To Αγιωργίτικο σε ροζ φόντο

Το Αγιωργίτικο, το πιο πολυφυτεμένη ερυθρό σταφύλι της χώρας, είναι αναμφισβήτητα μια πολυδιάστατη ποικιλία, που μπορεί να δώσει πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών. Ερυθρά φρέσκα, ερυθρά συμπυκνωμένα βαθιάς παλαίωσης, γλυκά, αφρώδη αλλά και υπέροχα ροζέ κρασιά με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο. Προέρχεται από την Νεμέα, όπου παράγονται τα περισσότερα κρασιά, όμως έχει ταξιδέψει σε όλη την ηπειρωτική χώρα, καθώς προσφέρει ευελιξία και γευστική ικανοποίηση.

 

 

Το αρωματικό προφίλ του Αγιωργίτικου και η αισθητή οξύτητα το καθιστούν ιδανική ποικιλία για την παραγωγή ελκυστικών ροζέ κρασιών.  Τα ροζέ κρασιά είναι γενικότερα δροσιστικά, με κομψότητα, φρεσκάδα, νοστιμιά και ένταση αρωμάτων και γεύσεων. Τα κεράσια και οι φράουλες κυριαρχούν ενώ τα ανθικά στοιχεία, που παραπέμπουν σε τριαντάφυλλο, προσθέτουν κάποιες πολύ ωραίες πινελιές.

 

Πολλά από τα ροζέ Αγιωργίτικα έρχονται από την ορεινή ζώνη της Νεμέας όπου η μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας είναι μεγάλη και ευνοεί την δημιουργία φρέσκων αρωμάτων. Αν και κάποιοι παραγωγοί παραμένουν πιστοί στα βαθύχρωμα ροζέ κρασιά που κυριαρχούσαν πριν από κάποια χρόνια (με κρασιά όπως ο Βυσσινόκηπος και το Αγιωργίτικο ροζέ Παπαϊωάννου), τα περισσότερα μοντέρνα κρασιά έχουν πιο απαλό χρώμα όπως για παράδειγμα τα Οδίτης και 14-18 Γαία. Τα ροζέ κρασιά που παράγονται στην περιοχή της Νεμέας δεν μπορούν να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Νεμέα όπως τα ερυθρά.

 

Οι περιοχές εκτός Πελοποννήσου που συναντάμε συχνά το Αγιωργίτικο, και συνεπώς ροζέ κρασιά, είναι η Αττική και η Δράμα με την Καβάλα. Παράγονται κάποια μονοποικιλιακά ροζέ κρασιά όπως το Euphoria, όμως το Αγιωργίτικο δίνει συνήθως την χάρη του σε ωραία χαρμάνια.

 

Εκτός από τα ήρεμα ξηρά κρασιά που αποτελούν την πλειοψηφία των εμφιαλωμένων κρασιών από Αγιωργίτικο παράγονται και κάποιες ξεμυαλιστικές ημιαφρώδεις  εκφράσεις, με ωραία γλυκύτητα και φραουλένιο προφίλ όπως το Bee και το Rosato by Elena αλλά και κάποια ημίξηρα και ημίγλυκα κρασιά όπως το Κτήμα Θεοδωρακάκου ροζέ και Αμπέλου φως ροζέ.

 

Το Αγιωργίτικο χαρίζει τα όμορφα χαρακτηριστικά του και σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες γηγενείς και διεθνείς. Το Μοσχοφίλερο είναι μία ποικιλία που συχνά αναμιγνύεται με το Αγιωργίτικο προσδίδοντας ακόμα πιο εξωστρεφή χαρακτήρα, ενισχύοντας τα ανθικά στοιχεία αλλά και περισσότερη ζωηράδα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Φτέρη ροζέ, Άκρες και Μελιαστό. Το Syrah και το Grenache, δύο ποικιλίες που βρίσκονται πίσω από πολλά διάσημα ροζέ της Προβηγκίας, συνδυάζονται καταπληκτικά με το Αγιωργίτικο σε κρασιά όπως τα Λαμπαδίας, Alma Ροζέ, Saint Modesto και Idylle d'Achinos. Κάνει καλή παρέα και με λιγότερο δημοφιλείς ποικιλίες για ροζέ κρασιά, όπως το Cabernet Sauvignon με χαρακτηριστικά τα Rose Στροφιλιά και Granatus από Πελοπόννησο και Αττική αντίστοιχα.

 

 

Φυσικά όλα αυτά τα ροζέ κρασιά ταιριάζουν πολύ στο Ελληνικό καλοκαίρι αλλά και στα φαγητά που απολαμβάνουμε τους θερινούς μήνες. Βάλτε ροζέ κρασιά που βασίζονται στο Αγιωργίτικο δίπλα σε κατεξοχήν καλοκαιρινά λαδερά όπως τα γεμιστά και το μπριάμ, σε ψαράκια τηγανητά αλλά και σε ψητά και σε κοκκινιστά λευκά κρέατα, σε πίτσες και σε όλες τις μακαρονάδες. Αν το τραπέζι σας γεμίζει συχνά με πικάντικα φαγητά, σκεφτείτε τα ροζέ Αγιωργίτικα καθώς μπορούν να απαλύνουν τα καυτερά στοιχεία! Τα περισσότερα κρασιά απολαμβάνονται ιδανικά και σκέτα σαν απεριτίφ!

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: