Teeling

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή τη στιγμή στις δημοπρασίες whisky της Σκωτίας, γίνεται κακός χαμός, και διακινούνται τεράστια ποσά, αυτά όμως θα τα πούμε την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, μια συγκεκριμένη δημοπρασία, μου έδωσε αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία. Σήμερα λέω να μιλήσουμε για το

Teeling

Θα ξεκινήσω ανάποδα, μιας και ανέφερα τη δημοπρασία. Οι πρώτες 100 φιάλες που φτιάχτηκαν στο καινούριο αποστακτήριο της εταιρίας στο Δουβλίνο, δημοπρατούνται διαδικτυακά αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Η φιάλη με τον αριθμό 1, αυτή τη στιγμή τρέχει για 3700 λίρες, η νούμερο 2, για 725 λίρες και πάει λέγοντας. Φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις, η πρώτη φιάλη που εμφιαλώθηκε πιάνει τρελό ποσό. Το συγκεκριμένο whiskey είναι 3 ετών, single pot still και η τριετής αυτή παλαίωση έγινε σε πρώην βαρέλια muscat. Υπενθυμίζω ότι single pot still, ή pure pot still, είναι κατηγορία whiskey που βρίσκουμε μόνο στην Ιρλανδία και σαν πρώτη ύλη έχει βυνοποιημένο και μη βυνοποιημένο καρπό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αναλογία είναι πενήντα τοις εκατό από την κάθε κατηγορία. Ας φύγουμε όμως από την δημοπρασία κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, λέγοντας

Λίγα λόγια για την ιστορία, όπως πάντα.

Τον δέκατο όγδοο αιώνα, υπήρχαν πολύ περισσότερα αποστακτήρια whisky στην Ιρλανδία, παρά στη Σκωτία. Ένα από αυτά ήταν και και το αποστακτήριο που ίδρυσε ο Walter Teeling το 1782 στη Marrowbone Lane του Δουβλίνου, το οποίο εκείνη την εποχή θεωρείτο η παγκόσμια πρωτεύουσα του whiskey. Εκείνη μάλιστα την εποχή, το ιρλανδέζικο whiskey από ασυνεχή άμβυκα, ήταν για όλους τους γνώστες, το καλύτερο whiskey στον κόσμο. Πάλι εκείνη την εποχή, το αποστακτήριο Thomas Street Distillery του George Roe, ήταν το μεγαλύτερο σε μέγεθος στον κόσμο. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά για τον Walter Teeling, ο οποίος αναγκάζεται να πουλήσει το αποστακτήριο στην εταιρία William Jameson and Company, η οποία ανήκε σε συγγενείς του διάσημου John Jameson, ώσπου το 1923, η ιστορία τελειώνει προσωρινά με το κλείσιμο της εταιρίας. Ωστόσο, η νεότερη ιστορία του Teeling, συνδέεται έμμεσα με το Cooley Distillery, όσοι δεν το γνωρίζετε, πάρτε μια ιδέα διαβάζοντας το σχετικό άρθρο. Το 1989 λοιπόν, ο John Teeling θέτει σε λειτουργία το Cooley, μετά από πολλά χρόνια που ολόκληρη η παραγωγή του ιρλανδέζικου whiskey ήταν στα χέρια της εταιρίας Irish Distillers, από το 1966 και μετά. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο για το ιρλανδικό whiskey. Αφού λοιπόν το Cooley φτιάχνει whiskey για 22 χρόνια, το 2011 πωλείται στην εταιρία κολοσσό Beam Suntory και κάπου εδώ αρχίζει η νεότερη ιστορία του Teeling. Ο ένας από τους γιούς του John, ο Jack Teeling, κατορθώνει μέσα στη συμφωνία για την πώληση, να κρατήσει 16 χιλιάδες βαρέλια από παλαιωμένο whiskey και με αυτό σαν προίκα, φτιάχνει την Teeling Whiskey Company, ενώ αργότερα στην ομάδα μπαίνει και ο αδελφός του Stephen. Η εταιρία καταφέρνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο, με κυριότερο όπλο της την ποιότητα. Ώσπου φτάνουμε στο Μάρτη του 2015.

Λίγα ακόμη λόγια

Και τότε ιδρύεται το καινούριο αποστακτήριο στο Golden Triagle, την ιστορική περιοχή για το ιρλανδέζικο whiskey και ειδικότερα για την πόλη του Δουβλίνου. Το νέο αποστακτήριο βρίσκεται ένα τσιγάρο δρόμο από το παλιό, στη Market Square, με τη διαφορά βέβαια οτι είναι υπερσύγχρονο. Για πρώτη φορά μετά από το 1976, κυλάει απόσταγμα μέσα σε άμβυκες στο Δουβλίνο, ενώ είναι το πρώτο αποστακτήριο που ιδρύεται σαν καινούριο, μετά από 125 χρόνια. Μου θυμίζει λίγο από Islay, με την άφιξη του Kilchoman. Για το καινούριο whiskey που εμφιαλώθηκε εκεί, τα είπαμε στην αρχή, αλλά μιας και δεν ξέρουμε τι θα βγάλει μάλλον, παρά μόνο να φανταστούμε, ας ρίξουμε μια ματιά, τι ποτά μας χάρισε μέχρι τώρα αυτή η σπουδαία εταιρία. Έχοντας λοιπόν όπως είπαμε το στοκ από το Cooley, φτιάχτηκαν ένα σωρό απίθανα whiskies. Ας δούμε κάποια από αυτά, με πρώτο το αγαπημένο μου Brabazon, μιλάω για την πρώτη έκδοση, αφού δεν έχω πιεί τη δεύτερη. Σύνθετο και απολαυστικό, με έντονη την επίδραση των βαρελιών sherry στα οποία παλαίωσε, ενώ από όσο θυμάμαι είναι ένα από τα ελάχιστα που ξεφεύγουν από το στάνταρ αλκοολικό βαθμό που αρέσει στην εταιρία, το 46 τοις εκατό, αφού φτάνει σε 49.5 αλκοολικούς. Εκτός όμως από τους ανθρώπους του Teeling, είμαστε και εμείς που έχουμε σαν αγαπημένο αλκοολικό βαθμό από τους στάνταρ, 40, 43, 46, το 46 τοις εκατό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας αρέσει πολύ, τόσο το εξαιρετικό Small Batch, όσο και το απίθανο Teeling Single Malt, διαβάστε λίγο την περιγραφή στον κατάλογο του HOW, για να καταλάβετε για τι ουισκάρα μιλάμε. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρω, οτι καλύτερα είναι να το δοκιμάσετε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία προιόντων, σε διάφορες τιμές, ενώ δεν λείπουν, ούτε το grain whisey, ούτε και οι ακριβές και λουσάτες εκδόσεις των Revival, σε 13, 14 και 15 χρόνια παλαίωσης. Αν ωστόσο θελήσει κάποιος να πάει στην εκδοχή των 24 ή των 33 ετών, μιλάμε για απίστευτα whiskey. Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Spirit of Dublin, το οποίο δεν είναι whiskey, αφού δεν έχει παλαίωση, αλλά poitin, το απόσταγμα που παρασκευαζόταν από αγρότες στην εξοχή, από την αρχή του δέκατου όγδοου αιώνα. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε, οτι όλα τα whiskey του οίκου, δεν υπόκεινται σε ψυχρό φιλτράρισμα, κάτι που κατά τεκμήριο συνηθίζεται από τα πολύ υψηλού επιπέδου αποστακτήρια.

Σαν συμπέρασμα, θα πρέπει να πούμε το αναμενόμενο. Αυτό δηλαδή που προκύπτει από όλα όσα είπαμε πιο πάνω. Πιείτε όσο περισσότερους κωδικούς μπορείτε. Περιμένουμε με αγωνία τις επόμενες δουλειές του νέου αποστακτηρίου και μέχρι τότε

Στην υγειά σας


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: