Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το δικό μου ‘πακέτο’ διακοπών για το 2021

Σπάζοντας τους κανόνες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Τι εισαγωγή να κάνεις σε κείμενο αρχές Αυγούστου! Το μυαλό περιτριγυρίζει σε θάλασσες, παραλίες, ρακέτες, κρασιά, δροσερά ποτά, φίλους… με λίγα λόγια στις διακοπές! Οι μόνες μου έννοιες είναι να μην ξεχάσω τον εξοπλισμό για την παραλία, τα απαραίτητα ποτά για αξέχαστες διακοπές και φυσικά να είμαστε όλοι ασφαλείς! Βέβαια και να ξεχάσω κάτι ή αν ξεμείνω από κάτι, το HOW θα μου τα στείλει όπου και αν βρίσκομαι! Με το ένα πόδι λοιπόν ήδη στο αυτοκίνητο, θα σας πω ποια μπουκάλια πήρα μαζί μου και γιατί!


3 αφρώδη

Αγαπώ πολύ τα αφρώδη κρασιά! Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο στυλ κρασιών για να πάρω μαζί στις διακοπές μου αυτό θα ήταν σίγουρα τα ξηρά αφρώδη κρασιά. Γιατί είναι ευχάριστα, παιχνιδιάρικα και ανεβάζουν την διάθεση. Γιατί πίνονται σκέτα όλες τις ώρες της ημέρας ενώ συνοδεύουν πολύ ωραία και όλα τα καλοκαιρινά φαγητά! Το πρώτο είναι ένα αφρώδες φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο, το Karanika Brut Cuvee Speciale, ένα κρασί που μπορεί να συναγωνιστεί σαμπάνιες σε πολλαπλάσια τιμή και να συνοδεύσει οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα. Το δεύτερο είναι ένα ευκολόπιοτο και ανάλαφρο αφρώδες το Παράγκα Sparkling για να κάνει παρέα σε σαλάτες, φρούτα, ελαφριά ορεκτικά αλλά και να το πιούμε σκέτο να δροσιστούμε. Το τρίτο είναι ροζέ, έχει γλύκα και χαμηλό αλκοόλ και δεν είναι άλλο από το BiancoNero Sparkling Ροζέ. Για το τέλος ενός γεύματος, για να σταθεί δίπλα σε ελαφριά γλυκά, γιατί απλά μας έπιασε μία υπογλυκαιμία αλλά και για τους φίλους μου που θέλουν ζαχαρίτσα στο κρασί τους.

3 λευκά

Να μην πάρω και μερικά μπουκάλια λευκό κρασί; Διάλεξα τρία αρκετά διαφορετικά κρασιά σε στυλ. Έχω ξαναγράψει πολλές φορές ότι μου αρέσει πολύ το Μοσχοφίλερο! Το άρωμα και η γεύση του μου φτιάχνει την διάθεση. Πόσο μάλλον μέσα στον Αύγουστο. Θα πάρω μαζί μου λοιπόν μία έκφραση της ποικιλίας που ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε και δεν είναι άλλο από το Salto Wild Yeast του Γιώργου Σκούρα. Αν και θα ήθελα να βρω μια πιο παλιά χρονιά (ναι ωριμάζουν όμορφα και κάποια Μοσχοφίλερα όπως το Salto – αποδεδειγμένα) θα αρκεστώ στο 2019! Έως τώρα ‘ήπιαμε’ μόνο Ελληνικά, ήρθε η ώρα να επιλέξω Γαλλία μεριά και το εκπληκτικό Chablis Bernard Defaix. Για όλα τα όστρακα και τα φρέσκα ψάρια που θα απολαύσουμε με την παρέα μου. Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην πάρω μαζί ένα Ασύρτικο! Θα πάω όμως σε μία ‘orange’ εκδοχή που έχει ήδη 5 χρόνια στην πλάτη του, το Clay Orange της Γαίας Οινοποιητικής και θα συνδυαστεί τόσο με λιπαρά ψάρια και θαλασσινά όσο και με λευκά κρέατα μαγειρευτά ή ψητά.

2 ροζέ

Ας δώσω λίγο ‘χρώμα’ στο πακέτο με δύο ροζέ κρασιά! Το να γράψω ότι τα ροζέ ταιριάζουν στο καλοκαίρι είναι περιττό. Ένα από τα πιο αγαπημένα μου ροζέ είναι το μυρωδάτο και ζουμερό Granatus του Παπαγιαννάκου. Το άλλο έρχεται από Βόρεια Ελλάδα και είναι το Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο Ροζέ, ένα πολύ εκφραστικό και πολύπλευρο ροζέ από Ξινόμαυρο! Είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσουμε και τα δύο πολύ είτε δίπλα σε οποιοδήποτε φαγητό, δίπλα σε σνάκ αλλά και σκέτα σαν απεριτίφ.

2 κόκκινα

Μπορεί τα άλλα χρώματα να έχουν την τιμητική τους στις καλοκαιρινές διακοπές, όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ‘απαιτούν’ κόκκινο κρασί! Η μία περίπτωση είναι αυτή του μουσακά, του ‘απόλυτου’ καλοκαιρινού φαγητού. Υπάρχει κανείς που δεν θα φάει έστω ένα κομμάτι μουσακά τον Αύγουστο; Η άλλη είναι τα καλοκαιρινά barbeques! Γιατί επίσης δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θα ΄παραβρεθεί’ σε ένα barbeque στις διακοπές. Το πρώτο ερυθρό που έβαλα στην βαλίτσα είναι το Κτήμα Αβαντίς Syrah, κυρίως γιατί είναι ένα υπέροχα πικάντικο και φρουτένιο Syrah αλλά και γιατί παράγεται στην Εύβοια που θα περάσω μεγάλο μέρος των διακοπών μου και μου αρέσει να πίνω ‘τοπικά’. Το άλλο είναι το Oenops Limniona, μία πολύ ωραία έκφραση της ποικιλίας που πίνεται ευχάριστα και στις υψηλές θερμοκρασίες.

1 τζιν

Γιατί θα έρθουν οι βραδιές που θα θες μόνο ένα τζιν τόνικ στο μπαλκόνι. Ή κάτι δροσιστικό τις απογευματινές ώρες και τα βραδάκια στην παραλία. Ή έστω ένα negroni αν υπάρχει Campari και βερμούτ στο bar. Το Grace Gin είναι από τα πιο αγαπημένα μου! Το υπογράφουν τρεις γυναίκες, παράγεται την Εύβοια (το νησί μου) και είναι ακαταμάχητα αρωματικό! Είναι ήδη στην βαλίτσα!

1 τσίπουρο

Χωρίς γλυκάνισο εννοείται! Γιατί και το τσίπουρο έχει συνδεθεί με καλοκαιρινές διακοπές, με μεζεδάκια δίπλα στην θάλασσα, με καλωσόρισμα των φίλων ή με την παρέα κάτω από τον πλάτανο. Δεν γράφω για να μας ανοίξει την όρεξη, έχουμε πολύ από αυτή! Βάζω λοιπόν στο πορτπαγκάζ το Τσίπουρο Κατσάρου χωρίς Γλυκάνισο και έφυγα!



Καλές διακοπές
σε όλους! Και να θυμόμαστε ότι δεν οδηγούμε όταν πίνουμε!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: