| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

The Spirits Glossary

Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το φρεσκάρισμα κάποιων γνώσεων. Θα θυμηθούμε όρους που πιθανόν να έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, αλλά παρελθόντος του χρόνου μπορεί και να τους ξεχνάμε. Και βέβαια όλα αυτά, με παραδείγματα. Πάμε λοιπόν.

London Dry Gin

Πολύς κόσμος μπερδεύεται σε ότι έχει να κάνει με τα τζιν και δεν ξεχωρίζει εύκολα τις υποκατηγορίες του συγκεκριμένου ποτού. Ας δούμε τη βασική κατηγορία. Αυτός λοιπόν ο τύπος αναφέρεται βασικά στον τρόπο παραγωγής και όχι στον τόπο προέλευσης. Επίσης υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ώστε να μπορεί ένα τζιν να ονομαστεί έτσι. Πρώτον, η αλκοόλη που χρησιμοποιείται πρέπει υποχρεωτικά να είναι γεωργικής προέλευσης. Επίσης, η περιεκτικότητά της σε μεθανόλη, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε γραμμάρια, ανά εκατό λίτρα. Ελάχιστος αλκοολικός βαθμός πρέπει να είναι το 37,5 τοις εκατό, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το whisky που εκεί όμως έχουμε 40 τοις εκατό. Επίσης, η περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν επιτρέπεται να είναι πάνω από 0,1 γραμμάρια στο λίτρο. Και το κυριότερο όλων, η απόσταξη πρέπει να γίνεται σε ασυνεχείς αποστακτήρες. Εκατοντάδες από αυτή την κατηγορία κυκλοφορούν στη χώρα μας. Κάποια νόστιμα παραδείγματα είναι τα Beefeater, Bloom και Bombay Sapphire.

Plymouth gin

Σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία, εδώ θα λέγαμε οτι έχουμε ένα πιο γεμάτο και βαρύ σώμα, πιο φρουτώδεις νύξεις, σε μύτη και ουρανίσκο και συνήθως πιο υψηλό αλκοολικό βαθμό. Πλέον παρασκευάζεται σε ένα και μόνο αποστακτήριο στην πόλη Plymouth. Από τα πολύ αγαπημένα αυτής της στήλης το τζιν με το αντίστοιχο όνομα.

Άρκευθος

Βασικότατο συστατικό σε πάρα πολλά τζιν, ανεξαρτήτως από την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Πρόκειται για φυτό που ανήκει στην κατηγορία των κυπαρισσοειδών, όπως και ο κέδρος. Είναι αυτό που δίνει την πικάντικη γεύση που έχουν τα πιο πολλά τζιν. Μπόλικες νότες άρκευθου θα βρείτε στα Grace και Martin Millers.

Aguameil

Είναι λέξη η οποία έχει ισπανικές ρίζες. Σε ελεύθερη μετάφραση θα λέγαμε οτι σημαίνει μελένιο νερό. Όπως έχουμε πει, βασικό συστατικό της τεκίλας, είναι το φυτό agave. Το aguameil λοιπόν, είναι ο χυμός που βγαίνει από την καρδιά του φυτού. Κατόπιν ζυμώνεται, αποστάζεται και δημιουργείται τεκίλα, όπως οι υπέροχες Don Julio Reposado και Fortaleza Reposado
Άρωμα εσπεριδοειδών

Αρώματα που συναντάμε πολλές φορές σε whisky, κυρίως από το Speyside. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το εξαίσιο
Balvenie 12 ετών, το Glenfiddich 15 ετών Solera, ενώ και το λουσάτο Dalmore 12 ετών, βρίθει από αρώματα πορτοκαλιού, λεμονιού, νερατζιού κι ας είναι από τα βόρεια Highlands και όχι Speysider

Peated Malt

Όταν ο καρπός του κριθαριού επεξεργάζεται με τη συμμετοχή της τύρφης, τότε το malt whisky που προκύπτει ως τελικό αποτέλεσμα, είναι peated malt whisky. Συνήθως φτιάχνονται στο νησί Islay, όπως το κλασικό Laphroaig 10 ετών, με κάποιες εξαιρέσεις όπως το υπέροχο Benriach 10 ετών Curiositas, το οποίο έχει προέλευση το Speyside.

Αυτά για σήμερα, ραντεβού την επόμενη εβδομάδα


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Εχει μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.

Μοιραστείτε το άρθρο: