Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το καλοκαιρινό αλφάβητάρι του κρασιού

Το καλοκαιρινό αλφάβητο του κρασιού
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πάμε να παίξουμε «ζώα, φυτά, πράγματα»? Υπάρχει κάποιος που στο έτος γέννησης του να έχει το 1 μπροστά και δεν έχει παίξει αυτό το παιχνίδι σε διακοπές? Ξεκινάμε: Α, β, γ, δ, ε, ζ,.. stop! Ζ λοιπόν! Ζώο: Ζέβρα, πόλη: Ζυρίχη, Επάγγελμα: Ζωγράφος, λουλούδι: ζουμπούλι. Αν είχε και στήλες με κρασί, οινοποιείο, ποικιλία κλπ τι θα βάζαμε? Πάμε να δούμε 24 λέξεις, μια για κάθε γράμμα του αλφάβητου που παραπέμπουν στο δίδυμο καλοκαίρι-κρασί!

Α – Ασύρτικο: Γιατί καλοκαίρι χωρίς Ασύρτικο, είτε έρχεται από την Σαντορίνη είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν γίνεται! Είναι περιττό να γράψουμε ότι ταιριάζει με οτιδήποτε βγαίνει από την θάλασσα!

Β- Βηλάνα: Μπορεί το Βιδιανό να κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας στον Κρητικό αμπελώνα όμως και η Βηλάνα είναι μία ποικιλία που αξίζει την προσοχή μας καθώς δίνει ευχάριστα και δροσερά κρασιά με εκπληκτική σχέση τιμής ποιότητας (Λυραράκης - Βηλάνα, Ριζίτης Λευκός) που μπορούν να γίνουν οι αγαπημένες μας καθημερινές συνήθειες.

Γ- Γεμιστά: Είναι το φαγητό που φωνάζει καλοκαίρι και λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Σκέτα με ρύζι ή με κιμά, παρέα με λίγη φέτα και ένα μπουκάλι ροζέ κρασί όπως τα Nico Lazaridi – Ροζέ, Κτήμα Θεόπετρα – Ροζέ και Idylle d'Achinos θα κάνουν το απόλυτο καλοκαιρινό γεύμα.

Δ- Δαφνί Ψαράδες Λυραράκη: Πάλι στην Κρήτη γιατί στο Δαφνί Ψαράδες Λυραράκη είναι ένα κρασί από μία εξαιρετικά σπάνια ποικιλία το Δαφνί, με όνομα που μας παραπέμπει σε θάλασσα και μας ταξιδεύει στο Αιγαίο! Ταιριάζει απίστευτα με τα λαδερά φαγητά που κυριαρχούν στα τραπέζια αυτής της εποχής.

Ε- Ευχές... Ερατεινές: Δύο ‘Ε’ στην σειρά ή μάλλον τρία γιατί μιλάμε για ένα επιδόρπιο κρασί από Μαλαγουζιά, που μπορεί να κλείσει κάθε γεύμα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις! Θα το συνοδεύσουμε με γλυκά ψυγείου, παγωτά, τάρτες φρούτων αλλά και ποικιλίες τυριών.

Ζ- Ζίτσα: Αν αναζητάμε ελαφριά, δροσερά, ευχάριστα και με καλή σχέση τιμής ποιότητας για τις διακοπές μας, τότε η Ζίτσα και η ποικιλία Ντεμπίνα είναι πολύ καλή λύση. Σε ξηρές ήρεμες εκδοχές (Ζίτσα Classico) αλλά και σε αφρώδη (Ζίτσα Ημιαφρώδης).

Η- Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, γιατί αν βρεθεί στο τραπέζι μας ένα λιπαρό μεγάλο ψάρι όπως ο ροφός, η στείρα ή η σφυρίδα ένα τέτοιο, όμορφα βαρελάτο, λευκό κρασί θα δώσει άλλη αξία στο ψάρι.

Θ-Θάλασσα: Ποια άλλη λέξη που παραπέμπει σε διακοπές και καλοκαίρι θα μπορούσε να σταθεί δίπλα στο ‘θ’ καλύτερα από την θάλασσα? Εκεί περνάμε τον περισσότερο χρόνο στις διακοπές μας. Τώρα αν μπορούμε να νιώσουμε και την αρμύρα της μέσα από ένα κρασί θα διαλέξουμε μία Σαντορίνη ή ένα κρασί με το όνομα Αρμύρα Σκούρα!!

Ι- Ίαμα: Η σειρά κρασιών του οινοποιείου Βρυνιώτη, το ΙΑΜΑ Ερυθρό, ΙΑΜΑ Λευκό και ΙΑΜΑ Ροζέ με το εξωστρεφές προφίλ τους, είναι μία εξαιρετική επιλογή για τα καλοκαιρινά γεύματα ή για στιγμές χαλάρωσης στην αυλή ή στο μπαλκόνι.

Κ- Κεφαλλονιά: Ένα νησί που ανεβαίνει συνεχώς με σήμα κατατεθέν την Ρομπόλα, ένα σταφύλι που δίνει τραγανά δροσερά κρασιά με ευχάριστα αρώματα όπως τα Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς και Vino Di Sasso. Θα κάνουν φανταστικούς συνδυασμός με ωμά όστρακα και θαλασσινά! Και οι ξηρές Μαυροδάφνες (Οργίων Μαυροδάφνη, Gentilini Eclipse) αν μας αρέσουν, πάλι στην Κεφαλλονιά μπορούμε να ταξιδέψουμε!

Λ- Λημνιώνα: Ίσως η πιο ανερχόμενη ερυθρή ποικιλία αυτή την στιγμή στην Ελλάδα! Είτε σε ροζέ εκδοχή (Λημνιώνα Ζαφειράκη Ροζέ) είτε σε ερυθρή (Oenops Limniona) είτε σε αφρώδες (Edenia Ροζέ) είναι σταφύλι που ταιριάζει στα καλοκαιρινά τραπέζια είτε βασίζονται στα κρέατα είτε στα ψάρια.

Μ- Μαλαγουζιά: Το σταφύλι που έχει κατακλύσει τον Ελληνικό αμπελώνα δίνει κρασιά που θα μας δροσίσουν στις υψηλές θερμοκρασίες (όπως οι Πόρτο Καρράς - Μαλαγουζιά, Κτήμα Άλφα - Μαλαγουζιά, και Μαλαγουζιά Natura) και θα ταιριάξουν με λαδερά, ψάρια και θαλασσινά.

Ν- Νεμέα: Μία περιοχή με τρομερή ποικιλομορφία όπου κυριαρχεί το αγαπημένο Αγιωργίτικο και μπορεί να μας δώσεις πολλές επιλογές που θα ομορφύνουν το καλοκαίρι μας, από ροζέ κρασιά (Ορεινός 'Ηλιος - Ροζέ), φρέσκα ερυθρά (Μountain fish) μέχρι και πολύπλοκα με δυνατότητα παλαίωσης ερυθρά (Grande Cuvee Nemea).

Ξ- Ξινόμαυρο: Τι άλλο θα μπορούσαμε να βάλουμε δίπλα στο Ξ? Το Ξινόμαυρο φυσικά και θα εστιάσουμε στις ροζέ (Ακακίες, Αβέρωφ - Ροζέ) και αφρώδεις εκφράσεις (Karanika Brut Rose) που ταιριάζουν πολύ στο καλοκαίρι.

Ο- Orange: Στο ‘Ο’ ένα ανερχόμενο και πολύ ιδιαίτερο στυλ κρασιού που κερδίζει συνεχώς την προτίμηση των οινόφιλων. Το Icon R Orange και το Κτήμα Μπριντζίκη - Esperos είναι δύο κρασιά που θα μας μυήσουν στα χαρακτηριστικά αυτών των κρασιών.

Π-Πρεκνάδι: Στο Π κάτι πολύ σπάνιο από την Νάουσα, μία λευκή ποικιλία που αν και ζει στην σκιά του Ξινόμαυρου μας έχει συστηθεί μέσα από δύο πολύ ενδιαφέρονται κρασιά, το Διαμαντάκος Πρεκνάδι και το Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου.

Ρ- Ρετσίνα Το πιο παραδοσιακό κρασί της χώρας έχει θέση δίπλα στα μεζεδάκια που θα απολαύσουμε σε όλες τις γωνιές της χώρας. Αρκεί να επιλέξουμε τις καλύτερες και αυτές που αναδεικνύουν το μεγαλείο αυτού του στυλ, όπως οι Σχινόπευκο Ρετσίνα, Δάκρυ του Πεύκου Ρετσίνα, και Τετράμυθος Ρετσίνα.

Σ- Σαββατιανό: Η ποικιλία που δεσπόζει στον Αττικό αμπελώνα, ενδείκνυται για να γεμίσουμε το πορτπαγκάζ πριν φύγουμε για διακοπές! Δίνει απολαυστικά καλοκαιρινά κρασιά, που ταιριάζουν με την μεσογειακή κουζίνα και τιμολογούνται πολύ λογικά! Μερικές ιδέες: Σαββατιανό Γ. Κοκοτός, Μυλωνάς - Σαββατιανό και Παπαγιαννάκος – Σαββατιανό.

Τ- Τσίπουρο: Θα πάει κανείς στο νησί, στο εξοχικό, στο χωριό χωρίς να πιει ένα τσιπουράκι έτσι και για απεριτίφ πριν από το φαγητό? Δεν νομίζω! Προσοχή όμως! Πίνουμε μόνο εμφιαλωμένα τσίπουρα που είναι ασφαλή!

Υ- Υγεία Το πιο δύσκολο γράμμα στο παιχνίδι! Δεν βρίσκεις εύκολα λέξη! Θα βάλω την «Υγεία» την πιο πολύτιμη λέξη του αλφάβητου. Για να θυμόμαστε ότι πρέπει να απολαμβάνουμε με μέτρο!

Φ- Φίλοι: Γιατί με τους φίλους πάμε διακοπές, με τους φίλους επικοινωνούμε, με τους φίλους απολαμβάνουμε το κρασί! Γιατί οι φίλοι κάνουν όχι μόνο το καλοκαίρι μας αλλά και την ζωή μας ομορφότερη! Όπως και το κρασί!

Χ- Χιδηριώτικο: Ένα σπάνιο σταφύλι που μας μεταφέρει στο νησί της Λέσβου αφού το συναντάμε μόνο εκεί! Ας αναζητήσουμε τα κρασιά από το οινοποιείο Μεθυμναίος στα Χύδηρα της Λέσβου και θα τα απολαύσουμε με λιχουδιές βασισμένες στην σαρδέλα Καλλονής.

Ψ- Ψάρι! Τρώμε πολλά ψαράκια το καλοκαίρι ή τουλάχιστον περισσότερα από τις άλλες εποχές του χρόνου. Στο τηγάνι, στην σχάρα, βραστά, παστά ή στον φούρνο είναι από τις πρώτες ύλες που αναζητάμε ιδιαίτερα το καλοκαίρι και συνδυάζουμε όχι μόνο με κρασιά αλλά και με ούζα, τσίπουρα και μπύρες.

Ω- Ωδή Πανός: Κλείνουμε το παιχνίδι μας με ένα αφρώδες κρασί, την Ωδhttps://www.houseofwine.gr/how/odi-panos.htmlή Πανός από μια αγαπημένη ποικιλία το Μοσχοφίλερο και την ευχή το καλοκαίρι μας να είναι ζωηρό και παιχνιδιάρικο, όπως και η γεύση και οι φυσαλίδες αυτού του αφρώδους κρασιού.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: