| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τα σπουδαία Ridge στο House of Wine

Τα σπουδαία Ridge στο House of Wine
Από τον Τ. Πικούνη

Ανέκαθεν γκρίνιαζα ότι στην Ελλάδα δεν εισάγονται τα υπέροχα Αμερικάνικα κρασιά! Βέβαια, πάλι ανέκαθεν, η εισαγωγή και εξαγωγή κρασιών από και προς τις ΗΠΑ ήταν και είναι μια όχι απλή υπόθεση... ιδιαίτερα μάλιστα εδώ και 4 χρόνια που η ανθρώπινη βλακεία -στην πιό... αυθεντική της μορφή- σρτρογγυλοκάθησε στο «θρόνο» των ΗΠΑ!

Γράφω λοιπόν αυτό το σημείωμα πολύ χαρούμενος που στα «ράφια» του House of Wine βρίσκονται ήδη 3 εξαιρετικά Αμερικάνικα κρασιά - δυστυχώς σε περιορισμένο αριθμό φιαλών- ευτυχώς όμως όχι τόσο περιορισμένων ώστε να μη φθάνουν για να δοκιμάσω και τα τρία!

Από το ίδιο οινοποιείο προέρχονται όλα: Από το εμβλημαtικό Ridge Vineyards! Κατά κάποιο τρόπο, είναι το πιό... οπισθοδρομικό οινοποιείο της Καλιφόρνιας και... υπερηφανεύεται για αυτό: «Η εμπλοκή σε φυσικές ζύμες δίνει νόημα σε αυτό που κάνουμε. Δεν είμαστε στο κάθισμα του οδηγού - βοηθούμε τη φυσική διαδικασία επιλέγοντας τους αμπελώνες, παρακολουθώντας τα κρασιά και εφαρμόζοντας την εμπειρία μας στο πώς χειριζόμαστε τα κρασιά. Αλλά τα κρασιά, κατά μία έννοια, δημιουργούν μόνα τους τον εαυτό τους».

Είναι το οινοποιείο που διέπρεψε στο περίφημο Judgment of Paris του 1976 και ήρθε πρώτο στην επανάληψη της διαδικασίας το 2006!

Η ιστορία των αμπελώνων Ridge ξεκινά το 1885, όταν ο Osea Perrone, ένας γιατρός που έγινε εξέχον μέλος της ιταλικής κοινότητας του Σαν Φρανσίσκο, αγόρασε 180 στρέμματα κοντά στην κορυφή του Monte Bello Ridge. Διαμόρφωσε σε επίπεδα τις πλαγιές και φύτεψε αμπέλια. Με τη χρήση φυσικού ασβεστόλιθου, κατασκεύασε το οινοποιείο Monte Bello, το οποίο έκανε το πρώτο τρύγο με το όνομα αυτό το 1892

Το πρώτο Zinfandel έγινε το 1964, από έναν μικρό αμπελώνα του δέκατου ένατου αιώνα. Ακολούθησε το 1966 το πρώτο Geyserville Zinfandel. Το Cabernet και το Zinfandel αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Τα Syrah, Grenache, Carignane και Petite Sirah αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Γνωστό κυρίως για τα κόκκινα κρασιά του, το Ridge έχει επίσης κάνει μικρές ποσότητες Chardonnay από το 1962.

Αν και γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα στο περιβάλλον της σύγχρονης οινοποιίας της Καλιφόρνιας, η Ridge βασίζεται στη φύση και την παράδοση παρά στην τεχνολογία. Η προ-βιομηχανική προσέγγιση είναι απλή: έντονα, γευστικά σταφύλια - επέμβαση στη διαδικασία της οινοποίησης μόνο όταν είναι απαραίτητο - διακριτός χαρακτήρας βασισμένος στον πλούτο του φρούτου.

Πάμε τώρα στα κρασιά που έχουμε πιά στα «ράφια» -ηλεκτρονικά και «φυσικά»- του House of Wine.

Ξεκινάμε με το Ridge - Lytton Springs 2011, ένα από τα δύο εμβληματικά Zinfandel από το Ridge, (μαζί με το Geyserville), αν και δεν είναι τυπικά Zinfandel. Αρχικά, και τα δύο είναι μείγματα Zinfandel με Carignane και Petite Sirah, και ενώ τα περισσότερα Zinfandel υψηλού επιπέδου είναι «τέρατα» με 16% αλκοόλ και ταννίνες επιπέδου Cabernet, τα Ridge είναι πάντα εξαιρετικά φινετσάτα. Το Lytton Springs είναι το πιο πυκνό από τα δύο, μιας και έχει υψηλότερα επίπεδα Petite Sirah από ότι Carignane.

Το δεύτερο Zinfandel, το Ridge - Geyserville 2017, ένα ερυθρό κρασί, τυπικό Καλιφορνέζικο Zinfandel, από τα προνομιούχα αμπέλια της Santa Cruz. Γεμάτο, ζεστό, με όμορφες τανίνες και εξαιρετική ισορροπία, το Geyserville είναι ένα απολαυστικό νέο-κοσμίτικο ερυθρό κρασί για πολύ "ψαγμένους".

Τρίτο -και μάλλον καλύτερο! - το «μεγαθήριο» Ridge - Monte Bello Cabernet Sauvignon 2009, το απόλυτο Καλιφορνέζικο ερυθρό! Πλούσιο αλλά ισορροπημένο, δυνατό αλλά φίνο, με εξαιρετική δομή και μεγάλη διάρκεια. Ένα μεγάλο κρασί που δε διστάζει να συγκριθεί με τα μεγαλύτερα Chateaux του Bordeaux - και να τα νικήσει! Γι’ αυτό και η τιμή του, τα 427,80 €, μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά δεν είναι, γιατί έχει... «πλάκα τα γαλόνια»: Πέμπτο κρασί στο αρχικό Judgment of Paris του 1976 και πρώτο(1) στην επανάληψή του 2006, ανάμεσα σε Γαλλικά «θηρία» όπως τα Chateau Mouton-Rothschild 1970, Chateau Montrose 1970, Chateau Haut-Brion 197 και Chateau Leoville Las Cases 1971!

Δεν θα μπω στη διαδικασία να σας πω με τι ταιριάζουν αυτά τα υπέροχα κρασιά! Θα ήταν αστείο, επιεικώς! Με ότι κρέας έχετε μπροστά σας, μην τα... αρνηθείτε(!) αν σας τα προσφέρουν!

Ναι, είναι πολλά τα λεφτά... αλλά και η ποιότητα ξεχειλίζει και στα τρία κρασιά! Σίγουρα για κάποιους οι τιμές είναι πέραν των δυνατοτήτων τους, και είναι κρίμα που ο... καταραμένος κορωναϊός μας ανάγκασε να αναβάλουμε στις εκδηλώσεις οινογευσιγνωσιας, γιατί κάτι είχαμε στα «σκαριά»! Αλλά... επιφυλασσόμαστε...

Για κάποιους λιγότερους, μια φιάλη κοστίζει όσο ένα γεύμα για 2 με κρασί. Ε... αφαιρέστε το... γεύμα και περιοριστείτε στο υπέροχο κρασί, οποιοδήποτε και από τα 3 Ridge είναι αυτό!


Στην υγειά σας!


Τάσος Πικούνης

Μοιραστείτε το άρθρο: