Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα πάντα για τα Prosecco

Τα πάντα για τα Prosecco
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Φρούτα, λουλούδια, φρεσκάδα, ζωντάνια, δροσιά, μπουρμπουλίθρες και άλλα τέτοια ευχάριστα ‘πράγματα’ μέσα στο ποτήρι, τι μπορεί να είναι; Όλα αυτά και άλλα πολλά θα τα βρούμε στα Prosecco, τα δημοφιλέστατα αφρώδη κρασιά από την Ιταλία! Από εδώ και πέρα, τα κείμενα μας θα αρχίσουν να κλείνουν το μάτι προς τα πιο ανάλαφρα στυλ κρασιών και αυτά που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την ζέστη. Σίγουρα τα Prosecco είναι από αυτά τα κρασιά! Και αφού σας εξηγήσουμε πως να ‘διαβάσετε’ μία ετικέτα Prosecco και σας πείσουμε να τα πιείτε, θα σας δώσουμε και τις ‘εγχώριες’ εναλλακτικές για όσους επιμένουν Ελληνικά!

Τo Prosecco είναι η μεγαλύτερη DOC ζώνη της Ιταλίας, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και εκτείνεται από την πόλη της Vicenza μέχρι την Trieste, καταλαμβάνοντας 14,000 εκτάρια αμπελώνων. Το Prosecco είναι η ποικιλία από την οποία παράγονται τα κρασιά. Για να μπορέσει όμως να αναβαθμιστεί το ‘status’ της περιοχής από IGT σε DOC (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), η ποικιλία Prosecco μετονομάστηκε σε Glera το 2009, έτσι ώστε το ‘Prosecco’ να γίνει γεωγραφική ένδειξη και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ένδειξη Prosecco DOC μόνο από τα κρασιά που παράγονται μέσα σε αυτή την περιοχή.

Η ‘καρδιά’ του Prosecco (αυτό που οι Ιταλοί καλούν ’classic’ και εννοούν την αυθεντική) που βρίσκεται στους λόφους ανάμεσα στις κοινότητες Conegliano και Valdobbiadene, αναβαθμίστηκε, επίσης το 2009, στην DOCG κατηγορία. Κάποια από τα καλύτερα κρασιά της ζώνης έρχονται από την υποζώνη Cartizze και μπορούν να φέρουν την ένδειξη ‘Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Στο Conegliano-Valdobbiadene DOCG έχει εισαχθεί η έννοια του ‘cru’ (συγκεκριμένο αμπελοτόπι), έτσι υπάρχουν 43 Rives (κοινότητες) των οποίων το όνομα μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα, εφόσον η απόδοση δεν ξεπερνά τους 13 τόνους ανά εκτάριο.

Εκτός από το Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG που παραμένει η πιο γνωστή περιοχή, και το Asolo Prosecco που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Treviso, έγινε DOCG.

Παρατηρώντας μία ετικέτα από Prosecco μπορεί να δούμε και ενδείξεις που αφορούν τον αφρισμό αλλά και την γλυκύτητα. Αν δείτε την ένδειξη spumante τότε σημαίνει ότι το κρασί είναι ‘εντελώς αφρώδες’ και περιέχει τουλάχιστον 3,5 ατμόσφαιρες πίεσης. Τα frizzante είναι ‘ελαφρώς αφρώδη’ με την πίεση να κυμαίνεται από 1.0-2.5 ατμόσφαιρες. Ως προς την γλυκύτητα τα ‘πιο ξηρά’ κρασιά είναι τα Brut με 0-12 γρ/λ ζάχαρη, μετά τα Extra dry (12-17γρ/λ σάκχαρα), τα Dry (17- 32 γρ/λ) και τα Demi Sec (32-50 γρ/λ). Τα καλύτερα κρασιά όπως το Prosecco di Conegliano - Ario Extra Dry και το Prosecco di Conegliano - Matiu Brut, είναι συνήθως Extra dry ή Brut. Τα περισσότερα Prosecco βγαίνουν στην αγορά σαν ‘non-vintage’ (χωρίς την ένδειξη της χρονιάς) κρασιά. Όταν αναγράφεται η χρονιά (και πάλι στα καλύτερα κρασιά) σημαίνει ότι τουλάχιστον το 85% του κρασιού, προέρχεται από την χρονιά που αναγράφεται.

Η βασική ποικιλία όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι η λευκή Glera (μόνο λευκά κρασιά παράγονται) που πρέπει να συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον το 85%. Η πιο συνήθης μέθοδος παραγωγής είναι αυτή της ‘κλειστής δεξαμενής΄ όπου λαμβάνει χώρα η δεύτερη ζύμωση αν και υπάρχουν κάποια κρασιά που η δεύτερη ζύμωση γίνεται στην φιάλη.

Αν και συναντάμε αρκετά ‘αδιάφορα’ prosecco, με ουδέτερα χαρακτηριστικά που ‘κρύβονται’ πίσω από μία αυξημένη γλυκύτητα (και φυσικά τέτοια δεν θα βρείτε στο House of Wine), τα καλύτερα prosecco (Sacchetto Prosecco Brut), ακόμα και αυτά που περιέχουν κάποια ποσότητα σακχάρων (Prosecco Extra Dry Sacchetto) είναι κρασιά πολύ ευχάριστα και δροσιστικά, με ζωηρή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ, μέτριο σώμα, ευγενικές φυσαλίδες και φρέσκα αρώματα όπως εσπεριδοειδή, μήλο, αχλάδι, ροδάκινο αλλά και λευκά λουλούδια. Δοκιμάστε τα Godibile Prosecco Superiore και Anselmi Ca' Stella Prosecco και θα βρείτε πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν φρέσκα όσο διατηρούν την φρεσκάδα τους.

Μπορούμε να τα πιούμε όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καλοκαιρινοί μήνες ‘τραβούν’ περισσότερο αυτά τα κρασιά! Μπορούμε να τα πάρουμε στην παραλία, στο μπαλκόνι με ή χωρίς φαγητό, να τα πιούμε σαν απεριτίφ, ή να τα συνδυάσουμε με ψάρια, θαλασσινά, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων, πιάτα με λαχανικά, ζυμαρικά με ελαφριές λευκές σάλτσες και κίτρινα τυριά. Τα στιλ με την περισσότερη γλυκύτητα αξίζει να τα απολαύσουμε και με πικάντικα πιάτα ασιατικής κουζίνας ή δροσερές φρουτοσαλάτες. Θα τα σερβίρουμε σε θερμοκρασία μεταξύ 5-7 ° C. Ξεχάσαμε, μπορούμε να φτιάξουμε και ένα κλασικό Bellini με το Prosecco μας!

Αν τελικά σας έχουμε ανοίξει την όρεξη για ένα δροσιστικό και ανάλαφρο λευκό αφρώδες κρασί και θέλετε να επιλέξετε κάτι Ελληνικό, η Ντεμπίνα Γκλίναβος και η Παράγκα Sparkling από τον Κυρ Γιάννη, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα Ιταλικά ξαδερφάκια τους! Αν θέλουμε να πάμε στο πιο ‘γλυκούτσικο’ στυλ θα επιλέξουμε το ZaZaZu!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: