Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τελευταία βόλτα

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Πήγαμε στην Ιαπωνία, πήγαμε στη Βόρεια Αμερική, πήγαμε στην Ιρλανδία, πήγαμε και σε κάποια αποστακτήρια της Σκωτίας. Όμως, αφήσαμε εκκρεμότητες τις οποίες και θα κλείσω με τη σημερινή βόλτα. Δεν είναι ποτέ δυνατόν, να πάει κάποιος να επισκεφθεί αποστακτήρια στη Σκωτία και να αγνοήσει αυτά που βρίσκονται στο

Islay

Και γιατί αυτό? Διότι εδώ βρίσκονται μερικά από τα κορυφαία αποστακτήρια στον κόσμο και κατά πολλούς εδώ είναι η γενέτειρα του whisky. Ας βολτάρουμε λοιπόν ξεκινώντας από το

Bunnahabhain

Όσοι έχουν σκληροπυρηνικές απόψεις σε σχέση με το whisky και κυρίως οι peat freaks, θεωρούν οτι το Bunna, όπως το λένε οι ντόπιοι, θα έπρεπε να ανήκει στο Speyside, καθώς δεν είναι τόσο τυρφώδες όσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα στο νησί. Αυτό όμως είναι μια τελείως εξτρεμιστική άποψη, που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αν το βάλετε δίπλα σε ένα Glenfiddich, αμέσως θα καταλάβετε τη διαφορά. Βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και έχει μαγευτική θέα στο όρος Paps και στο νησί Mull. Επίσης προσφέρει και επιλογές διαμονής, οπότε καθώς θα είστε στο ζεστό σας δωμάτιο, χαζεύοντας τη θέα, μην παραλείψετε να απολαύσετε και το εξαιρετικό δωδεκάρι Bunna.

Kilchoman

Αν θέλετε να επισκεφθείτε ένα αποστακτήριο boutique, σε αυτό εδώ πρέπει να πάτε. Λειτουργεί από τις 15 Δεκεμβρίου του 2005 και όλη η διαδικασία, από τη βυνοποίηση, μέχρι την απόσταξη, γίνεται επί τόπου. Ένα από τα ελάχιστα στη Σκωτία που βυνοποιούν ακόμη το κριθάρι τους σε παραδοσιακά floor maltings, μια διαδικασία που μπορείτε να δείτε κατά την επίσκεψή σας. Είναι τέτοια η ζήτηση για τα whisky που προσφάτως αποφασίστηκε να διπλασιαστεί ο αριθμός των αποστακτήρων, αφού κυριολεκτικά δεν προλαβαίνουν να βγάζουν προϊόντα που εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν. Πολύ ωραίο κατάστημα, όπου θα αγοράσετε απίθανα πράγματα και θα πιείτε απίθανα dram, όπως τα Kilchoman Machir Bay και Kilchoman Sanaig. Και μετά το ποτό, αν θέλετε και φαγητό, υπάρχει μικρό εστιατόριο με σπεσιαλιτέ την σούπα με καπνιστό μπακαλιάρο, που λέγεται Cullen Skink.

Bruichladdich

Στον κόλπο του Lochindaal, όπου το 1011 ο ενωμένος στρατός σκωτσέζων και ιρλανδών νίκησε τους Vikings, βρίσκεται το Bruichladdich. Η έλευση του τεράστιου Jim Mac Ewan από το Bowmore, σηματοδότησε μια εποχή που συνέβησαν πολύ σπουδαία πράγματα εδώ και φτιάχτηκαν απίθανα ποτά, όπως το Octomore 07.1.

O Jim δεν είναι πλέον στο αποστακτήριο, όμως η παρακαταθήκη που άφησε οδηγεί το Bruichladdich εκ του ασφαλούς σε επιτυχίες. Επίσης είναι πολύ ωραίο μέρος για να επισκεφθεί κάποιος. Και αφού είμαστε στον κολπο του Lochindaal πρέπει οπωσδήποτε να πάμε και στο

Bowmore

Όπου εδώ έχουν φτιαχτεί μερικά από τα μεγαλύτερα whisky όλων των εποχών. Θα δείτε τις αρχαιότερες αποθήκες όλης της Σκωτίας, καθώς επίσης και τα διάσημα Vaults No1, τις μοναδικές αποθήκες παλαίωσης στη Σκωτία, που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασας. Εδώ ξεκουράστηκε το whisky celebrity Black Bowmore, το οποίο πλέον είναι από δύσκολο εως αδύνατο να πιεί κάποιος. Ωστόσο, στο κατάστημα θα βρείτε πολλά και καλά drams, όπως το εξαιρετικό δωδεκάρι, οπότε μην χάσετε την ευκαρία. Επίσης προσφέρεται και διαμονή σε υπέροχα δωμάτια.

Laphroaig

Islay χωρίς Laphroaig δεν νοείται. Εδώ βυνοποιούν ακόμη σε πατώματα, όπως και στο Bowmore, ενώ θα χαρείτε μια απολαυστική ξενάγηση, που συνήθως γίνεται από τον John Campell, ο οποίος είναι ο σπουδαίος Master Distiller του Laphroaig.

Μην ξεχάσετε να πιείτε το κλασικό Laphroaig 10 ετών στην έδρα του, ενώ πάρτε και το εξαιρετικό τυρί Laphroaig.

Ardbeg

Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να λείψει το Ardbeg. O παλιός κλίβανος του αποστακτηρίου δεν λειτουργεί, στον χώρο του όμως στεγάζεται το Old Kiln Cafe, όπου μπορείτε να φάτε υπέροχη κακαβιά με καβούρια, για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αν όμως θέλετε να ζεσταθείτε για τα καλά, χτυπήστε κανά δυο drams από το καταπληκτικό Ardbeg 10 ετών. Επίσης η τοποθεσία έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Η επίσκεψη στο Islay τελείωσε, όμως είμαστε πολύ κοντά στο Campeltown. Και τότε ένα είναι το όνομα που μας έρχεται στο μυαλό και αυτό δεν είναι άλλο από το

Springbank

Εδώ δεν χρειάζεται να πω πολλά, χρωστάω αφιέρωμα στο αποστακτήριο, το οποίο είναι κατά πολλούς το κορυφαίο στον κόσμο. Απλώς πιείτε κάποιο από τα απίθανα drams του αποστακτηρίου, όπως το κλασικό δεκάρι και παρακολουθείστε την διαδικασία, η οποία γίνεται όλη επι τόπου, από την βυνοποίηση στα πατώματα, μέχρι και την εμφιάλωση.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: