To φαινόμενο Αργυρού

To φαινόμενο Αργυρού
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS



Αρκετοί διαγωνισμοί έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τους τις τελευταίες εβδομάδες, με πολλά Ελληνικά οινοποιεία να αποσπούν σημαντικές διακρίσεις κάνοντας μας περήφανους. Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα, εύκολα ξεχωρίζει κανείς το Κτήμα Αργυρού αφού τα κρασιά του φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Δεν συμβαίνει μόνο φέτος αυτό, συμβαίνει εδώ πολλά χρόνια. Αρκεί να αναφέρουμε τις διακρίσεις μόνο για το 2020 για να καταλάβει κανείς την επιτυχία που σημειώνει το οινοποιείο αυτό από την Σαντορίνη.

Το Cuvee Evdemon 2016 ‘βγήκε’ Best in show κρασί στο Decanter Awards 2020 με βαθμολογία 97/100, μία σπουδαία διάκριση από τον σημαντικότερο ίσως διαγωνισμό στον πλανήτη. 3 ακόμα platinum βραβεία για το Vinsanto 12 Years Barrel Aged, το Cuvee Monsignori 2018 και το Vinsanto 4 Years Barrel Aged με βαθμολογίες 98, 95 και 97 αντίστοιχα αλλά και άλλα 4 μετάλλια για τα υπόλοιπα κρασιά με βαθμολογίες ανάμεσα στο 94 και στο 89. Πολύ καλή συγκομιδή και πολύ υψηλές βαθμολογίες για έναν πολύ επιδραστικό διαγωνισμό, όπου αξιολογούνται χιλιάδες κρασιά, με τα αποτελέσματα του να φτάνουν στα ‘αυτιά’ των οινόφιλων όλου του κόσμου.

Το Cuvee Evdemon 2016 κατέκτησε την πρώτη θέση και στον ολοκαίνουριο διαγωνισμό 50 Great Greek Wines που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα αυτόν τον Σεπτέμβρη. Στον ίδιο διαγωνισμό το Cuvee Μonsigniori 2017 κατέλαβε την 2η θέση, το Pure που φέρει και αυτό την υπογραφή του Ματθαίου Αργυρού την και το Cuvee Monsigiori 2018 την 23η θέση. Επιπλέον τα 3 Vinsanto του κτήματος κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των γλυκών κρασιών. Πολλές οι διακρίσεις και σε αυτόν τον διαγωνισμό που ανακοινώνει κατάταξη και όχι τις βαθμολογίες.

Και δεν είναι μόνο αυτά! 5 Double Gold μετάλλια στο The Balkans International Competition 2020, για τα τρία Vinsanto του Κτήματος, το Cuvee Evdemon 2016 και το Cuvee Monsignori 2018. Και αν πάμε λίγους μήνες πίσω τα ίδια σχεδόν κρασιά διακρίθηκαν και στον διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2020: Χρυσό για το Cuvee Monsignori 2018, για το Vinsanto 20 ετών και το Vinsanto 12 ετών με βαθμολογίες 94, 94 και 93 αντίστοιχα και αργυρό μετάλλιο για το Cuvee Evdemon 2016 και Monsigiori 2017.

Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο πίσω στον χρόνο και να σκεφτούμε το 98άρι για το Vinsanto 20 ετών από τον Robert Parker αλλά και το 100άρι για το ίδιο κρασί από το Wine Advocate, αλλά θα χρειαστούμε σελίδες πολλές για να αναφέρουμε όλες τις διακρίσεις του Κτήματος Αργυρού στην μακρόχρονη πορεία του.

Ακόμα και αυτοί που βλέπουν τους διαγωνισμούς επιφυλακτικά, δεν νομίζω ότι μπορούν να ισχυριστούν ότι όλες αυτές οι διακρίσεις είναι τυχαίες ή επειδή στέλνονται πολλά δείγματα για αξιολόγηση. Οι διακρίσεις έρχονται γιατί μιλάμε για ένα από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της χώρας, που κάνουν εξαιρετική δουλειά και ταυτόχρονα βρίσκεται σε έναν χαρισματικό τόπο.

Δεν είναι όμως μόνο το νησί της Σαντορίνης, δεν είναι μόνο το ηφαιστειογενές έδαφος, δεν είναι μόνο το Ασύρτικο! Είναι και το Κτήμα Αργυρού και οι άνθρωποι του! Η ιστορία, η παράδοση, η επιμονή, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, το πάθος και η σκληρή δουλειά.

Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903 και διευθύνεται από τον Ματθαίο Αργυρό που ανήκει στην γενιά οινοποιών. Βρίσκεται στην Επισκοπή και διαθέτει 1200 στρέμματα αμπελώνων (περίπου 12.000 στρέμματα αμπελώνων διαθέτει όλη η Σαντορίνη), νούμερο τεράστιο για τα δεδομένα του νησιού. Είναι το οινοποιείο με το μεγαλύτερο ιδιόκτητο αμπελώνα στο νησί και με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα. Τα κλήματα είναι αυτόριζα, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, ενώ ανάμεσα τους υπάρχουν αμπελώνες που αγγίζουν τα 200 έτη. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας βιολογικές πρακτικές. Το οινοποιείο αξιοποιεί μόνο τις γηγενείς ποικιλίες του νησιού και κυρίως το Ασύρτικο.

Στην καρδιά των αμπελώνων βρίσκεται το ολοκαίνουριο οινοποιείο, που χτίστηκε το 2014, διευκολύνοντας την παραγωγή εξαιρετικών οίνων ενώ ταυτόχρονα ταιριάζει και σέβεται το μοναδικό περιβάλλον του νησιού. Αν επισκεφθείτε την Σαντορίνη ‘επιβάλλεται’ μία επίσκεψη!

Ο στόχος του οινοποιείου είναι η παραγωγή κρασιών που αποτυπώνουν το σπουδαίο terroir της Σαντορίνης. Ένας στόχος που έχει επιτευχθεί, καθώς όλα τα κρασιά φωνάζουν ‘Σαντορίνη’ κερδίζοντας διθυραμβικά σχόλια από επαγγελματίες και οινόφιλους παγκοσμίως. Είναι από τα οινοποιεία που ‘ανεβάζουν’ το status όχι μόνο των κρασιών την Σαντορίνης αλλά του Ελληνικού κρασιού στο σύνολο του.

Το πορτφόλιο του κτήματος περιλαμβάνει 3 διαφορετικά vinsanto με διαφορές στα έτη παλαίωσης, 3 κρασιά στην σειρά Ατλαντίς, ένα Μαυροτράγονο (Κτήμα Αργυρού Μαυροτράγανο), ένα Αηδάνι (Κτήμα Αργυρού Αηδάνι), το Σαντορίνη Ασύρτικο Αργυρού αλλά και τα Cuvee Evdemon και Cuvee Monsignori που σάρωσαν τις διακρίσεις σε όλους τους διαγωνισμούς.

Βέβαια να πούμε ότι η χρονιά για το Evdemon του 2016, που άγγιξε την κορυφή, έχει σχεδόν εξαντληθεί αλλά μόλις κυκλοφόρησε το 2017 και αναμένεται να είναι το ίδιο συναρπαστικό. Θα μου πείτε είναι ακριβό. Μπορεί και όχι. Όταν αρκετά κρασιά από την Σαντορίνη έχουν σκαρφαλώσει σε τιμές 80 – 90 ευρώ, τότε το να βρίσκουμε ένα πολυβραβευμένο κρασί στα 44 ευρώ με τέτοια ποιότητα και 3-4 χρόνια δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ακριβό. Κρασιά με τέτοια ποιότητα αν παράγονταν σε περιοχές όπως η Βουργουνδία, ίσως να είχαν τριψήφιο νούμερο κόστους.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: