Το Κτήμα Σπυρόπουλος μέσα από τα ΠΟΠ Νεμέα κρασιά του

Το 2021 έκλεισε ‘γευσιγνωστικά’ με μία πολύ ενδιαφέρουσα κάθετη δοκιμή κρασιών ΠΟΠ Νεμέα από το Κτήμα Σπυρόπουλου που πραγματοποιήθηκε στο WSPC και είχα την χαρά να συμμετάσχω. Ένα ιστορικό κτήμα που τα τελευταία χρόνια με την καθοδήγηση της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου έχει κάνει δυναμικό come back.

 

Μπορεί η ενασχόληση της οικογένειας Σπυρόπουλου να μετρά περίπου 33 χρόνια στην σύγχρονη οινοποίηση, όμως η ιστορία της στην παραγωγή κρασιού στη γη της ορεινής Αρκαδίας, πάει πίσω πέντε γενιές, στο 1860. Ήταν από τα πρώτα οινοποιεία της δεκαετία του 90, που καλλιέργησε βιολογικά τους αμπελώνες του, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου που εκπροσωπεί την νέα γενιά, πειραματίζεται με τα όρια της αεικαλλιέργειας (permaculture), με σκοπό την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στο αμπέλι αλλά και την φυτοπροστασία με φυσικούς τρόπους. Οι οικογένεια Σπυρόπουλου υπήρξε πρωτοπόρα και στην παραγωγή αφρώδων οίνων με βάση το Μοσχοφίλερο με την μέθοδο charmat (δεξαμενής). Στην παρουσίαση μάθαμε ότι σύντομα θα δούμε από το Κτήμα Σπυρόπουλος και ένα αφρώδες με την παραδοσιακή μέθοδο!

 

 

Το πρώτο οινοποιείο του Κτήματος ιδρύθηκε το 1989 και βρίσκεται στο οροπέδιό της Μαντινείας, σε ύψος 650 μέτρων. Πυρήνας του οινοποιείου αποτέλεσε ο τυπικός, πέτρινος αρκαδικός πύργος, που κυριαρχεί στο μοντέρνο κτίριο, συνδυάζοντας το παλιό με το καινούργιο. Το οινοποιείο περιβάλλεται από τους βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες του Μοσχοφίλερου, ενώ εδώ οινοποιούνται τα λευκά και τα αφρώδη κρασιά της εταιρείας όπως τα Ορεινό Λευκό, Astala, Ωδή Πανός και Ωδή Πανός Ροζέ.

 

Το δεύτερο οινοποιείο, τα κρασιά από το οποίο μπήκαν στο μικροσκόπιο στην γευσιγνωσία, βρίσκεται στην καρδιά ενός ιδιόκτητου αμπελώνα 110 στρεμμάτων στην Αρχαία Νεμέα, φυτεμένου με Αγιωργίτικο σε υψόμετρο από 377 μέχρι 406 μέτρα. Το οινοποιείο αυτό είναι δημιούργημα του Αποστόλη Σπυρόπουλου, αδελφού της Κωνσταντίνας, που πρόσφερε πολλά στο Ελληνικό κρασί και έφυγε από την ζωή τον περασμένο Νοέμβριο. Μας μίλησε η Κωνσταντίνα για την συμβολή του αδερφού της:

«Ο αδελφός μου ο Αποστόλης, υπήρξε για χρόνια επικεφαλής του Κτήματος Σπυρόπουλος και ήταν αυτός ο οποίος ανέδειξε το κτήμα και έδωσε ώθηση στην μεγάλη του ανάπτυξη στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό. Έργο και καμάρι του υπήρξε το οινοποιείο στην Αρχαία Νεμέα, το οποίο σχεδίασε από το σημείο μηδέν, διαλέγοντας ακόμα και το σημείο στο οποίο εγκαταστάθηκε. Επέλεξε δε το κτήμα έτσι, ώστε να ενσωματώνει όλα αυτά τα εδαφοκλιματολογικά στοιχεία που θεωρούσε ότι θα οδηγούσαν στην δημιουργία μεγάλων κρασιών Νεμέας, ακολουθώντας τα βιολογικά πρότυπα καλλιέργειας που τόσο πολύ πίστευε. Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του οινοποιείου εμπιστεύθηκε ανθρώπους που καταλάβαιναν το όραμα του και του παρέδωσαν τελικά ένα βιοκλιματικό οινοποιείο, το οποίο έχει κατασκευαστεί ώστε να σέβεται ακόμα και τα ανάγλυφα του τοπίου. Ο πρόωρος χαμός του μας άφησε φτωχότερους αλλά μέσω την ανάδειξης του κτήματος Νεμέα, νιώθω ότι υπηρετώ με συνέπεια το όραμα του και θα τον έχω οδηγό και συμπαραστάτη για το μέλλον του κτήματος.»


Ο αμπελώνας Αγιωργίτικου, που περιβάλλει το οινοποιείο φυτεύτηκε την περίοδο 2003 - 2004 και η κατασκευή του οινοποιείου ξεκίνησε το 2005. Η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2007 ενώ από το 2008 όλα τα ερυθρωπά και ερυθρά προϊόντα του Κτήματος Σπυρόπουλος, όπως το Ορεινό Eρυθρό και Πορφυρός, δημιουργούνται, ωριμάζουν και παλαιώνουν σε αυτό. Στα άμεσα σχέδια της Κωνσταντίνας είναι η ολοκλήρωση του επισκέψιμου τμήματος του αυτού του οινοποιείου.

 

Πάμε στα της γευσιγνωσίας τώρα! Δοκιμάσαμε το κρασί Κτήμα Σπυροπούλος Νεμέα σε 8 διαφορετικές χρονιές, από το 2007 έως το 2018. Όλα τα κρασιά, που παράγονται αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα που περιβάλλει το οινοποιείο και παλαιώνουν για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, αποδεικνύουν την προσήλωση της οικογένειας στην ποιότητα αλλά και στην ανάδειξη του terroir της Νεμέας.

 

Η χρονιά του 2007, παρόλο που ο αμπελώνας ήταν μόνο 4 ετών στεκόταν πολύ καλά με αισθητή οξύτητα και αρκετές τανίνες. Το 2008 έβγαζε μπόλικο μαρμελαδένιο φρουτο μαζί με κάποια γλυκά μπαχάρια ενώ και εδώ η οξύτητα ήταν σε υψηλά επίπεδα όπως και οι τανίνες. Στο κρασί από το 2009 εκτός από το ώριμο φρούτο εμφάνισε και ωραίες ανθικές νύξεις και μια μπαχαρένια επίγευση ενώ το σώμα του κρασιού ήταν πολύ πλούσιο. Στο 2010 το φρούτο ήταν πολύ ώριμο και αν η οξύτητα του ήταν υψηλή φαίνεται ότι δεν θα εξελιχθεί άλλο στον χρόνο. Από το 2010 πήγαμε στο 2015, που διακρίθηκε για τα φυτικά και ανθικά στοιχεία που πλαισίωνουν το φρούτο ενώ οι τανίνες του παραμένουν στοιβαρές. Το 2016 εκτός από τα φρούτώδη χαρακτηριστικά έβγαλε και ανθικά και μπαχαρένια στοιχεία ενώ και σε αυτό οι τανίνες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Στο 2017, που είναι και η τρέχουσα χρονιά, στο αρωματικό μπουκέτο προστέθηκαν και κάποιες νύξεις δέρματος που πλαισιώνουν το ζωηρό φρούτο, τα άνθη και τα μπαχάρια ενώ η γεύση του είναι αρκετά πλούσια. Το 2018 που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες στην αγορά, ήταν πολύ ζωηρό με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών σε συνδυασμό με νότες γλυκών μπαχαρικών και βανίλιας, ενώ οι τανίνες του αν και αισθητές είναι πολύ καλά δουλεμένες.

 

Μετά από την κλασική Νεμέα δοκιμάσαμε και την Νεμέα που παραμένει 20 μήνες στο βαρέλι και προέρχεται από ένα μικρό μέρος του αμπελώνα που ονομάζεται ‘μάγισσα’ καθώς έτσι καλούσαν στην περιοχή την κυρία από την οποία αγοράστηκε η γη. Το κρασί από το 2012 είχε έντονο φυτικό και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Το 2015 αρωματικά ήταν πιο φρουτώδες με αρκετά ανθικά στοιχεία αλλά και κάποια μπαχάρια ενώ στο στόμα το φρούτο ήταν ακόμα ποιο πυκνό και η οξύτητα αισθητή. Τα τρία τελευταία κρασιά που δοκιμάσαμε δεν κυκλοφορούν ακόμα. Πρόκειται για την Νεμέα Reserve 2017 και 2018 και μία Grande Reserve Νεμέα 2018. Και τα τρία φαίνονται να είναι πολλά υποσχόμενα κρασιά. Θα κυκλοφορήσουν όταν η ομάδα του οινοποιείου θεωρήσει ότι είναι έτοιμα και αντάξια την ποιότητας του πρεσβεύει το Κτήμα.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: