| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το καθημερινό τραπέζι αυτή την εποχή

Η παράδοση της κατανάλωσης του κρασιού στην χώρα μας είναι πολύ μακρά. Είναι αναπόσπαστο μέρος του καθημερινού Ελληνικού τραπεζιού με το απλό αλλά πεντανόστιμο φαγητό. Δεν το απολαμβάνουμε μόνο παρέα με φίλους, σε μαζώξεις και σε ειδικές περιστάσεις! Το απολαμβάνουμε και δίπλα στο καθημερινό μας φαγητό. Κάποια πιάτα τα τρώμε σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση και κάποια όχι και τόσο συχνά. Διάλεξα 7 φαγητά που μπαίνουν συχνά στο καθημερινό τραπέζι αυτή την εποχή, όσα και οι ημέρες της εβδομάδας, και δίπλα προτείνω τα κρασιά που τους ταιριάζουν! Φαγητά που τρώνε και οι μικροί και οι μεγάλοι και κρασιά των οποίων η τιμή δεν ξεπερνάει τα 12 ευρώ, για να μπορούμε να πίνουμε το αγαπημένο μας κρασί όσο συχνά θέλουμε. Πάντα βέβαια με μέτρο.

 

Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο

Αυτή την στιγμή που γράφω, στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας έρχεται η μυρωδιά από κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο! Δεν σας έχει τύχει και εσάς πολλές φορές να μοσχοβολάει φαγητό και να μην ξέρετε από ποια πόρτα έρχεται; Και πόσο μεγάλη είναι η χαρά όταν μικροί και μεγάλοι διαπιστώνουν ότι αυτή η μυρωδιά έρχεται από το δικό τους σπίτι; Ειδικά όταν πρόκειται για αυτό το νόστιμο σιγοψημένο κοτόπουλο με το απαλό σκόρδο, τα αποξηραμένα βότανα και το λεμονάκι. Οι μεγάλοι βέβαια, αν βρουν στο τραπέζι (ή στο ψυγείο) ένα ταιριαστό κρασί θα το χαρούν ακόμα περισσότερο. Ένα αρκετά λιπαρό κρασί με παραπάνω από μέτριο σώμα λευκό κρασί όπως το Βιδιανό Ιδαία Οινοποιητική και η Αρμύρα Σκούρα αλλά και ένα νόστιμο ροζέ όπως το Κτήμα Μπριντζίκη Αυγουστιάτης είναι σίγουρο ότι θα δέσουν πολύ όμορφα με το κοτόπουλο.

 

Μακαρόνια με κιμά

Ποιος δεν θα φάει μακαρόνια μέσα στην εβδομάδα; Και πoια είναι η πιο δημοφιλής μακαρονάδα για όλες τις ηλικίες; Τα μακαρόνια με τον κιμά φυσικά! Αυτά με την μυρωδάτη και πικάντικη τοματένια σάλτσα και το τριμμένο τυράκι από πάνω. Αυτά που ένα πιάτο δεν ποτέ αρκετό! Ούτε ένα ποτήρι είναι αρκετό. Συνοδεύστε αυτό το φαγητό με ένα μαλακό ερυθρό όπως η Στροφιλιά Ερυθρή και το Notes Red αλλά και πλούσια ροζέ κρασιά όπως το Soul.

 

Φακές

Μέσα στην εβδομάδα επιβάλλεται να φάμε και λίγα όσπρια. Νομίζω ότι το όσπριο που μπαίνει πιο συχνά στο τραπέζι μας είναι οι φακές. Είναι σχετικά εύκολο να το φτιάξουμε και το προτιμούν και οι μικρότεροι που πάντα βλέπουν τα όσπρια με στραβό μάτι. Μιλάμε για μία σούπα με αρκετά γήινο χαρακτήρα, οξύτητα και το χαρακτηριστικό άρωμα της δάφνης. Μπορούμε να πιούμε με τις φακές ένα λευκό με βοτανικά αρώματα όπως μια ρετσίνα σαν τον Αφρός και την Ρετσίνα Τετράμυθος, αλλά και ένα βελούδινο ερυθρό όπως το Laura Nera.

 

Αρακάς

Η υγιεινή μεσογειακή διατροφή λέει περισσότερες φυτικές ίνες μέσα στην εβδομάδα. Οπότε στην κατσαρόλα πρέπει να μπει και άλλο φαγητό που δεν περιέχει πρωτεΐνη. Ο κοκκινιστός αρακάς είναι και αυτός ένα πιάτο με συχνή παρουσία στο καθημερινό τραπέζι. Με λίγο ψωμάκι, λίγη φετούλα και 1-2 ποτήρια κρασιού έχουμε ένα πολύ νόστιμο γεύμα. Θα αναζητήσουμε λευκά κρασιά με φυτικά στοιχεία και οξύτητα όπως το Monograph Multi και Maison Castel Touraine Sauvignon Blanc αλλά και ροζέ όπως το Δουλουφάκης Enotria Ροζέ.

 

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Εντάξει φάγαμε και φάκες και αρακά! Επιθυμήσαμε πάλι κρέας και το μοσχαράκι κοκκινιστό είναι το πιο δημοφιλές πιάτο κρέατος που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Πως να μην είναι άλλωστε αφού η ντομάτα και τα μπαχαρικά δίνουν μία υπέροχη γεύση στο μοσχαράκι. Είτε το σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες ή μακαρόνια η πρώτη μας επιλογή σε χρώμα θα είναι το κόκκινο και θα ψάξουμε για κρασιά με αρκετή οξύτητα όπως η Νάουσσα Κυρ-Γιάννη και η Κάβα Μπουτάρη αλλά και πλούσια ροζέ όπως ο Βυσσινόκηπος.

 

Γιουβαρλάκια

Αν το καλοκαιρινό τραπέζι είναι φουλ στα γεμιστά και τα φασολάκια, αυτή την εποχή οι κατσαρόλες γεμίζουν με σούπες όπως τα γιουβαρλάκια. Αυτά τα ‘μπαλάκια’ του κιμά με το ρύζι, τα μυρωδικά και το αυγολέμονο. Πλούσιο, θρεπτικό και σχετικά όξινο φαγητό θέλει για παρέα λευκά και ροζέ κρασιά με παραπάνω από μέτρια οξύτητα όπως το Γένεσις λευκό, το Fortant de France Chardonnay και Αμπελώνας Παπαϊωάννου Ροζέ Αγιωργίτικο. Και κοτόσουπα αν βάλουμε στο τραπέζι με τα ίδια κρασιά θα την συνοδεύσουμε.

 

Τσιπούρα ψητή

Δεν είχαμε φάει ψαράκι έως τώρα. Αν και το ψάρι δεν είναι το πιο αγαπημένο φαγητό των μικρότερων ηλικιών, έχει την θέση του στο τραπέζι για έστω μία φορά την εβδομάδα. Και το πιο δημοφιλές ψάρι είναι μάλλον η τσιπούρα που την ψήνουμε και την πασπαλίζουμε με λίγο λαδολέμονο. Ένα λευκό κρασί με τουλάχιστον μέτριο σώμα όπως τα Χρυσάμπελο Chardonnay, Καλλιστώ αλλά και ροζέ όπως η Λημνιώνα Ζαφειράκη Ροζέ θα συνοδεύσουν ωραία την ψητή τσιπούρα.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: