Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τα πολλαπλά πρόσωπα του Ασύρτικου

Τα πολλαπλά πρόσωπα του Ασύρτικου
Από τον Τ. Πικούνη

Πριν όχι και πολλά χρόνια, όταν λέγαμε «Ασύρτικο» δεν υπήρχε λόγος να αναφερθούμε στην περιοχή. Το Ασύρτικο ήταν ταυτισμένο με τη Σαντορίνη, όπως και αυτή με το Ασύρτικο. Ναι, υπήρχε Ασύρτικο σε οινοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά αυτό συμμετείχε σε blends, με στόχο να αυξηθεί η οξύτητα του κρασιού.

Από τότε κύλισε πολύ νερό (ή μάλλον κρασί!) στο αυλάκι. Σιγά-σιγά μονοποικιλιακά Ασύρτικα εμφανίστηκαν σε όλη την Ελλάδα, με αυξανόμενους ρυθμούς! Σήμερα θα βρούμε Ασύρτικα στην Αττική, Εύβοια, Αμύνταιο, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Χαλκιδική, Νεμέα, και είναι βέβαιο ότι κάποια περιοχή ξεχνάω ή κάποια στρέμματα Ασύρτικου μεγαλώνουν κάπου!

Τι σχέση έχουν τα Ασύρτικα Σαντορίνης με τα εκτός αυτής; Θα πω κατηγορηματικά καμμία! Και το εννοώ! Τα εκτός Σαντορίνης Ασύρτικα είναι αρκετά φρουτώδη, χωρίς τη μεταλλικότητα των Σαντορινιών, χωρίς τη δωρικότητα στο ύφος τους, με μικρότερη οξύτητα. Αν τα δοκιμάσεις τυφλά, μάλλον θα πεις ότι η ποικιλία είναι Sauvignon Blanc η κάποια άλλη αρωματική ποικιλία.

Το Ασύρτικο Σαντορίνης πάει καλά στο εξωτερικό: Εχει γίνει πιά cult wine, και το βρίσκεις σε πολλά «ψαγμένα» εστιατόρια Ευρώπης και Αμερικής.

Το γεγονός αυτό έκανε κάποιους παραγωγούς του εξωτερικού να φυτέψουν Ασύρτικα στις χώρες τους. Πρώτος ο Αυστραλός Peter Barry -γιός του γνωστού οινοποιού Jim Barry- προμηθεύτηκε μοσχεύματα Ασύρτικου από τα αμπέλια του Αργυρού, που φυτεύτηκαν στην Clare Valley της νότιας Αυστραλίας. Σήμερα, μετά από 10 χρόνια, μπορούμε να δοκιμάσουμε το πρώτο κρασί ελληνικής ποικιλίας που μας έρχεται από το εξωτερικό!

Assyrtico Jim Barry λοιπόν στο τραπέζι μας! Ο ίδιος ο Peter Barry, λέει για το Ασύρτικο: «Δοκίμασα για πρώτη φορά τον Ασύρτικο τον Αύγουστο του 2006 ενώ βρισκόμουν σε διακοπές με τη σύζυγό μου Sue στο νησί της Σαντορίνης, γενέτειρα της ποικιλίας σταφυλιών Ασύρτικο. Ο τραγανός, όξινος χαρακτήρας μου θύμισε τα Riesling του Claire Valley, παρόλα αυτά ήταν μια γεύση που δεν είχα ξαναζήσει.

Ενδιαφερόμενος με αυτή τη νέα ποικιλία, ξεκίνησα τη διαδικασία εισαγωγής μοσχευμάτων στην Αυστραλία. Τον Αύγουστο του 2012 φυτεύσαμε το πρώτο Ασύρτικο της Αυστραλίας στο Lodge Hill Vineyard, μια ξεχωριστή και μοναδική τοποθεσία της οικογένειας μου και κατάλληλη για αυτή την ποικιλία.

Το ταξίδι μας όσον αφορά το Ασύρτικο ήταν συναρπαστικό και μας επέτρεψε να παράγουμε ένα κρασί το οποίο, πιστεύω, είναι μια πραγματική έκφραση της ποικιλίας. Ελπίζω να το βρείτε τόσο ενδιαφέρον όσο και εγώ το 2006.

Peter Barry, οινοπαραγωγός τρίτης γενιάς


Το δοκίμασα χωρίς και με φαγητό... συγκρατημένα αρώματα, πολύ καλή δομή στο στόμα, έντονη οξύτητα και χαρακτηριστική ορυκτότητα. Θα πω με ικανοποίηση ότι πλησιάζει αρκετά τα χαρακτηριστικά του Ασύρτικου Σαντορίνης, περισσότερο από όσο τα εκτός Σαντορίνης Ελληνικά Ασύρτικα. Αλλά... θυμίζει κάπως και τα ξηρά Riesling του ίδιου οινοποιείου, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο terroir της περιοχής ή/και στη μέθοδο οινοποίησης.

Η πρώτη λοιπόν οινοποίηση Ελληνικού λευκού στο εξωτερικό είναι απόλυτα πετυχημένη, και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το οινοποιείο αλλά και προσωπικά τον Peter Barry για την υιοθέτηση και προώθηση μιας ελληνικής ποικιλίας στη διεθνή αγορά!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: