Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τι ξοδεύουμε σε αλκοολούχα ποτά;

Τι ξοδεύουμε σε αλκοολούχα ποτά;
Πόσο πίνουμε στην Ελλάδα και τι ξοδεύουμε σε αλκοολούχα ποτά; Μήπως εμείς οι φίλοι του κρασιού και των ποτών πρέπει να μετακομίσουμε στην… Εσθονία;

Το συνολικό ποσό που ξόδεψαν για αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και όχι στην ενίσχυση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης.

100 ευρώ ξόδεψαν κατά κεφαλήν οι Ελληνες το 2017 για την αγορά αλκοολούχων ποτών. Σε αυτό το ποσό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι σχετικές δαπάνες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και γενικά σε χώρους μαζικής εστίασης, αλλά μόνο αυτές που αφορούν αγορές από τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε στην Ελλάδα (1,23 δισ. Ευρώ) είναι αυξημένο σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, κάτι που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και όχι στην ενίσχυση της πραγματικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στην Ελλάδα το 2017 για την αγορά αλκοολούχων ποτών δαπανήθηκε το ποσό 1,23 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,7% του ΑΕΠ και στο 0,9% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Δέκα χρόνια πριν, το 2007, η συνολική δαπάνη για την αγορά αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε σε 1,147 δισ. ευρώ με την κατά κεφαλήν δαπάνη να διαμορφώνεται επίσης στα 100 ευρώ (σε τρέχουσες τιμές). Λόγω του υψηλότερου ΑΕΠ αλλά και του μεγαλύτερου ύψους δαπανών, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα ήταν πολύ υψηλότερο, το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε 0,5% του ΑΕΠ και 0,7% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα νοικοκυριά ξόδεψαν ποσό άνω των 131 δισ. ευρώ, ίσο με το 0,9% του κοινοτικού ΑΕΠ και με το 1,6% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. Η σχετική κατά κεφαλήν δαπάνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε το 2017 σε 300 ευρώ έναντι 200 ευρώ το 2007. Οι χώρες της Βαλτικής κατέχουν τα πρωτεία σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την αγορά αλκοολούχων ποτών. Τα νοικοκυριά στην Εσθονία ξοδεύουν το 5,2% των συνολικών δαπανών τους, στη Λετονία το 4,9% και στη Λιθουανία το 4%. Ακολουθούν η Πολωνία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 3,5%, η Τσεχία με 3,3%, η Ουγγαρία με 3% και η Φινλανδία με 2,8%.

Τις τελευταίες θέσεις της σχετικής κατάταξης καταλαμβάνουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι δαπάνες για την αγορά αλκοολούχων ποτών αποτελούν μόλις το 0,8% των συνολικών δαπανών στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία και στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,9%.

Στα περισσότερα κράτη-μέλη η δαπάνη για την αγορά αλκοολούχων ποτών ως ποσοστό των συνολικών εξόδων των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στη διάρκεια της περιόδου 2007-2017. Εξαίρεση αποτελούν η Βουλγαρία, όπου το σχετικό ποσοστό μειώθηκε σε 1,7% το 2017 από 3% το 2007, η Ρουμανία όπου το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε από 2,3% το 2007 σε 2,7% το 2017 και η Πορτογαλία με τη δαπάνη για τα αλκοολούχα ποτά να αυξάνεται το 2017 σε 1,4% των συνολικών δαπανών από 1,1% το 2007.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: