore Distillers Edition, και φύγαμε να δούμε

Τα νέα της αγοράς

Κάπως παράξενη μου φάνηκε αυτή η παρτίδα. Για παράδειγμα θα πάρω τη Γκλασκώβη. Εδώ απουσίασαν τα ακριβά Bowmore, κάτι που είχε αποτέλεσμα την εύκολη επικράτηση των Macallan, αφού έλειπαν και τα πολύ βαριά Karuizawa. Νίκησε εύκολα ένα Macallan από τη σειρά Red Collection. Ηλικία 50 έτη και τιμή 42000 λίρες, μάλλον χαμηλή θα έλεγα σε σχέση με τα χάλια που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Στη δεύτερη θέση είχαμε μια γκέισα του Karuizawa. Ηλικία 36 ετών και τιμή 16000 λίρες. Και στην τρίτη θέση πάλι γιαπωνέζικο, όχι όμως Karuizawa, ούτε Hanyu αλλά Yamazaki. Πρόκειται για το κλασικό κομμάτι του 1984, το οποίο πωλήθηκε για 10000 λίρες. Αν θυμάμαι καλά, ήταν το 2010 ή το 2011, όταν ψηφίστηκε το κορυφαίο whisky στον κόσμο στα World Whisky Awards. Και να και το Hanyu που ανέφερα παραπάνω. Για 7000 λίρες ένας άσσος απο την γνωστή τράπουλα, όχι όμως ο ακριβός άσσος μπαστούνι. Τα υπόλοιπα θηρία, δηλαδή Ardbeg, Laphroaig, Springbank, Balvenie, Port Ellen και λοιποί συγγενείς, πολύ χαμηλά, αφού έλειπαν τα βαριά κομμάτια, ενώ για το μεγάλο θηρίο, το Bowmore, τα είπαμε.

Πάω τώρα παρακάτω, σε άλλη διαδικτυακή δημοπρασία. Μου αρέσει που διευκρινίζω κιόλας, ότι πρόκειται για δημοπρασία μέσω διαδικτύου. Λες και υπάρχουν κι άλλες. Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Απόλυτη επικράτηση για τα Macallan. Στις δυο πρώτες θέσεις είχαμε δυο καράφες Lalique, με 62 και 72 έτη παλαίωσης αντιστοίχως, και 70500 και 62501 λίρες επίσης αντιστοίχως. Τρίτη θέση Macallan Red Collection 78 ετών παρακαλώ, με 61500 και μετά ξανά Lalique, 65 ετών αυτή τη φορά, με 60000 λίρες. Μας άρεσε τρομερά η πέμπτη θέση με το θρυλικό Port Ellen Cask Strength 12 ετών, σε ανεξάρτητη εμφιάλωση James Mac Arthour και τιμή 30000 λίρες.

Και τώρα, θα πω κάτι, σήμερα που είναι 19 Μαρτίου. Και μέχρι τώρα δεν έχω πέσει έξω σε ότι πρόβλεψα. Θέλω να δω του χρόνου τα μούτρα όλων αυτών που δίνουν αυτές τις μέρες 3000 και βάλε, για τα Macallan London Edition. Περιμένετε και θα δείτε του χρόνου τα χάλια τους.

Εγώ έχω όμως μυαλό (που λέει ο λόγος) και δεν κάνω τέτοιες γκάφες. Πίνω κι ένα Morven και πάω για ύπνο.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 25 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: