Το οινοποιείο Βρυνιώτη στην Βόρεια Εύβοια

Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη Dip.WSET


Μέσα στο Αύγουστο ο δρόμος με έβγαλε στην Βόρεια Εύβοια! Εκτός από τις όμορφες παραλίες στο Αιγαίο και στον Ευβοϊκό, τα γραφικά λιμανάκια, το καλό φαγητό, τα τοπικά προϊόντα όπως τα σύκα και τις ελιές, εμείς οι οινόφιλοι έχουμε ένα ακόμα σοβαρό λόγο για να πάμε στην Βόρεια Εύβοια. Το οινοποιείο Βρυνιώτη που βρίσκεται στα Γιάλτρα, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αιδηψού. Η θέα από το οινοποιείο μαγευτική! Ο Ευβοϊκός κόλπος και η πόλη της Αιδηψού στο πιάτο! Τα κρασιά εξαιρετικά!

O πρώτος τρύγος του οινοποιείου Βρυνιώτη πραγματοποιήθηκε μόλις 13 χρόνια πριν, το 2008, παρόλα αυτά, η οικογένεια Βρυνιώτη καλλιεργούσε αμπέλια για πολλές γενιές. Ο Κωνσταντίνος Βρυνιώτης αποφάσισε να αξιοποιήσει τα οικογενειακά αμπέλια και να μπει στο χώρο του ποιοτικού εμφιαλωμένου κρασιού. Έτσι δημιούργησε το οινοποιείο δίπλα στο παλαιό πέτρινο πατητήρι της οικογένειας με θέα τον Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα αμπέλια. Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμος συνεργάτης από την πρώτη κιόλας χρονιά μέχρι και σήμερα είναι ο οινολόγος Γρηγόρης Σκοπελίτης (κατά την γνώμη μου, ένας από τους καλύτερους οινολόγους της χώρας με μεγάλη εμπειρία). «Το οινοποιείο να αναφέρω ότι είναι οικογενειακό από την ίδρυση του, αλλά μέσα σε αυτήν την οικογένεια έχει προστεθεί και ο κ. Σκοπελίτης όχι μόνο σαν συνεργάτης αλλά ως δικός μας ΆΝΘΡΩΠΟΣ!!!». Έτσι ακριβώς αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος στον συνεργάτη του.

Η αρχική έκταση αμπελώνων το 2008 ήταν 30 στρέμματα φυτεμένα με τις ποικιλίες Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Syrah και η συνολική παραγωγή για το 2008 ήταν 20.000 φιάλες. Τα πρώτα κρασιά που δημιουργήθηκαν ήταν το Ίαμα λευκό και το Ίαμα ερυθρό. Ακολούθησαν φυτεύσεις της τοπικής ποικιλίας Βραδυάνο και στην συνέχεια οι ποικιλίες Αηδάνι, Μονεμβασιά και Μαυροκουντούρα. Οι ετικέτες που παράγονται τώρα είναι 11 και συνολικά 100.000 φιάλες. Από αυτές, το 20% εξάγεται σε 7 χώρες (Ιταλία, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Καναδά και ΗΠΑ) και οι υπόλοιπες διατίθενται στην Ελληνική αγορά. Η αλήθεια είναι ότι τα κρασιά του οινοποιείου κέρδισαν τις εντυπώσεις τόσο των επαγγελματιών όσο και των οινόφιλων όλης της χώρας από τις πρώτες κιόλας χρονιές.

Το οινοποιείο Βρυνιώτη μπορεί να καυχιέται ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. Το ‘διαθέτει’ βέβαια είναι σχετικό, γιατί το κρασί είναι περιζήτητο και δυσεύρετο. Στον Κωνσταντίνο και στον Γρηγόρη επίσης, μπορεί να αποδοθεί η διάσωση και η αναβίωση της σπάνιας γηγενούς ερυθρής ποικιλίας Βραδυανό, το οποίο το συναντάμε σε 4 μονοποικιλιακές εκφράσεις, σε ροζέ, σε ερυθρό και δύο γλυκά κρασιά και στο Ίαμα ερυθρό σε ανάμιξη με το Syrah.

Όπως μου είπαν, σταδιακά θα προχωρήσουν και σε νέες φυτεύσεις, όπου θα κυριαρχούν οι ελληνικές ποικιλίες με έμφαση στο Ασύρτικο και στο Βραδυανό, ενώ το επόμενο στοίχημα είναι η αναβίωση μια ακόμα σπάνιας ποικιλίας της περιοχής, του Μοδιάτη. Πρόκειται για ένα ερυθρό σταφύλι που υπάρχει διάσπαρτο στους αμπελώνες των Γιάλτρων και πιθανότατα παίρνει το όνομα του από το μούδιασμα που προκαλούσαν οι τανίνες στην γλώσσα.

Πάμε τώρα στα της επίσκεψης! Απόγευμα Πέμπτης 19 Αυγούστου, γύρω στις 19:00 φτάνουμε στο οινοποιείο. Ήμασταν αρκετά τυχεροί γιατί πέτυχαμε και τον Γρηγόρη, ανάμεσα στα ταξίδια του σε οινοποιεία ανά την Ελλάδα, και μαζί με τον Κωνσταντίνο κάναμε μία πολύ ωραία κουβέντα απολαμβάνοντας τα κρασιά. Κάτσαμε ‘με θέα’ τον Ευβοϊκό κόλπο στο πολύ όμορφο μπαλκόνι του οινοποιείου, που έχει διαμορφωθεί σε έναν φιλόξενο χώρο, όπου μπορεί να απολαύσει κανείς το κρασί του παρέα με ποικιλίες αλλαντικών και τυριών. Τα αμπέλια που περιβάλλουν το οινοποιείο κάνουν το τοπίο ακόμα πιο όμορφο.

Στην επόμενη ώρα όλα τα τραπέζια είχαν γεμίσει τόσο από ανθρώπους που έκαναν τις διακοπές τους στην ευρύτερη περιοχή, όσο και από ανθρώπους που διαμένουν μόνιμα στην περιοχή. Ευτυχώς που είχαμε φροντίσει να κάνουμε κράτηση! Μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών ήταν παρέες νεαρών που έβγαζαν και τις απαραίτητες φωτογραφίες για τα social media. Προσφέρονται όλα τα κρασιά σε ποτήρι και σε φιάλη σε πολύ καλές τιμές. Στα επόμενα σχέδια είναι να μπουν και κάποια κρύα πιάτα που θα συνοδεύουν τα κρασιά.

Δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά του οινοποιείου αλλά και φρέσκο σταφύλι Βραδυανού που έχει σχεδόν ωριμάσει, και ήταν πολύ νόστιμο και αναπάντεχα αρωματικό. Να πω εδώ ότι ο τρύγος έχει ήδη ξεκινήσει με το Syrah (όπως γίνεται συνήθως τις περισσότερες χρονιές) και το Ασύρτικο και αναμένεται να ολοκληρωθεί με το Βραδυανό. Συζητώντας με τον Κωνσταντίνο και τον Γρηγόρη, μας είπαν πως η ποσότητα του κρασιού για τον τρύγο του 2021 θα είναι μικρότερη, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την καλλιεργητική περίοδο. Αν και οι πυρκαγιές του Αυγούστου ήταν καταστροφικές για την υπόλοιπη περιοχή, δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα σε επίπεδο φρούτου, οσμής καπνού ή άλλου είδους αλλοίωση στα σταφύλια και συνεπώς στα κρασιά. Με αφορμή την συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, μας είπαν ότι έχει επηρεάσει κυρίως το Syrah δημιουργώντας προβλήματα στην ωρίμαση του. «Προβληματιζόμαστε από αυτό το γεγονός, και αναζητούμε λύσεις. Σίγουρα οι νέες φυτεύσεις περιλαμβάνουν Ελληνικές ποικιλίες ντόπιες ή που ευδοκιμούν σε νοτιότερες περιοχές όπως το Αηδάνι και το Βιδιανό» λέει ο Γρηγόρης.

Και πάμε στην δοκιμή. Ξεκινάμε με την σειρά Μεθέα, την οικονομική σειρά του οινοποιείου. Το έχω ξαναγράψει, ότι τα Μεθέα είναι κάποια από τα πιο value for money κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα. Το Μεθέα λευκό είναι ένα πολύ νόστιμος συνδυασμός από Αηδάνι και Μονεμβασιά, στο φρουτένιο Μεθέα ροζέ η λευκή Μονεμβασιά συναντά την ερυθρή Μαυροκουντούρα, ενώ στο Μεθέα ερυθρό η Μαυροκουντούρα στέκεται μόνη της με πολύ φρεσκάδα.

Συνεχίζουμε με τα επίσης πολύ ευχάριστα και γεμάτα ζωντάνια κρασιά Ίαμα. Το Ίαμα λευκό είναι ένα δροσερό και αρωματικό χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Ασύρτικου, στο Ίαμα ροζέ συναντάμε την πολύ εκφραστική ροζέ εκδοχή του Βραδυανού, ενώ στο Ίαμα ερυθρό παντρεύεται με το Syrah. Ακολουθούν τα τρία μονοποικιλιακά κρασιά. Το αγαπημένο μου (και αμέτρητων ακόμα οινόφιλων) Ασύρτικο sur lie του 2020 είναι σταθερά εξαιρετικό και θα πρέπει να πω ότι εδώ δεν χρησιμοποίησα καθόλου το πτυελοδοχείο, ούτε για να αδειάσω το ποτήρι! Το ίδιο συνέβη και με το σπάνιο Vriniotis Vradiano Wild Ferment του 2019, που αν και αρκετά φρέσκο έχει αρχίσει να δείχνει την δυναμική του, αλλά και με το στοιβαρό Vriniotis Syrah Wild Fermentation του 2016 που υπενθυμίζει σε κάθε γουλιά τον πληθωρικό του χαρακτήρα.

Για το τέλος, τα δυο γλυκά, περιορισμένης παραγωγής κρασιά από Βραδυανό, τα ξεμυαλιστικά Vriniotis G  και G plus που παράγονται από ώριμα και υπερώριμα σταφύλια Βραδυανού αντίστοιχα και παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια. Στα highlights και ένα πολύ ωραίο τσίπουρο παλαιωμένο στα βαρέλια από το G plus που διατίθεται μόνο από το οινοποιείο. Όλα τα υπόλοιπα κρασιά τα βρίσκουμε στο HOW!

Κλείνοντας θα αναφερθώ και πάλι στις ομορφιές της Βόρειας Εύβοιας. Μπορεί η καταστροφή από τις πυρκαγιές να είναι πολύ μεγάλες και να χάθηκε μέρος της φυσικής ομορφιάς, όμως η περιοχή παραμένει πολύ όμορφη και αξίζει να την επισκεφθούμε για καλοκαιρινές αλλά και για χειμερινές διακοπές. Και φυσικά με την ‘απαραίτητη’ στάση στο οινοποιείο Βρυνιώτη. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί γυρίζοντας από τα φανταστικά Λιχαδονήσια?

Μοιραστείτε το άρθρο: